Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJE IZ REGIJE

Mediji u BiH pišu o izborima, sve oči uprte u Domovinski pokret

Croatia holds parliamentary election
MARKO DJURICA/REUTERS
18.04.2024.
u 14:25

Izvještavaju o HDZ-u kao relativnom pobjedniku izbora. Stižu prve reakcije bosanskohercegovačkih dužnosnika.

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj s velikom pozornošću praćeni su i u susjednoj Bosni i Hercegovini. Većina medija prenosila je informacije o prebrojavanju glasova i reakcije iz izbornih stožera. U naslovima se u prvi plan stavlja činjenica da je HDZ relativni pobjednik izbora, ali i da će sastavljanje nove hrvatske vlade biti zahtjevan proces.

Treba istaknuti da su još prije izbora mediji u BiH uglavnom analizirali da bez obzira na izborni rezultat neće doći do promjene u hrvatskoj državnoj politici prema BiH, budući da i Andrej Plenković i Zoran Milanović podupiru zahtjeve hrvatskih predstavnika za legitimnim predstavljanjem i jednakopravnošću s Bošnjacima i Srbima.

Vodeći news portal Klix.ba prenosi i izjavu čelnice Možemo!, Sandre Benčić koja je pozvala na potporu manjinskoj vladi SDP-a. Dodaju kako je upravo rezultat ove stranke najveće iznenađenje proteklih izbora. Analiziraju i izborni rezultat Domovinskog pokreta, za koji kažu da ima “ogroman kapital“ i da je „najpoželjnija udavača“ koja može birati kojem taboru će se
prikloniti. „Dnevni avaz“ također izvještava o HDZ-u kao relativnom pobjedniku izbora te donosi i izjavu aktualnog premijera Andreja Plenkovića za ovaj medij, u kojem on ističe da BiH može očekivati „odličnu suradnju i podršku europskom putu“.

Mediji u BiH, očekivano, veliku pozornost pridaju rezultatima u 11. izbornoj jedinici, a posebno na glasačkim mjestima u BiH. Naglašava se očekivana i uvjerljiva pobjeda HDZ-a, ali i mala izlaznost birača te izborni fijasko Ljube Ćesića Rojsa. Također se ističe činjenica da će  imati svog predstavnika u Hrvatskom saboru, jer je Armin Hodžić dobio više glasova od protukandidatkinje iz albanske nacionalne manjine. Tu vijest naglašava većina medija iz Sarajeva.

 

Mediji u Republici Srpskoj u prvi plan stavljaju rezultate izbora koji se tiču srpske nacionalne manjine te agencijski konstatiraju da je HDZ dobio najviše glasova i da Plenković već uveliko prima čestitke iz Europske unije. Stižu i prve reakcije bosanskohercegovačkih dužnosnika. Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto uputila je čestitku premijeru Plenkoviću na izbornoj pobjedi. "Ovaj uspjeh je nedvojbena potvrda velikog povjerenja koje Vam hrvatski narod iskazuje po treći put zaredom", navela je Krišto. Ujedno se zahvalila i na kontinuiranoj podršci koju on i Republika Hrvatska pružaju Bosni i Hercegovini na europskom putu.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar CUBE
CUBE
11:31 18.04.2024.

11h 22 sada, pa ako Zoki i spava do 11h vreme je za mikrofon, vreme je za Reke sećanja

JA
Jatiser
14:13 18.04.2024.

Pusti ih da rade. Vidiš da i on i Plenko imaju hrpu posla i ne stignu dati komentar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije