Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

EU: Žene se više ne smiju oslovljavati s gospođo i gospođice

Europska unija odlučila je da žene treba oslovljavati isključivo imenom jer smatra kako je oslovljavanje s gospođice ili gospođo seksističko.
14. listopada 2011. u 09:17 21 komentara 3260 prikaza
europa
Foto: VL FOTO

U Bruxellesu su izdali letak s uputama za rodno neutralan rječnik, kojeg se moraju držati europski političari. Žene se tako ne smije oslovljavati s gospođice ili gospođo, nego samo imenom, javlja Dailymail.

Ukidaju se prepoznatljivi "madame" i "mademoiselle", "frau" i "fraulein" kao i "senora" i "senorita".
Zanimljivo je da je u Njemačkoj "fraulein", odnosno gospođica, uklonjen iz službenih obrazaca davne 1972. godine.
Feministice tvrde da se oslovljavanjem s gospođo ili gospođice onaj koji se obraća upliće u privatnost jer žene moraju otkriti kakav je točno njihov ljubavni status, a mjerna jedinica je brak.

Također je prihvaćeno da za sportaša treba upotrebljavati izraz atlet, a za državnika politički vođa.

Vinolog
USKRS KAO NIKADA DO SADA
Savjeti kako da ovogodišnji Uskrs ipak bude poseban
INA
HUMANITARNO
INA brine o zdravstvenim ustanovama, institucijama i udrugama
  • bubica5:

    14.10.2011. u 09:48h to sam ja je napisao/la: koje gluposti.... vladavina birokracije!!! odsad prelazim na ono \"ej!\" \"alo\" \"e\" i slično da budem politički korektan. baš me zanima što babe misle o ovom.. ....... Zatupljivanje narodnih masa . Nisu objasnili ... prikaži još!snili kako da se obracamo zenama kojim neznamo imena

  • NoćnaStraža:

    Još malo pa će biti zabranjeni ili nepreporučljivi izrazi mama, tata, sestra, brat, baka, teta... jer i te riječi može netko smatrati izrazito uvredljivim i nepodobnim. Polako ali sigurno se u Europi uništavaju nacije, a granice su već dobrim dijelom ... prikaži još! izbrisane. Sada će još \"sitnim\" \"preporukama\" napraviti i podli udar na ljudsku osobnost... a tako će se još lakše brisati mozgovi i olakšati manipulaciju prvo političara a potom i naroda. E U p.m.

  • to sam ja:

    koje gluposti.... vladavina birokracije!!! odsad prelazim na ono \"ej!\" \"alo\" \"e\" i slično da budem politički korektan. baš me zanima što babe misle o ovom..