Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

EU tuguje – Britanija prva članica koja ga je napustila

Nakon ovoga više nema povratka, poručila je jučer britanska premijerka Theresa May nakon što je u Bruxellesu predan zahtjev za razdruživanje.
30. ožujka 2017. u 07:00 8 komentara 664 prikaza
Donald Tusk
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Bio je to povijesni trenutak, a izgledao je tako nepodnošljivo obično. Jaguar se parkirao pred ulazom u blještavu zgradu pod imenom Europa u Bruxellesu i iz njega je izašao čovjek s aktovkom u ruci.

Pismo koje je u njoj nosio predao je nekoliko minuta kasnije predsjedniku Europskog vijeća, koji ga je otvorio i počeo čitati: “Dragi predsjedniče Tusk, (…) ovime vas obavještavam, u skladu s člankom 50. Ugovora o Europskoj uniji, o namjeri Ujedinjenog Kraljevstva da se povuče iz EU”.

Tvrdi Brexit

Dok je Donald Tusk čitao pismo na šest stranica, u obližnjem pubu, koji gleda na zgradu Europa, nekoliko britanskih euroskeptika iz Europskog parlamenta upravo je nazdravljalo pivom i rezalo tortu ukrašenu svjećicama u obliku slova “Art. 50”, balončićima i domino-kockicama koje aludiraju na njihovo očekivanje da će izlazak prve zemlje članice iz EU potaknuti lančanu reakciju. Dok je njezin diplomat u Bruxellesu, stalni predstavnik UK pri EU Tim Barrow, uručivao Tusku pismo koje je ona potpisala večer prije u Londonu (i koje je fizički, ne u digitalnom obliku, stiglo iz Londona u Bruxelles), premijerka Theresa May započinjala je govor pred parlamentom u Westminsteru: – Ovo je povijesni trenutak nakon kojeg nema povratka – poručila je u Londonu.

Brexit autor članka 50 'Jako sam tužan. Nisam mislio da će se to dogoditi' Royal Highland ShowFirst Minister Nicola Sturgeon eats some carrots at the 175th Royal Highland Show at Ingleston in Edinburgh.Andrew Milligan Photo: Press Association/PIXSELL SUDBINA BRITANIJE Veliki i odlučujući tjedan za sada već 'razjedinjeno kraljevstvo' Theresa May Dvogodišnji proces Britanska premijerka May aktivirala Brexit: Ovo je jedinstvena prilika za Ujedinjeno Kraljevstvo!

Za to vrijeme u Bruxellesu, primatelj pisma Tusk već se spremao izaći pred nas novinare, okupljene u press-sobi u utrobi Europe. – Nema razloga da se pretvaramo da je ovo sretan dan. Ni u Bruxellesu, ni u Londonu – rekao je tugaljivim glasom. – Ali, paradoksalno, ima nečeg pozitivnog u Brexitu, koji je nas, zajednicu 27 država članica, učinio odlučnijima i ujedinjenijima nego prije. Ostat ćemo odlučni i ujedinjeni i ubuduće, pa i tijekom ovih teških pregovora – dodao je Tusk. U prijevodu, domino-efekt o kojem sanjaju oni euroskeptici u pubu iza ugla neće se dogoditi.

Ali problem je u tome što nitko sa sigurnošću ne može reći što će se dogoditi, a što neće. Nijedna država, do jučer, nije izašla iz članstva Europske unije. Članak 50., koji propisuje dvogodišnju proceduru izlaska, aktiviran je prvi put. Pregovori koji slijede mogli bi se pretvoriti u najkompliciranije pregovore u povijesti, najgadniji razvod od svih razvoda počevši od brakova pa do mirnodopskih raspada država.

Premijerka Theresa May i njezina konzervativna vlada žele potpuni, tzv. tvrdi Brexit: ne samo izlazak iz članstva, nego i izlazak s jedinstvenog tržišta (kojem neke nečlanice Unije mogu imati pristup pod uvjetom da prihvate određena pravila i propise Unije, što May ne želi), izlazak iz jurisdikcije Europskog suda pravde (Suda EU u Luksemburgu)… Do prekjučer je navodno razmišljala čak i o tome da već jučer, samim činom aktiviranja članka 50., ukine pravo ostalih građana EU da automatski, bez posebne radne dozvole, zasnivaju radni odnos ili traže posao u Velikoj Britaniji. Ali od te je ideje odustala i sada će datum ukidanja tog automatskog prava na slobodu kretanja iz ostatka EU u V. Britaniju biti predmet pregovora. Brexit prema kojemu ide vlada premijerke May toliko je “tvrd” da je uspješna niskobudžetna aviokompanija Ryanair upozorila kako se može dogoditi scenarij u kojem od 29. ožujka 2019. neće biti letova između Europe i Velike Britanije ako se službeni London povuče iz sustava EU “Otvoreno nebo” (Open Skies) a da prethodno nije ispregovaran novi bilateralni sporazum koji regulira zračni promet.

