Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nestaje seoski folklor

'Europa nam govori što da radimo na kolinju. To nas vrijeđa'

Kolinje klanje
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
1/4
05.12.2013.
u 09:25

Od Austro-Ugarske se moj djed pridržavao pravila koja i danas vrijede – kazao je Đuka Cvitić iz Donjeg Novog Sela

Nisu se obistinile prijetnje zastrašivača da nakon ulaska u Europsku uniju građani više neće u domaćinstvu smjeti proizvoditi čvarke, kobasice i krvavice po receptima svojih starih. Kolinje u Slavoniji krajem studenog u punom je jeku, a jedinu razliku u propisima u odnosu na lani čini naputak Ministarstva poljoprivrede o tzv. humanijem pristupu kolinju.

Naputak se veže uza Zakon o dobrobiti životinja pa se svinju ne smije maltretirati prije samog usmrćivanja.

Ne isplati se više

– Nije nam to ništa novo. I prije smo koristili pištolj za omamljivanje, danas svi tako rade – kaže Tomislav Šelember u svom dvorištu u Podgorju nedaleko od Virovitice.
– Imamo dvije svinje od po 150 kilograma, radit ćemo do popodneva pa oprati sve masne posude – kaže Tomislav stojeći uza stroj za mljevenje mesa. Procjenjuje da će njegova obitelj od kolinja imati mesa dovoljno da potraje do travnja.

Kolinje, tradicija koja je nekad okupljala obitelji, prijatelje, znance, udruživala sela i predstavljala svojevrstan gastronomski folklor – odumire.
– Ma ne isplati se više držati svinje – ističe Danijel Kaselj. Potvrđuju to i podaci veterinara u Virovitici.

Tko će danas kupiti

– Skup je uzgoj, a svinje poslije nemaju kome prodati. Tko će danas kupiti pola svinje kad u trgovini može kupiti kilogram mesa, i to znatno jeftinije – pita veterinar dr. Večeslav Lukić iz Veterinarske stanice u Virovitici. Đuka Cvitić iz Donjeg Novog Sela pokraj Nijemaca svinjokolju obavlja već desetljećima jer je to obiteljska tradicija. Pomalo ga i vrijeđa što je netko našao za shodno podsjećati ga na humano postupanje prema svinji koju je uzgojio u svom dvorištu.

– Moj se djed držao pravila koja su vrijedila od Austro-Ugarske i kojih se držimo i dalje. Malo me i vrijeđa kada me netko upozorava na humano postupanje jer moja obitelj i ja tu svinju hranimo i timarimo godinu dana pa ona postaje gotovo dio obitelji i nitko ne mora strahovati da ćemo je zlostavljati – kaže Cvitić koji je pozvao desetak prijatelja na svinjokolju na kojoj je zaklao tri svinje, svaku od oko 250 kilograma.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije