Naslovnica Vijesti

Evo kako su kandidati u prvom krugu 'obojili' Hrvatsku

"Kod Kolinde Grabar-Kitarović raspodjela glasova je puno ravnomjernija", piše Davor Horvatić.
08. siječnja 2015. u 08:50 25 komentara 6714 prikaza
Josipović Grabar Kitarović
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

– Iz obrađenih rezultata vidimo da dvoje kandidata koji su prošli u drugi krug uistinu moraju u bitku za svaki glas – napisao je u svojoj analizi rezultata u prvom krugu predsjedničkih izbora doc. dr. sc. Davor Horvatić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

U tekstu na portalu ledership.iszd.hr, Horvatić je objavio mapu Hrvatske po naseljima obojenu prema rezultatima izbora za svakog pojedinog kandidata. Mapu je, prvi put u Hrvatskoj, izradio Institut sinergije i znanosti. Horvatić piše da je izrazito sličan "statistički potpis" Ive Josipovića i Kolinde Grabar-Kitarović u prvom krugu izbora, no napominje da ima jedan bitan element koji se ponavlja u svim grafovima. "Raspodjela glasova kod Ive Josipovića pokazuje sličan potpis kao raspodjela SDP-a i koalicijskih partnera na posljednjim EU izborima. Kod Kolinde Grabar-Kitarović raspodjela je mnogo ravnomjernija", piše Horvatić. Kako su kandidati obojili Hrvatsku, pogledajte u fotogaleriji iznad teksta.

Po Googleu 60:40 za Grabar Kitarović

"Kako je pokazano u prethodnoj analizi za EU izbore, unatoč tijesnoj utrci HDZ je pretekao SDP zahvaljujući izbornim mjestima gdje je izlaznost bila velika. To je od ključnog značaja u ovoj situaciji. Da je razlika među kandidatima veća, dio biračkih mjesta s visokom izlaznošću ne bi toliko utjecao na konačan rezultat. Kako vidimo na kumulativnom grafu, ako zbrojimo sve glasove na biračkim mjestima koja imaju izlaznost jednaku ili manju od 60% svi kandidati su praktički akumulirali svoje konačne glasove. Kod EU izbora 2013. godine koalicija formirana oko SDP-a i Laburisti u saturaciju su ušli oko biračkih mjesta s postotkom izlaznosti od 30%, dok je HDZ s koalicijskim partnerima i na tim izborima u saturaciju ušao na mjestima s izlaznosti od gotovo 60%. Tako da je očito da većom izlaznošću profitirala Kolinda Grabar-Kitarović", dodaje Horvatić.

izbori statistika | Autor : leadership.iszd.hr Foto: leadership.iszd.hr

Foto: leadership.iszd.hr

Autor se "pozabavio" i predviđanjima izbora koristeći se rezultatima usluge Google Trends. "Kod prethodnih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj omjer „googlanja“ Ive Josipovića i Milana Bandića bio je u omjeru 60:40, što je reflektirano i u rezultatima izbora. Trenutno je sličan omjer (vidljiv na slici lijevo), ali u korist Kolinde Grabar-Kitarović", piše Horvatić i dodao da je zanimljivo to što Ivan Vilibor Sinčić i Milan Kujundžić "praktički nestaju" nakon prvog kruga izbora. "Prije svega moramo biti svjesni da to nije kristalna kugla i da to samo govori o interesu ljudi za pojedinog političara", zaključuje Horvatić.

Cijelu analizu pročitajte OVDJE

Cromaris
Uzgoj ribe
Riba hrani generacije, a prosječno je pojedemo dvostruko manje od europskog prosjeka

A1 izdvaja za Vas

  • niks100:

    60:40 za Kolindu je tocan rezultat ovih izbora.

  • Deleted user:

    Već duže vrijeme posatvljam 10 pitanja gospdinu Josiopviću na koje ne dobivam odgovore. Pošto odgovora nema ovdje ću u nekoliko točaka probati objsniti svoj stav. 1.Predsjednik Josipović bi trebao prestavljati jednu humanu i poštenu stranku radničke klase Social Demokratsku stranku,a ... prikaži još!,a on to nije! On nije nikada bio gladan ili mu račun blokiran,živio je u izobilju cijlog svog života i koristi ovu plemenitu stranku da bi nastvio takav život. 2.Kada je prisegnuo za predsjednika države upotrebio je krivu zakletvu i to će mu se izglda obiti od glavu,zakleo se ja sa riječima"Tako mi pomogao Bog". (ovdje nije pitanje dali Bog postoji ili ne,ovdje je upitan kartkter čovjeka koji proba iskorstiti Boga u kojeg kako kaže ne vjeruje) 3.Isto tako nastvlja dalje sa svojim licimjernim ponašanjem: U svojim rekalamama sebe naziva"predsjednik za sve građane" dok opoziciju javno naziva crnim zimijama,on želi glas od svih građana a vladao bi za sebe i svoju elitu.LICIMJER! 4.U pobjedničkom govoru nam je rekao;"Hrvatska će biti sjajna zvijezda na Evropskom nebu" ISTINA; po zadnjem izvješću EK naj gora u Europi! 5,"Pobjedit ćemo ekonomsku krizu,pobjedit ćemo siromaštvo" ISTINA: Po izvješću UNCEF 40% gladne djece i 20 posto siromašnih građana 6"Hrvatska će biti zemlja koju zaslužujemo,dom svih poštenih ljudi,neću vas razočarati" ISTINA; Politički progoni,kažnjavanje zvizadača,prisluškivanje telefona,to je razočaranje za svaku zdravu osbu. 7.On sebe želi "pokazati" kao školovan i kulturan ali ispada proziran i plitak,nije narod lud iako svatko nema fakultet ni 5 stanova.

  • SinjeMore:

    Josipovica moze spasiti sam Seselj.