Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obrambeni fond

Države EU zajedno će razvijati i nabavljati vojnu opremu

vojska
Foto: Carsten Rehder/DPA/PIXSELL
09.06.2017.
u 21:45

Prijedlog EK šalje i snažnu političku poruku da članice EU koračaju u smjeru dublje povezanosti dok Britanija korača prema izlasku iz Unije

Prvi put u povijesti EU novac iz europskog proračuna bit će izdvajan za kupnju vojne opreme i razvoj zajedničkih obrambenih sposobnosti država članica. Najveća je to novost jučer predstavljenog prijedloga Europske komisije o osnivanju Europskog fonda za obranu.

Taj će fond do 2020. raspolagati s 590 milijuna eura, a od 2020. s najmanje 1,5 milijardi eura godišnje, i iz njega će se sufinancirati vojno-obrambeni projekti u kojima sudjeluju najmanje tri poduzeća iz najmanje dviju država članica EU. Ideja nije da se iz novog fonda EU nadomjesti novac koji države već izdvajaju u svojim nacionalnim vojnim proračunima, nego upravo to da se potiče obrambena suradnja između članica EU, razvijanje zajedničkih obrambenih sposobnosti i zajednički razvoj i nabava vojne opreme. Za Hrvatsku bi to značilo da, primjerice, s Italijom može razvijati i nabavljati novu vojnu tehnologiju koja jača obalnu stražu u Jadranu ili da s Mađarskom i Slovenijom može ulaziti u sličnu suradnju, u kojoj svi imaju koristi od novog Europskog fonda za obranu.

– Države članice i dalje će imati ključnu ulogu, ali od svojega će novca imati više koristi i u konačnici povećati svoj utjecaj – rekao je potpredsjednik EK Jyrki Katainen. Prijedlog Komisije šalje i snažnu političku poruku da države članice EU koračaju u smjeru dublje povezanosti upravo dok Velika Britanija korača prema izlasku iz Unije. EU se ne želi preklapati s NATO-om, a i njegov glavni tajnik Jens Stoltenberg jučer je pozdravio inicijativu Komisije i rekao da je Europski obrambeni fond prilika za proširenje suradnje EU i NATO-a.

Komentara 6

DU
Deleted user
13:35 10.06.2017.

I vrijeme je da se opamete a ne da im USra gura smece......."Air Force base halts flights of F-35s after pilots report 'hypoxia-like symptoms'"

DD
DD
13:05 10.06.2017.

Da hoće zajedno kao kadsu izbeglice krenule u evropu pasu zice i zidove gradili izmedu sebe 😉

AA
aabbcc
14:25 11.06.2017.

Sve je ovo djabe i bezveze ako nas Rusi ne htjednu napasti, jer sa kim da ratujemo al ne kuzim kako privoliti Ruse da nas napadnu kad nisu htjeli ni ono pola Berlina da imaju..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije