Naslovnica Vijesti Lex Perković

Europska komisija Vladi: Štitite komunističke zločince!

Optuženici za ubojstva hrvatskih emigranata i dalje se mogu sigurno skrivati unutar granica Hrvatske, poručila je Mina Andreeva, glasnogovornica V. Reding.
26. kolovoza 2013. u 13:21 0 komentara 4 prikaza
Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Pismo ministra pravosuđa Orsata Miljenića nije u petak, kada je bio rok koji je potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding dala Hrvatskoj da odgovori kad će promijeniti sporne odredbe Europskog uhidbenog naloga, stiglo u Bruxelles, što je izazvalo osudu Europske komisije.

Hrvatsku optužuju da štiti komunističke zločince te najavljuju početak kaznene procedure.

Optuženici za ubojstva hrvatskih emigranata i dalje se mogu sigurno skrivati unutar granica Hrvatske, poručila je Mina Andreeva, glasnogovornica V. Reding. Potpredsjednica EK sljedećeg će tjedna upoznati Komisiju s hrvatskim kršenjem zajedničkih zakona te pokrenuti proceduru za uvođenje kaznenih mjera.

Ministrica vanjskih i europskih poslova danas se je još jednom suprostavila predsjedniku Vlade rekavši da Hrvatska mora uskladiti svoje zakone s europskim standardima.

 Osvrnula se i na Milanovićevu tvrdnju da prava novih i starih članica EU u ovom slučaju nisu jednaka i da ih treba izjednačiti.

 – Ukoliko postoji bilo kakva inicijativa, potreba, želja da se unutar Europske unije pokreću promijene u tom pogledu, onda je to nešto što može nastupiti kasnije kao oblik hrvatske inicijative iz razloga izjednačavanja starih i novih članica u tom pitanju. Ali u ovom trenutku to je pitanje neposredno na dnevnom redu i hrvatski zakon treba uskladiti, što de facto znači da treba promijeniti jedan članak odnosno ukinuti ograničenje primjene europskog uhidbenog naloga od 2002. godine – rekla je ministrica Vesna Pusić.

>>Analiza: Ni izmjena Ustava ne jamči Perkovićevo izručenje

Cromaris
Uzgoj ribe
Riba hrani generacije, a prosječno je pojedemo dvostruko manje od europskog prosjeka

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.