Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STOP REPRESIJI NAD NAVIJAČIMA Policija priznala da se u suzbijanju nereda zašlo u kršenje ljudskih prava

Faber na stadione vraća pivo i vino

Autor
Ivanka Toma
19.02.2009.
u 20:35

Potpuna zabrana točenja alkohola na stadionima uskoro bi trebala biti povijest, a u bliskoj bi se budućnosti za vrijeme nogometnih utakmica uredno moglo kupiti i popiti pivo ili vino.

Ništa od sile
Ovu promjenu najavljuje ravnatelj policije Vladimir Faber koji smatra da je policija bila previše represivna prema navijačima te tvrdi da se sirovom silom neće riješiti problem huliganstva. Ukidanje potpune zabrane točenja alkohola na stadionima nema veze s tim što je premijer Ivo Sanader za vrijeme rukometnog prvenstva “uhvaćen” kako pije šampanjac, kaže ravnatelj policije.

Promjenu stava policije prema navijačima Faber je najavio u intervjuu Večernjem listu koji objavljujemo sutra. Ravnatelj policije ističe da se potpuno zanemarila prevencija, te da se u nastojanjima da se suzbiju neredi zašlo u nepotrebno kršenje ljudskih prava.

Faber najavljuje da će MUP kao predlagač zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima prihvatiti znatan broj primjedbi navijačkih skupina i da će se one u obliku amandmana unijeti u konačni zakonski tekst.

Iznimno bitna korekcija odnosi se na registar huligana, za koji su i ustavni stručnjaci upozoravali da krši ljudska prava. Naime, u registru koji bi išao u policijsku razmjenu mogao se naći svatko koga je policija prijavila, bez obzira na to je li pravomoćno osuđen za prekršaj ili kazneno djelo. U intervjuu Večernjem listu ravnatelj policije priznaje da se pretjeralo.

– Slažem se da to nije u redu, i u međunarodnu policijsku razmjenu moći će ići samo podaci o osobama koje su pravomoćno osuđene za počinjenje kaznenih djela ili prekršaja u vezi sa sportskim priredbama – kazao je Faber.

Navijači još rezervirani
Rekao je da policija neće dopuštati pijanim osobama ulazak na stadione, ali će ipak dopuštenu razinu alkohola sa 0,5 promila povisiti na 0,8. Također je najavio da će policija odustati od zaštitne mjere privremenog pohranjivanja putovnica. Budući da liberalizacija koju je najavio ovisi o zakonskim izmjenama, novi režim na nedjeljnoj utakmici u Splitu još se neće moći primijeniti.

Odvjetnik Mario Šunjić, koji u praksi često zastupa navijače i surađuje s navijačkim skupinama, pozdravlja Faberove najave, ali je ipak rezerviran. Kaže da je zakon bio u prvom čitanju u Saboru, da su sve primjedbe iznesene, ali nitko nije imao sluha za njih. Šunjić podsjeća da je Ravnateljstvo policije također bilo gluho na upozorenja.


Derbi još bez alkohola

Ukidanje zabrane alkohola na stadionima nema veze s tim što je premijer Sanader za vrijeme rukometnog prvenstva “uhvaćen” kako pije šampanjac, kaže Faber. U nedjelju, na utakmici Dinamo – Hajduk, policija će postupati po starom zakonu, što znači da nema alkohola.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije