Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17. Natjecanje u oranju

Evo tko su najbolji hrvatski orači koji idu u Rusiju na Svjetsko natjecanje u oranju

Ilustracija
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
22.09.2019.
u 23:15

Pri ocjenjivanju se ne ocjenjuje brzina, nego kvaliteta oranja.

Čak 32 orača iz 16 županija odmjerilo je snage na 17. Natjecanju u oranju Republike Hrvatske.

Miroslav Bartolović iz Požeško-slavonske pobjednik je u kategoriji pluga ravnjaka, a Zrinko Miličić iz Osječko-baranjske županije pobjednik je u kategoriji pluga premetnjaka. Ekipno je Virovitičko-podravska županija zauzela prvo mjesto. Pobjednici su ostvarili pravo sudjelovanja na 67. Svjetskom natjecanju u oranju koje će se sljedeće godine održati u Rusiji.

Na 8. Natjecanju u oranju u konjima Republike Hrvatske natjecalo se devet orača, a pobjedu je odnio Jure Capan iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Natjecanja su održana u organizaciji općine Sunja, Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača (HUONO) i Sisačko-moslavačke županije uz potporu Ministarstva poljoprivrede. Natjecatelje i njihovo oranje ocjenjivali su certificirani suci koji sagledavaju više parametara.

Svaka županijska udruga imenuje po dva iskusna i stručna suca koji su sposobni pratiti orače kao treneri. Pri ocjenjivanju se ne ocjenjuje brzina, nego kvaliteta oranja. Suci ocjenjuju sljedeće elemente – otvaranje prve brazde, naor, sjetveni sloj, ulaze i izlaze parcele, razor, pravac kroz nekoliko elemenata. Natjecanje se odvija po pravilima Svjetske oračke organizacije (World Ploughing Organization). Natjecanja je svečano otvorio izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, poželjevši oračima ravnu i čistu brazdu, a brojnim gostima i posjetiteljima ugodan boravak i lijepe uspomene iz herojske Sunje.

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
07:56 23.09.2019.

nek oru zagorske brege, tu se vide pravi orači. a u rusiji mogu orati danima da ne izvade plug van....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije