Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bivši američki veleposlanik:

Amerika prespavala dva mjeseca korone i plaća strašnu cijenu

koronavirus u New Yorku
Foto: REUTERS
1/4
04.04.2020.
u 08:15

SAD je usred katastrofe koja će se pojačavati, a sudbina New Yorka pogodit će i druge gradove, upozorava bivši američki veleposlanik

Ponajprije, veliki pozdrav Zagrepčanima koji su hrabro pretrpjeli snažan potres usred globalne pandemije. Hrvatskim prijateljima širom svijeta laknulo je što ljudski i materijalni gubici nisu bili katastrofalni, ali shvaćaju da je iskustvo u takvim okolnostima bilo posebno zastrašujuće. Divimo se ljudskoj otpornosti i naporima hrvatske Vlade i zdravstvenog sustava za rješavanje ovih višestrukih izazova. Iskreno se nadam da je zemlja pošteđena razornog utjecaja virusa koji se događa drugdje.

Pod pritiskom industrijalaca

Nažalost, Sjedinjene Države nisu pošteđene takvog ishoda; zapravo, sada smo usred katastrofe koja će se samo pogoršavati. Zdravstveni sustav New Yorka je prenapregnut, a uskoro će isti scenarij stići i u druge gradove širom SAD-a. Plaćamo strašnu cijenu zato što se nismo pripremili prije dva mjeseca kad je kriza s koronavirusom eskalirala početkom godine u Kini.

U Sjedinjenim Državama se svakodnevno događaju neobične stvari. Činjenica je da više od dvije trećine zemlje, više od 200 milijuna ljudi, zatvoreno u svoje domove. Čak 3,3 milijuna Amerikanaca iznenada je izgubilo posao i prijavilo se za pomoć za nezaposlene prošlog tjedna - to je pet puta više od prethodnog povijesnog rekorda. Kongres SAD-a usvojio je nezamisliv paket poticaja u iznosu od 2,2 bilijuna dolara - što zapravo i nije poticaj jer se ekonomska aktivnost ne može oživiti sve dok virus ne bude pod kontrolom, već je to samo za spas američkih radnika i kompanija.

Zakonski propisi uključuju izravna plaćanja pojedinačnim Amerikancima i njihovim obiteljima te zasebne pakete za mala poduzeća i velike korporacije. Uključuju goleme svote za obnovu zdravstvene infrastrukture u zemlji. U američkoj povijesti nikada nije bilo davanja vladinih resursa u tolikom opsegu. Zamišljeno je da se spriječi ekonomski kolaps. U mnogim je aspektima nejasno kako će se provesti i kakve će ekonomske posljedice takve zapanjujuće javne potrošnje, koja nije podržana porezom, imati na dug i inflaciju.

VIDEO Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kad bi mogla završiti pandemija

Ali to je, zaista, bilo potrebno i paket donesenih zakona dobio je gotovo jednoglasnu podršku demokrata i republikanaca u Kongresu, ali i predsjednika Trumpa.

Vodeće pitanje koje lebdi nad zemljom jest koliko bi dugo zatvaranje trebalo trajati. Predsjednik Trump pobudio je golemu anksioznost među stručnjacima za javno zdravstvo kada je predložio da se izolacija okonča do Uskrsa upozorivši na teške ljudske i socijalne posljedice urušenog gospodarstva.

Navodno je bio pod pritiskom uspaničenih poslovnih i industrijskih čelnika kako bi omogućio ponovno pokretanje gospodarskih aktivnosti što je prije moguće, prije nego što val bankrota zahvati naciju. Trumpova zabrinutost bila je potpuno legitimna, osobito ako se uzme u obzir i na njegov mogući reizbor. Pohvalno je da je predsjednik napokon stao na stranu svojih savjetnika za javno zdravstvo i dogovorio se da će obustavu rada zadržati do kraja travnja. Nesumnjivo ga se uvjeravalo da se ekonomija ne može pouzdano pokrenuti sve dok virus istinski ne bude obuzdan. Ponovno otvaranje zemlje samo bi povećalo širenje virusa i stanovništvo bi se moralo staviti u karantenu, a to bi bilo kataklizmično.

Predsjednik Trump nastavio je svoj specifični oblik vođenja zemlje i u ovoj krizi, za koji se može reći da baš nije ozbiljan državnički stav, već kronično hvalisanje i prebacivanje krivnje na druge, uz izljeve bijesa i osvetoljubivost. Guverneri 50 američkih država očajnički mole da Washington nabavi i distribuira hitno potrebne medicinske potrepštine kako bi se spriječio kolaps lokalnih zdravstvenih sustava. Trump je pokušao prebaciti odgovornost na same guvernere, pa čak i oduzeti zalihe guvernerima koji su kritizirali njega ili savezni odgovor. Također je hrabro tvrdio da su testovi COVID-19, respiratori i drugi vitalni predmeti dovoljno dostupni, a to nije ni približno istina. Ovakvo ponašanje američkog predsjednika nije nikada zabilježeno u vrijeme neke izvanredne situacije.

Trumpu raste popularnost

Međutim, Trump je istovremeno prenio sliku snage, svrhe i optimizma pa je njegova popularnost porasla i podržava ga više od polovice javnosti, što pokazuju najnovije ankete. Gotovo svakodnevno vodi konferencije za novinare s vladinim timom za upravljanje krizama. Njegovi kritičari seciraju svaki njegov izljev bijesa i grešku, a njegovi pristaše vjeruju da ga je jednostavno pogodila loša sudbina te da krizom upravlja vrlo dobro. A neki čak i dalje vjeruju da je koronavirus umjetno proizveden ili je kriza prenapuhana, a to predsjednički neprijatelji besramno iskorištavaju kako bi ga srušili. Ukratko, akutna polarizacija američke politike nastavlja se čak i u trenutku nacionalne opasnosti.

Srećom, osim politike, američki narod pokazuje solidarnost i hrabrost, a u međuvremenu vlada, privatni sektor i zdravstvene ustanove mobiliziraju resurse i osnovnu ljudsku domišljatost u nadi da će vrijeme nadvladati i pokoriti virus. Zrakoplovi lete u Kinu i iz nje kako bi ubrzano donijeli kupljene medicinske potrepštine. Predsjednik Trump pozvao se na svoje hitne ovlasti kako bi naredio General Motorsu da odmah počne proizvoditi respiratore. Više tvrtki i javnih zdravstvenih ustanova prati razvoj potencijalnih cjepiva koja bi mogla biti dostupna u rekordnom roku. Konačno, nadamo se da će drakonsko nacionalno zatvaranje zaista omogućiti državi da se nađe ispred virusa i omogućiti da se vrati u stanje normalnosti u idućih mjesec-dva.

VIDEO Zašto je važno ostati kod kuće?

Ključne riječi

Komentara 65

DU
Deleted user
08:57 04.04.2020.

Ničijem zlu se ne smijemo veseliti, nitko još nezna kako će to sve završiti u ostatku svjeta .

MA
Majkomoja
08:50 04.04.2020.

Amerika je velika, to će se opet pokazati a ovi sljedbenici Obame neka samo plaču

MK
mksdk
08:55 04.04.2020.

To trebaju zahvaliti demokratima koji su nazivali Trumpa rasistom kada je zabranio letove za Kinu i koji su do nedavno pozivali ljude u New York-u da se normalno ponašaju i idu jesti u restorane po kineskoj četvrti. Djela koja su počinili vodeći demokrati su direktan uzrok stanja u New Yorku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije