Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Europska komisija na strani Hrvatske

Naslovnica 18. 6. 2018.
18.06.2018.
u 00:02

Tužba Slovenaca temelji se na 
četiri stupa

Pravna služba Europske komisije pregledala je slovensku “tužbu”, točnije zahtjev da se protiv Hrvatske pokrene postupak zbog neprovođenja arbitražne odluke oko razgraničenja dviju država čime – smatraju – krši europske zakone, kao i hrvatski odgovor te je predložila Komisiji da izda preporuku da se arbitražne odluke moraju poštivati i da podrži Sloveniju u dvije od četiri točke na kojima se tužba temelji – ribarstvu i Schengenu.

Tri moguće opcije

Europska je komisija primila na znanje neobvezujuće preporuke svojih stručnjaka, ali je za sada suzdržana oko iskazivanja podrške Ljubljani. Na sve bi načine željela izbjeći uključivanje Suda EU te intenzivno radi na tome da se dvije države bilateralno dogovore i da postignu sporazum koji bi sačuvao obraz objema stranama, doznajemo iz izvora u Komisiji. Kakva će ipak biti konačna odluka Komisije, koja bi željela ostati neutralna, ali do zadnjeg trena važe opcije, znat će se u ponedjeljak kad ističe tromjesečni rok koji EK ima za očitovanje o slovenskom prijedlogu. Komisija može otvoreno podržati Sloveniju i tako preuzeti tužbu, može podržati Hrvatsku ili se ne izjasniti. U tom slučaju Slovenija, ako želi, mora sama Hrvatsku tužiti Sudu EU.

>> Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Od ostalih tema izdvajamo:

>> Kako je hokaido tikva postala gastro hit u Hrvatskoj

>> Reaganov poučak: Uzrok stagnacije su sve naše vlade

>> Nova nagradna igra: danas prvi kupon - osvojite vrijedne ENC pakete i putujte besplatno

>> Dar: 22 stranice lokalnih priča + magazin Putovanja

Ključne riječi

Komentara 16

DH
dalibor.hren
06:00 18.06.2018.

Ne treba biti "Na strani Hrvatske!" Neka bude na strani pravde!!!

IV
ivica45
01:58 18.06.2018.

Pa zar je tu uopce bilo dvojbe. Jasno ko dan.

Avatar Ivo Hrvatina
Ivo Hrvatina
06:40 18.06.2018.

Europska komisija na strani Hrvatske jer njeni odgovorni smatraju da treba pomoči raznim zabacenim i materialno i moralno osakacenom plemenima sa podrucja Balkana, Afganistana i Kurdistana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije