Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pristupanje Srbije EU

Evo kako je Marija Pejčinović-Burić lani odgovorila na kritike Mosta

Marija Pejčinović Burić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
17.01.2019.
u 16:31

Kad je formirana nova Vlada, zaključili smo da Povjerenstvo nije neophodno da bi se rješavala pitanja sa Srbijom. No aktivnosti koje su bile u opisu rada tog tijela, a i šire, i danas se provode - kazala je lani ministrica

Povjerenstvo za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. (pravosuđe i temeljna prava) o pristupanju Srbije EU nije neophodno jer se sve njegove aktivnosti provode kroz redovne aktivnosti i mehanizme Vlade te kroz međudržavna povjerenstva. Tako je ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović-Burić u listopadu prošle godine odgovorila na kritike i upite Mosta što se događa s tijelom koje je osnovano 2016. u mandatu Tima Oreškovića i to nakon što je Srbija otvorila dva sporna poglavlja, a koje se u mandatu ove vlade nije sastalo niti jednom.

Tadašnji šef diplomacije Miro Kovač tada je pojasno kako će povjerenstvo koje, između ostalih, čine ministri branitelja, financija, obrane, unutarnjih poslova i glavni državni odvjetnik pratiti ukida li Srbija hibridnu nadležnost za ratne zločine, uspostavlja li zakonodavni okvir za zaštitu manjinskih prava, ispunjava li obvezu da žrtvama rata osigura prava, uključujući pravo na naknade štete te surađuje li u identifikaciji i otkrivanju sudbine nestalih.

- Kad je formirana nova Vlada, zaključili smo da Povjerenstvo nije neophodno da bi se rješavala pitanja sa Srbijom. No aktivnosti koje su bile u opisu rada tog tijela, a i šire, i danas se provode - kazala je lani ministrica. Inače, MVEP je danas pripremao reakciju na ponovljene kritike MOST-a, ali ona do zaključenja teksta nije stigla.

M. Pejčinović Burić je lani istakla da će Srbija dobiti zeleno svjetlo za EU tek kad ispuni sve uvjete i navela je kako je "upravo ova Vlada potaknula oživljavanje rješavanja otvorenih pitanja s posebnim naglaskom na pitanje nestalih".

- Nakon četverogodišnjeg zastoja, aktivirani su sastanci koordinatora za otvorena pitanja - kazala je M. Pejčinović Burić te dodala kako su se sastajale međudržavne komisije za granice, hrvatska manjina u Srbiji dobila je lektorat hrvatskog jezika u Novom Sadu, ministri pravosuđa dogovorili su rad na otvorenim pitanjima, a aktiviran je i rad Povjerenstva za nestale osobe.

Pogledajte video Grmojine optužbe protiv Plenkovića:

Ključne riječi

Komentara 24

DU
Deleted user
16:56 17.01.2019.

Bez boje, bez mirisa, klima glavom predostavljenima, dobro govori srpski i oo Pusićki je zadivila EU činbenike pa je zaočekivati da se popne na lojtri. Ovkvih se nikada riješuti! O, Bože što nas kažnjavaš ovako?

Avatar nisam_robot
nisam_robot
16:57 17.01.2019.

Sto je sada sa samozvanom sudskom hibridnom nadleznosti Srbije nad zemljama koje je ta Srbija napala? "Pravosudna suradnja u vezi otvorenih pitanja" je sve, svasta ili nista. Cim ne odgovara konkretno, znaci da ustvari pusta agresoru da ima sudsku nadleznostt nad onima koji su se obranili jugocetnicke agresije.

Avatar dovidovic
dovidovic
16:54 17.01.2019.

A je li u opisu radnog tijela i da se priča ekavicom? Ili je to pod "šire"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije