Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza u Italiji

Europa se grozi Berlusconija, želi da ostane Monti

Mario Monti
Reuters/Pixsell
10.12.2012.
u 19:50

Otkad je najavio ostavku, Monti dobiva pozive iz cijeloga svijeta, a podupire ga i Vatikan.

Milanska burza zabilježila je u ponedjeljak negativan rezultat (-3,68%), a povećala se i razlika u vrijednosti (spread) talijanskih obveznica (BTP) i njemačkih obveznica (BUND), na 355 točaka. To je posljedica najave nestranačkog premijera Marija Montija da će podnijeti neopozivu ostavku nakon što parlament prihvati državni proračun za sljedeću godinu. Monti će podnijeti ostavku vjerojatno prije Božića, nakon čega će šef države Giorgio Napolitano raspustiti parlament.

Zabrinuti premijer

Prije godinu dana Silvio Berlusconi morao je podnijeti ostavku među ostalim i zbog visokog spreada, koji je dosegnuo gotovo 500 točaka. Njegov način vladanja stvorio je velike rupe u državnom proračunu i Italija je bila u teškoj financijskoj krizi. U proteklih godinu dana Montijeva nestranačka vlada, koju je u parlamentu podupirala Demokratska stranka, Unija centra, ali i Berlusconijev Narod sloboda, uspjela je provesti neke mjere štednje, ali ne i razvitka. Mnoge mjere zakočene su upravo stranačkim prepucavanjima u parlamentu. Ipak, zbog mjera štednje spread je pao na 280 točaka.

Kada je u petak navečer u parlamentu tajnik stranke Narod sloboda Angelino Alfano, koji govori ono što mu Berlusconi kaže, izjavio kako je zaključeno iskustvo Montijeve vlade, otvorena je kriza vlade. Za krizu vlade, odnosno za svoju ostavku, Monti je optužio Berlusconija. Zapravo, Berlusconi je izgubio ovu rundu jer ga je Monti preduhitrio. Bivši premijer nadao se da profesor neće podnijeti ostavku, da će do konca mandata trpjeti napade na vladu. No Monti je odmah reagirao pa je za sadašnju krizu vlade jedini krivac Berlusconi.

– Uvjeren sam da sam postupio ispravno. U svakom slučaju, nisam mogao postupiti drukčije nakon onoga što se dogodilo. Naravno, zabrinut sam, ne za sebe, već zbog onoga što vidim da se događa – izjavio je u ponedjeljak Monti.

Ne samo da su tržišta novca negativno reagirala na Berlusconijeve poteze i njegovu najavu da će se ponovno kandidirati za premijera već su i europski političari zabrinuti. Jer, ako Berlusconi dođe na vlast i počne ukidati mjere koje je uvela Montijeva vlada, talijanski državni proračun opet će biti nesređen, a to znači da će biti ugrožena stabilnost u Europi, posebno u eurozoni. Uz Montijevo ime vezano je vraćanje povjerenja u Italiju i euro. Otkad je najavio ostavku, dobiva pozive iz cijeloga svijeta, a podupire ga i Vatikan.

Suprotnost stabilnosti

Stranke centra pokušavaju se okupiti i predložiti Montija za premijera poslije izbora. Ako bi Monti prihvatio takvu kandidaturu, mogao bi i pobijediti jer je Talijanima dosta berluskonizma. Prema ispitivanju javnog mišljenja, na izborima bi trebala pobijediti Demokratska stranka s premijerskim kandidatom Pierluigijem Bersanijem. Drugo i treće mjesto mogli bi podijeliti pokret Pet zvjezdica komičara Beppea Grilla i stranke centra s Montijem kandidatom, a tek na četvrtom mjestu našao bi se Berlusconi. Njegova stranka mogla bi dobiti najviše 15 posto glasova.

– Berlusconi je suprotnost stabilnosti i njegov povratak znači prijetnju Italiji i Europi – izjavio je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz. Dovoljan je taj citat pa da se vidi kako se u Europi danas gleda na Berlusconija.

Komentara 4

IN
intellegens
20:00 10.12.2012.

Bolje biti na vlasti nego ici u zatvor. Uostalom sa svojih 76 godina mogao bi najmanje 2 mandata odraditi.

Avatar nekakav
nekakav
20:17 10.12.2012.

naravno da se europa grozi silvija! i treba se. kakve su sad to plaćene ankete? da to nisu isti autori anketa, koji su i prije silviju predviđali poraz? nije li i onda gospodin premoćno pobijedio, čak i tamo gdje prijee nije? i danas su na vlasti u tim gradovima njegovi ljudi. monti je odradio mnaximum što je mogao i znao. al dalje nejde više, zna on to. talijani vole silvija, i on će biti novi premijer. merkelica ide u povijest, kao najomraženija žena. nije ništa lošeg napravila, kao ni kosori8ca, samo što je narod ni mediji ne vole. italija je sila, al silazna. kao i uostalom cijela europa. gotovo je sa socijalom, kina pokazuje što i kako treba raditi. konkurirati ovim novim ekonomijama se ne može bez rezanja neodrživih prava. počnite raditi.

CO
cowboy
22:13 10.12.2012.

Ko misli da će ponovno pobijediti Berlusconi vara se, ljudi u Italiji ne mogu više podnijeti stare dinosaure, žele nove ljude. Sigurno će pobijediti Bersani , ali ne zna se ni za njega koliko dugo će ostati na vlasti. Ovisii koliko će biti otvoren prema novim idejama mladog Mattea Renzija, tj. koliko će uspiti srezati plaće političarima u parlamentu. Skandalozno je da su u parlamentu otkrili političare koji zarađuju 90 000 eura mjesečno!!! Strava!!! To je kao da svagog mjeseca dobiju na lutriji! Dakle ne bude li Bersani imao hrabrosti da reže političarima prije ili kasnije i on će pasti a na vlast će doći Pokret pet zvijezdica u kojem nema ni političara ni bankara. Postoji još jedna opcija, da mladi Matteo Renzi osnuje svoju stranku koja bi sigurno imala veliki uspijeh, jer njega vole i lijevičari i centar i desničari....a to je onda druga priča...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije