Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Amerika prespavala dva mjeseca korone i plaća strašnu cijenu

SAD je usred katastrofe koja će se pojačavati, a sudbina New Yorka pogodit će i druge gradove, upozorava bivši američki veleposlanik
04. travnja 2020. u 08:15 64 komentara 24977 prikaza
koronavirus u New Yorku
Foto: REUTERS
Pogledajte galeriju 1/4

Ponajprije, veliki pozdrav Zagrepčanima koji su hrabro pretrpjeli snažan potres usred globalne pandemije. Hrvatskim prijateljima širom svijeta laknulo je što ljudski i materijalni gubici nisu bili katastrofalni, ali shvaćaju da je iskustvo u takvim okolnostima bilo posebno zastrašujuće. Divimo se ljudskoj otpornosti i naporima hrvatske Vlade i zdravstvenog sustava za rješavanje ovih višestrukih izazova. Iskreno se nadam da je zemlja pošteđena razornog utjecaja virusa koji se događa drugdje.

Švedski premijer Stefan Lofven KORONA U SVIJETU Švedski premijer: 'Zbrajat ćemo mrtve u tisućama, moramo se pripremiti'

Pod pritiskom industrijalaca

Nažalost, Sjedinjene Države nisu pošteđene takvog ishoda; zapravo, sada smo usred katastrofe koja će se samo pogoršavati. Zdravstveni sustav New Yorka je prenapregnut, a uskoro će isti scenarij stići i u druge gradove širom SAD-a. Plaćamo strašnu cijenu zato što se nismo pripremili prije dva mjeseca kad je kriza s koronavirusom eskalirala početkom godine u Kini.

U Sjedinjenim Državama se svakodnevno događaju neobične stvari. Činjenica je da više od dvije trećine zemlje, više od 200 milijuna ljudi, zatvoreno u svoje domove. Čak 3,3 milijuna Amerikanaca iznenada je izgubilo posao i prijavilo se za pomoć za nezaposlene prošlog tjedna - to je pet puta više od prethodnog povijesnog rekorda. Kongres SAD-a usvojio je nezamisliv paket poticaja u iznosu od 2,2 bilijuna dolara - što zapravo i nije poticaj jer se ekonomska aktivnost ne može oživiti sve dok virus ne bude pod kontrolom, već je to samo za spas američkih radnika i kompanija.

Zakonski propisi uključuju izravna plaćanja pojedinačnim Amerikancima i njihovim obiteljima te zasebne pakete za mala poduzeća i velike korporacije. Uključuju goleme svote za obnovu zdravstvene infrastrukture u zemlji. U američkoj povijesti nikada nije bilo davanja vladinih resursa u tolikom opsegu. Zamišljeno je da se spriječi ekonomski kolaps. U mnogim je aspektima nejasno kako će se provesti i kakve će ekonomske posljedice takve zapanjujuće javne potrošnje, koja nije podržana porezom, imati na dug i inflaciju.

VIDEO Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kad bi mogla završiti pandemija

Ilustracija Utrka za cjepivom Je li cjepivo za tuberkulozu spasonosno rješenje?

Ali to je, zaista, bilo potrebno i paket donesenih zakona dobio je gotovo jednoglasnu podršku demokrata i republikanaca u Kongresu, ali i predsjednika Trumpa.

Vodeće pitanje koje lebdi nad zemljom jest koliko bi dugo zatvaranje trebalo trajati. Predsjednik Trump pobudio je golemu anksioznost među stručnjacima za javno zdravstvo kada je predložio da se izolacija okonča do Uskrsa upozorivši na teške ljudske i socijalne posljedice urušenog gospodarstva.

Navodno je bio pod pritiskom uspaničenih poslovnih i industrijskih čelnika kako bi omogućio ponovno pokretanje gospodarskih aktivnosti što je prije moguće, prije nego što val bankrota zahvati naciju. Trumpova zabrinutost bila je potpuno legitimna, osobito ako se uzme u obzir i na njegov mogući reizbor. Pohvalno je da je predsjednik napokon stao na stranu svojih savjetnika za javno zdravstvo i dogovorio se da će obustavu rada zadržati do kraja travnja. Nesumnjivo ga se uvjeravalo da se ekonomija ne može pouzdano pokrenuti sve dok virus istinski ne bude obuzdan. Ponovno otvaranje zemlje samo bi povećalo širenje virusa i stanovništvo bi se moralo staviti u karantenu, a to bi bilo kataklizmično.

Predsjednik Trump nastavio je svoj specifični oblik vođenja zemlje i u ovoj krizi, za koji se može reći da baš nije ozbiljan državnički stav, već kronično hvalisanje i prebacivanje krivnje na druge, uz izljeve bijesa i osvetoljubivost. Guverneri 50 američkih država očajnički mole da Washington nabavi i distribuira hitno potrebne medicinske potrepštine kako bi se spriječio kolaps lokalnih zdravstvenih sustava. Trump je pokušao prebaciti odgovornost na same guvernere, pa čak i oduzeti zalihe guvernerima koji su kritizirali njega ili savezni odgovor. Također je hrabro tvrdio da su testovi COVID-19, respiratori i drugi vitalni predmeti dovoljno dostupni, a to nije ni približno istina. Ovakvo ponašanje američkog predsjednika nije nikada zabilježeno u vrijeme neke izvanredne situacije.

Koronavirus u Italiji Ukupno 14.681 mrtvih Italija: U posljednja 24 sata umrlo je 766 osoba

Trumpu raste popularnost

Međutim, Trump je istovremeno prenio sliku snage, svrhe i optimizma pa je njegova popularnost porasla i podržava ga više od polovice javnosti, što pokazuju najnovije ankete. Gotovo svakodnevno vodi konferencije za novinare s vladinim timom za upravljanje krizama. Njegovi kritičari seciraju svaki njegov izljev bijesa i grešku, a njegovi pristaše vjeruju da ga je jednostavno pogodila loša sudbina te da krizom upravlja vrlo dobro. A neki čak i dalje vjeruju da je koronavirus umjetno proizveden ili je kriza prenapuhana, a to predsjednički neprijatelji besramno iskorištavaju kako bi ga srušili. Ukratko, akutna polarizacija američke politike nastavlja se čak i u trenutku nacionalne opasnosti.

Srećom, osim politike, američki narod pokazuje solidarnost i hrabrost, a u međuvremenu vlada, privatni sektor i zdravstvene ustanove mobiliziraju resurse i osnovnu ljudsku domišljatost u nadi da će vrijeme nadvladati i pokoriti virus. Zrakoplovi lete u Kinu i iz nje kako bi ubrzano donijeli kupljene medicinske potrepštine. Predsjednik Trump pozvao se na svoje hitne ovlasti kako bi naredio General Motorsu da odmah počne proizvoditi respiratore. Više tvrtki i javnih zdravstvenih ustanova prati razvoj potencijalnih cjepiva koja bi mogla biti dostupna u rekordnom roku. Konačno, nadamo se da će drakonsko nacionalno zatvaranje zaista omogućiti državi da se nađe ispred virusa i omogućiti da se vrati u stanje normalnosti u idućih mjesec-dva.

VIDEO Zašto je važno ostati kod kuće?

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • Deleted user:

    Ničijem zlu se ne smijemo veseliti, nitko još nezna kako će to sve završiti u ostatku svjeta .

  • Majkomoja:

    Amerika je velika, to će se opet pokazati a ovi sljedbenici Obame neka samo plaču

  • mksdk:

    To trebaju zahvaliti demokratima koji su nazivali Trumpa rasistom kada je zabranio letove za Kinu i koji su do nedavno pozivali ljude u New York-u da se normalno ponašaju i idu jesti u restorane po kineskoj četvrti. Djela koja su ... prikaži još! počinili vodeći demokrati su direktan uzrok stanja u New Yorku.