Rok od dvije godine nakon kojeg se očekuje da će Velika Britanija biti izvan EU počeo je jučer. Vremena za pregovore o izlasku je malo, a nepoznanica je jako, jako puno. No pravi pregovori teško da će početi prije sredine svibnja jer prvo 27 država članica EU mora usvojiti zajednički stav i dati pregovarački mandat Europskoj komisiji, koja je imenovala Francuza Michela Barniera za glavnog pregovarača. Prvi nacrt zajedničkog stava Tusk planira poslati već sutra, a bit će usvojen na summitu EU27 29. travnja.

”Ostajemo Europljani”

– Žalimo što Ujedinjeno Kraljevstvo napušta Europsku uniju, ali spremni smo za proceduru za koju znamo da mora uslijediti – piše u izjavi Europskog vijeća, koja je uime 27 članica objavljena odmah jučer po aktiviranju članka 50. – Pristupit ćemo tim pregovorima konstruktivno i težit ćemo postizanju dogovora. Nadamo se da će UK u budućnosti biti blizak partner – dodaje se uime EU27. Ukratko: žao nam je, ali što je tu je; bit ćemo konstruktivni, ali na prvom se mjestu brinemo o interesu EU27 i naših građana i poduzeća.

Premijerka May također se trudila na početku svoga pisma Tusku zvučati konstruktivno: – Odluka (na referendumu 23. lipnja 2016., op. a.) nije značila odbacivanje vrijednosti koje dijelimo kao Europljani. Niti je bila pokušaj da se naškodi Europskoj uniji ili bilo kojoj državi koja u njoj ostaje. Upravo suprotno, UK želi da EU uspije i napreduje. Referendum je bio glas za obnovu, kako mi to vidimo, našeg nacionalnog samoopredjeljenja.

Napuštamo EU, ali ne napuštamo Europu i želimo ostati predani partneri i saveznici svojim prijateljima diljem kontinenta – poručila je May. Kontinenta koji je sinoć utonuo u novu dimenziju neizvjesnosti.  

>>Kao što neće lagano izaći, Velika Britanija nije lagano ni ušla u EU prije 46 godina

>>Angela Merkel ne očekuje da će nakon Brexita biti još izlazaka iz EU-a

Tijek britanskog izlaska iz EU

29. ožujak 2017. -  Velika Britanija aktivirala je članak 50. Lisabonskog ugovora, formalno obavjestivši Europsku uniju da izlazi iz članstva

31. ožujak 2017. - Unutar 48 sati od primitka britanskog pisma Donald Tusk šalje premijerima i predsjednicima 27 država nacrt pregovaračkih stavova EU27

29. travanj 2017. -  Na izvanrednom summitu u Bruxellesu premijeri i predsjednici 27 država usvajaju zajedničku pregovaračku poziciju prema Britancima

svibanj 2017. -  Počinju sami pregovori, održava se prva runda. Uime EU, na temelju mandata 27 država, pregovara Michel Barnier. Uime Europskog parlamenta Guy Verhofstadt. Uime Velike Britanije David Davis

listopad 2018. -  Barnier želi do ovog roka dovršiti pregovore o izlasku i budućem odnosu Velike Britanije s EU27 kako bi ostavio dovoljno vremena za ratifikaciju tog dogovora po parlamentima

29. ožujak 2019. - Rok nakon kojeg Velika Britanija više neće biti članica EU. Članak 50. kaže da pregovori o izlasku traju dvije godine osim ako se sve strane jednoglavno ne dogovore da ih produže

1. siječnja 2020. -  Ako Europska unija još bude postojala, Hrvatska preuzima predsjedanje Vijećem EU

SVEMOĆ UDBE
Bivši agent Udbe progovorio za Večernji: Priče o službi nisu mit, znam tko danas drma Hrvatskom
A1 Hrvatska
ČINE PRAVU STVAR
Oni su dokaz da je Solidarno naše Novo Normalno
 • aabbcc:

  Bravo Britanci i samo naprijed a oni sto vas kobojagi zale su eu cirkusanti.

 • hromcan:

  Samo se nadajte da je EU ujedinjena; samo čeksjte da turčin pusti migrante pa čete vidjeti koliko su zemlje ujedinjene.........?

 • Avatar neidemdalje
  neidemdalje:

  žale jedino birokrati koji sad moraju gledati gdje će namaknuti novce koje će izgubiti izlaskom britanije što znači opleti po nama al ne zadugo...