Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crna statistika

Više umrlih od COVID-19 nego od napada 11. rujna

U.S. President Trump leads daily coronavirus response briefing at the White House in Washington
Foto: TOM BRENNER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
05.04.2020.
u 06:30

Preporuka je u SAD-u nositi maske, no Donald Trump to ne čini

Mnogi Amerikanci pitaju zbog čega savezna vlada ne objavi da cijela zemlja treba biti u režimu nekretanja te ne uvede karantenu kako to preporučuju medicinski stručnjaci i epidemiolozi s obzirom na crnu statistiku u SAD-u. Naime, u SAD-u je u posljednja 24 sata umrlo 1480 ljudi, što znači da u manje od minute umre jedan Amerikanac od posljedica koronavirusa kada se uzme u obzir da jedan dan ima 1440 minuta (24 sata puta 60 minuta).

To je do sada najveći broj preminulih u SAD-u u jednom danu, a ukupan broj žrtava u toj zemlji do sada je porastao na 7406, dok je brojka zaraženih oko 300 tisuća. Uz New York i Seattle, New Orleans je jedno od prvih žarišta koronavirusa u SAD-u. Stopa smrtnosti u njemu je dvostruko viša nego u New Yorku i četiri puta viša nego u Seattleu. Stanovnici New Orleansa pate od pretilosti, dijabetesa i visokog krvnog tlaka po stopama koje su više od nacionalnog prosjeka. Liječnici kažu da su takvi pacijenti ranjiviji na COVID-19.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio kazao je da će sljedećih nekoliko dana biti ključni u zaustavljaju zaraze. "Još nemamo dovoljno zaštitne opreme, medicinskog osoblja ni respiratora. Tjednima tražim od savezne vlade veću pomoć. Vlada pomaže, ali to nije dovoljno. Možda bi trebalo razmjestiti vojsku da nam pomogne", kaže De Blasio. Naime, koronavirus je dosad u saveznoj državi New York odnio više žrtava nego teroristički napadi 11. rujna 2001. Američka vlada svojim sugrađanima preporučuje dobrovoljno nošenje maski za lice, a predsjednik Donald Trump kazao je da ih on sam ne kani koristiti. Istaknuo je i da se preporuka ne smije shvatiti kao zamjena za mjere socijalnog distanciranja. "Nošenje maski je dobrovoljno. Možete ih koristiti, a i ne morate", kazao je Trump te potpisao odredbu kojom se nalaže prekid izvoza maski N-95 i ostale zaštitne opreme u druge zemlje.

Ključne riječi

Komentara 1

DA
davidbraco
07:17 05.04.2020.

I ja sam debel i imam visoki krvni tlak-spadam u rizičnu skupinu. Takvih u Americi ima najviše na svijetu.Amerikanci imaju priliku reformirati zdravstvo i proizvodnju hrane-doktora Oz-a su skoro satrli kad je kritizirao loše prehrambene navike i još svašta u njihovom zdravstvenom sustavu.Pohlepa odnosi živote.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije