Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jednokratna mjera

Evo kako do oprosta dugova

dug
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
15.01.2015.
u 22:35

Državne tvrtke opraštat će do 25.000 kn, banke i telekomi do 10.000

Od 2. veljače oko 75.000 zaduženih i blokiranih građana moći će podnijeti zahtjev za otpis dugova. To je šansa za novi početak zaduženim umirovljenicima, nezaposlenima, osobama s invaliditetom i onima s malim primanjima.

Dvije kategorije dužnika

Građani koji će moći ostvariti ovo pravo dijele se u dvije kategorije: korisnike novčanih naknada sustava socijalne skrbi i građane čija mjesečna primanja u posljednja tri mjeseca do podnošenja zahtjeva ne prelaze 2500 kuna za samca, odnosno 1250 kuna po članu kućanstva. Građani s niskim primanjima iz druge kategorije ne smiju imati u vlasništvu drugu nekretninu osim one u kojoj žive, nikakvu drugu imovinu koju bi mogli prodati ni štednju. Kako bi se cijeli proces olakšao, od 2. veljače zahtjeve za otpis dugova mogu podnositi samo građani iz prve kategorije, dakle korisnici socijalne pomoći, dok će građani s niskim primanjima iz druge kategorije zahtjeve moći podnositi od 2. travnja. Vlada je sporazum zasad postigla s teleoperaterima (HT, VIP, Tele2), bankama, državnim poduzećima te s četiri grada – Zagrebom, Osijekom, Rijekom i Splitom.

– Pozivamo i ostale vjerovnike da se priključe sporazumu do 31. svibnja, a građani mogu podnijeti zahtjeve za otpis dugova do 30. lipnja. Važno je naglasiti da je ovo jednokratna mjera koja se više neće ponavljati – kazala je ministrica Milanka Opačić o današnjoj odluci Vlade.

Teleoperateri će, prema sporazumu, otpisati dugove korisnicima socijalnih naknada, odnosno prvoj kategoriji, dok će dužnicima s malim primanjima ovrhu odgoditi na godinu dana. Od ukupnog iznosa dopuštenog duga najviše 25.000 kuna može se odnositi na dugove trgovačkim društvima u vlasništvu ili suvlasništvu države, a najviše 10.000 kuna može se odnositi na dugove bankama i teleoperaterima. Teleoperateri će dug primateljima socijalnih naknada otpisati samo ako njihov kumulativni dug prema svim vjerovnicima ne prelazi 10.000 kuna, pa čak i ako je dug prema operaterima nekoliko stotina kuna.

Tri godine pod nadzorom

Napravljen je i Registar otpisa duga koji vodi Fina, a dužnik u njemu ostaje evidentiran tri godine od dana otpisa duga, odnosno godinu dana u slučaju ovrhe. Za trajanja nadzora podnositelj zahtjeva morat će prijaviti Fini ako naslijedi neku imovinu ili osvoji više od 100.000 kuna na lotu. U istom razdoblju vjerovnici koji su otpisali dug imaju pravo uskratiti uslugu građaninu, osim ako nije riječ o usluzi nužnoj za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba, poput električne energije ili vode.

Komentara 10

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
23:34 15.01.2015.

Sad si samo zamislite koliko vremena i pameti treba našim penzićima da bi sakupili ovu dokumentaciju, dvi godine minimalno, o dragi bože dokad ovih seoskih lopovskih sotonističkih igrarija.....

JA
jabic
23:15 15.01.2015.

Sad su se nasli radit nesto u korist gradana... i opet ce slijepi glasovati za njih

DU
Deleted user
07:51 16.01.2015.

Otpisujemo dug za mobitele... Banana država.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije