Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSTAVLJEN PROGRAM AKTIVNOSTI ZA PREVENCIJU NASILJA MEĐU MLADIMA

Faber: Imamo manju stopu kriminaliteta jer se nasilje prešućuje

04.06.2009.
u 12:04

Hrvatski su tinejdžeri u vrhu Europe po konzumaciji duhanskih proizvoda, alkohola te lakih droga, dok stopa kriminaliteta među mladima iznosi svega 20 posto. Prema glavnom ravnatelju policije Vladimiru Faberu, mi smo prema stopi kriminaliteta još uvijek ispod prosjeka Europske unije, ali najviše zato što se djela kriminaliteta među mladima, posebice ona lakše prirode - ne prijavljuju.

Kada se promatra nasilje u mladih, oni su najskloniji zlostavljanju svojih vršnjaka te krađama, u prvom redu mobitela i ostalih vrijednosti koje nađu u osoba koje fizički i psihički teroriziraju.

Poticaj nasilnom ponašanju uvelike ima i nelegalna prodaja duhanskih proizvoda i alkoholnih pića mladima, a to bi sve trebao promijeniti danas predstavljeni program aktivnosti za prevenciju nasilja među mladima koji će se idući tjedan naći na dnevnom redu sjednice Vlade.

Njegov je cilj za hrvatske institucije uključene u provedbu danas predstavljenog programa ostvariti nultu stopu nasilja među mladima u školama, te prije svega obiteljima, otkrila je Jadranka Kosor, potpredsjednica Vlade.

U mjerama za suzbijanje nasilja među mladima policija neće ići s represivnim mjerama, već će se djelovati u edukativnom i preventivnom pravcu, uvjerava Kosor.

Tomu bi trebalo pomoći, nada se glavni ravnatelj policije, osnivanje Odjela za prevenciju kriminaliteta u svih 20 uprava što je prvi put u povijesti da će policija dobiti tako nešto. Očekuje se i jača sinergija s ostalim državnim institucijama.

Faber je iznio i primjer zagrebačkog parka Ribnjak u kojem su se u posljednje dvije godine dogodila tri ubojstva, te se tamo stalno konzumiraju droge i alkohol, što policija ne može riješiti sama. U ovom slučaju, ocijenio je Faber, mora djelovati i grad koji će uvesti bolju rasvjetu, inspekcije koje će pratiti prodaju alkohola, a policija dati ophodnje koje će pratiti što se događa u tom parku.

Video: infopunkt tv

Za sve mjere koje program predviđa uvedeni su i rokovi do kada se moraju provesti, ali u prvom redu moraju se detektirati pojave koje dovode do nasilja među mladima, te načini kako ih spriječiti u tome.

Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, kao novi zakon, naći će se na sjednici Vlade već u ponedjeljak, a prema procjeni potpredsjednice Vlade puno će bolje štititi žrtve nasilja. Nasilje generira nasilje, a mladi koji su mu bili izloženi i sami jednog dana postaju nasilnici, ocjenjuje.

Vlada će preporučiti jedinicama lokalne samouprave da se detektiraju mjesta koja generiraju nasilje poput noćnih klubova ili diskoklubova u cilju smanjenja nasilja.

Tražit će se osnivanje na lokalnoj razini Savjeta za mlade, te uputiti preporuka gradovima za osnivanje i razvoj Vijeća za prevenciju, koja će okupljati sve one koji imaju bilo što za reći o nasilju među mladima u toj sredini radi zajedničkog rješavanja problema.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije