Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA MREŽA JAVNE ZDRAVSTVENE SLUŽBE

Evo u kojim se bolnicama smanjuje broj akutnih kreveta: "Ovo je temelj za postizanje optimalne učinkovitosti"

Zagreb: Odjel kardijalne anestezije u KBC Dubrava
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
16.02.2024.
u 17:33

Nova Mreža javne zdravstvene službe ima za cilj jačati i proširiti primarnu razinu zdravstvene zaštite te osigurati dostupnost zdravstvene zaštite uvođenjem novih organizacijskih modela

U javno savjetovanje upućen je Nacrt odluke o donošenju Mreže javne zdravstvene službe, kojom se organizacijski uređuje područje primarne zdravstvene zaštite, javnog zdravstva, izvanbolničke specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite i bolničkih zdravstvenih ustanova. Javno savjetovanje trajat će do 15. ožujka

Nova Mreža javne zdravstvene službe ima za cilj jačati i proširiti primarnu razinu zdravstvene zaštite te osigurati dostupnost zdravstvene zaštite uvođenjem novih organizacijskih modela, poručuju iz Ministarstva zdravstva. Omogućava se rad tima na dvije ili više lokacija te uvodi i pružanje zdravstvenih usluga u mobilnim ambulantama za obiteljsku medicinu, kao i mobilnim ljekarnama. 

Zbog starenja populacije i velikog udjela kroničnih nezaraznih bolesti predviđa se mogućnost provođenja fizikalne terapije u domovima zdravlja,  sestrinska savjetovališta za kronične nezarazne bolesti, veći broj patronažnih sestara, zdravstvene njege i fizikalne terapije u kući bolesnika te veći broj mobilnih palijativnih timova i palijativnih postelja u stacionarima domova zdravlja, ovisno o potrebama stanovništva na konkretnom području.

VEZANI ČLANCI: 

S obzirom na sve veće potrebe za unaprjeđenjem i zaštitom mentalnog zdravlja, te povećanja razvojnih jezičnih poremećaja, na primarnoj razini predviđene su i djelatnosti psihologije, i logopedije i radne terapije u domovima zdravlja te mobilnih psihijatrijskih timova i dispanzera za mentalno zdravlje i ranu intervenciju. Novom Mrežom su stvoreni i preduvjeti za smanjenje broja opredijeljenih osiguranih osoba po timu, tvrde u MIZ-u, preduvjeti za unaprjeđenje kvalitete rada i reorganizaciju administrativnih poslova.

Promjene u bolničkim kapacitetima prate suvremene modele liječenja poput jednodnevne kirurgije i dnevnih bolnica te je donošenje nove Mreže preduvjet za daljnje promjene u bolničkom sustavu, a to je nova kategorizacija bolnica i formiranje centara izvrsnosti. Stoga je u bolničkim zdravstvenim ustanovama planirano smanjenje broja akutnih stacionarnih kapaciteta, a povećanje broja stolaca odnosno postelja dnevnih bolnica i bolničkih kapaciteta za dugotrajno liječenje i palijativnu skrb za više od 30%. Plan je povećati palijativne kapacitete, primjerice u OB Bjelovar sa 6 na 50, Koprivnici s 5 na 30, a u OB Pula s 5 na 15 dok će se primjerice, broj akutnih kreveta smanjiti u KBC-u Rijeka za 8%, u varaždinskoj bolnici za 11%, a u vinkovačkoj bolnici za 12%. Svemu tome se pristupilo u suradnji sa samom zdravstvenom ustanovom i u skladu sa stvarnim potrebama.

VIDEO: Beroš odgovorio liječnicima koji prijete štrajkom: 'Prijedlog koeficijenata je i više nego adekvatan, više od tog nije moguće'

Organizacijske promjene u sustavu, prate i aktivnosti vezane za ljudske resurse u zdravstvu. Nacionalnim planom specijalističkog usavršavanja zdravstvenih radnika osigurane su 882 specijalizacije i 352 uže specijalizacije za doktore medicine na bolničkoj razini, kao i 922 specijalizacije na razini primarne zdravstvene zaštite. 

Nadalje, organizacijske promjene prate i ulaganja u opremu. Tako je u bolničkim zdravstvenim ustanovama na raspolaganju više od 1400 medicinskih uređaja koji su proizvedeni 2020. godine ili kasnije od kojih su značajna posljednja, nova ulaganja 8 MR uređaja, 2 PET CT-a kao i povijesna nabavka 21 linearnih akceleratora vrijednosti 55,4 milijuna eura.

„No, preduvjet za daljnje strukturne i organizacijske promjene u zdravstvenom sustavu, posebno u bolnicama jest upravo donošenje nove Mreže javne zdravstvene zaštite. Ona će omogućiti i unaprjeđenje organizacije bolničkih radilišta poput uvođenja novih modela rada kao što je dvosmjenski rad. Ovakav način rada, u KBC-u Sestre milosrdnice pokazao se korisnim i pacijentima i djelatnicima. Pacijentima pruža sve potrebne usluge, ne samo ujutro već i u poslijepodnevnim satima, a djelatnicima se omogućuje novi koncept rada s naglaskom na redovno radno vrijeme bez suvišnih prekovremenih sati. Stoga je nova Mreža organizacijski temelj za postizanje optimalne učinkovitosti svih resursa i usmjerenosti na ishode liječenja, daljnjeg smanjivanja listi čekanja što je sve pokazatelj jasne orijentiranosti ove Vlade prema osnaživanju javnog zdravstvenog sustava i zdravlja naših pacijenata“, zaključio je ministar zdravstva Vili Beroš,. 

VEZANI ČLANCI:

 

Komentara 1

PO
poluprovokator
07:18 17.02.2024.

Sustavno nas uništavaju. Za to je (bio) potreban plan, kriminalna volja, kriminalno udruživanje i nemoral veleizdaje vlastitog naroda. Kada se vlast otuđi od naroda i od svoga blagostanja moći i novca zaborave na Čovjeka i Lijepu Našu tužno je za živjeti to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije