Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PHIL HOGAN

Europski povjerenik dao ostavku zbog kršenja mjera protiv koronavirusa

FILE PHOTO: European Trade Commissioner-designate Phil Hogan attends his hearing before the European Parliament in Brussels
Foto: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
27.08.2020.
u 00:06

Ostavke povjerenika su relativno rijetke i uvijek vrlo osjetljive jer utječu na geografsku i političku ravnotežu na kojoj počiva komisija.

Europski povjerenik za trgovinu, Irac Phil Hogan dao je u srijedu navečer ostavku jer je prekršio mjere protiv koronavirusa u Irskoj.

"Večeras sam predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen podnio ostavku na mjesto europskog povjerenika za trgovinu", naveo je Hogan u priopćenju.  

"Sve je jasnije da je kontroverza u pogledu mog nedavnog posjeta Irskoj počela odvraćati pozornost s mog rada kao europskog povjerenika i diskreditirati moj rad u sljedećim ključnim mjesecima, posebice pregovorima o sporazumu o budućim odnosima s Velikom Britanijom", dodao je. 

Phil Hogan se ponovo ispričao i naglasio da je vjerovao da poštuje epidemiološke mjere. "Važno je reći da nisam prekršio zakon. Kao predstavnik javnosti, morao sam strože poštivati upute protiv koronavirusa", inzistirao je. 

Pod pritiskom Ursule von der Leyen, Phil Hogan je u utorak u priopćenju na četiri stranice opisao svoj boravak u Irskoj od 31. srpnja do 21. kolovoza. On je 19. kolovoza u Galwaju bio na večeri na kojoj je bilo više od 80 ljudi, daleko više od šest koliko dopuštaju pravila. Također se nije držao pravila o odlasku u karantenu nakon što je u Irsku stigao iz Bruxellesa.

Pozivajući se na negativan test na covid-19, ustvrdio je da nije prekršio pravila o karanteni. No, priznao je da nije trebao sudjelovati na večeri u povodu 50. obljetnice golf kluba irskog parlamenta na kojoj je bilo 82 uzvanika.

Zbog te je večere odstupilo nekoliko dužnosnika, uključujući irskog ministra poljoprivrede Dara Callearyja. Osim toga, dva dana nakon večere Hogana je irska policija zaustavila jer je za volanom razgovarao na mobitel. 

Večera je izazvala bijes u Irskoj i pozive premijera i zamjenika premijera Hoganu da preispita ostanak na dužnosti europskog povjerenika.

Više od 80 ljudi bilo je na večeri, dan nakon što su mjere zbog koronavirusa u Irskoj značajno postrožene, kako bi se takva okupljanja svela na maksimalno šest gostiju.Ovo je razljutilo mnoge u Irskoj koji nisu mogli odlaziti na pogrebe ili su morali otkazati odmore i vjenčanja kako bi udovoljili nekima od najstrožih mjera u suzbijanju zaraze covidom-19.

Phil Hogan je imao jedan od ključnih resora u Europskoj komisiji. Njegov odlazak stiže u vrijeme posebno napetih trgovinskih odnosa EU-a sa Sjedinjenim Državama i s Kinom.

Ostavke povjerenika su relativno rijetke i uvijek vrlo osjetljive jer utječu na geografsku i političku ravnotežu na kojoj počiva komisija.

Komentara 2

BR
Branitelj2020
05:09 27.08.2020.

Baš dobro da je ovaj nedemokratski postavljen liberalno-komunistički političar tj, birokrata dao ostavku

NE
neboiznadzagreba2
01:23 27.08.2020.

Nekada si mogao nastradati ako ne prisustvuješ misi ili petkom jedeš meso, zatim su došla vremena kada si se hladio u Sibiru ili grijao na Golim otoku zbog vica, danas snosiš posljedice (osim ako nisi hrvatski političar) ukoliko te uhvateuhvate u nepridržavanju mjera ; starog mi nije žao, no "princip je isti, sve su ostalo nijanse".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije