Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUDBINA BRITANIJE

Veliki i odlučujući tjedan za sada već 'razjedinjeno kraljevstvo'

Royal Highland ShowFirst Minister Nicola Sturgeon eats some carrots at the 175th Royal Highland Show at Ingleston in Edinburgh.Andrew Milligan Photo: Press Association/PIXSELL
Foto: Andrew Milligan/Press Association/PIXSELL
1/2
29.03.2017.
u 09:42

Britanska premijerka May danas pokreće razdruživanje od EU. Istodobno Škotska želi novi referendum, a Sjeverna Irska želi se ujediniti s Irskom

Dva para premijerskih nogu na naslovnici jednog britanskog dnevnog lista postala su tema dana iako je razgovor između britanske premijerke Therese May i škotske premijerke Nicole Sturgeon bio krajnje ozbiljan. Osobito u svjetlu činjenice da je do susreta došlo samo dan uoči sjednice škotskog parlamenta koji odlučuje o tome hoće li Londonu još jedan put biti upućen zahtjev za novi referendum o nezavisnosti Škotske.

Ne može prije Brexita

Theresa May, koja je već odbila takav zahtjev, ni u ponedjeljak nije imala nimalo razumijevanja za zahtjev Nicole Sturgeon da se referendum održi već ujesen iduće godine. On je inzistirala na tome da se referendum nikako ne može održati prije nego što Ujedinjeno Kraljevstvo odradi sve pregovore vezane uz izlazak iz EU. May je bila vrlo jasna: ovo nije dobar trenutak za novi referendum jer zemlja tijekom pregovora o Brexitu mora biti jedinstvena. Jedan od njenih argumenata bio je i taj da Škotska, sve dok se do kraja ne dogovore svi uvjeti izlaska iz Unije, zapravo neće znati na čemu je, ali ni to kakav će odnos s EU Velika Britanija imati nakon izlaska iz Unije.

Theresa May učinila je i korak više – optužila je Sturgeon da ugrožava pregovore o razdruživanju. Također je vrlo jasno kazala kako će London negativno odgovoriti na zahtjev iz Edinburgha.

– Bez referenduma Škoti će biti prisiljeni prihvatiti posljedice “tvrdog Brexita”. Dvije godine morat ćemo živjeti u neizvjesnosti i u nadi da će cijeli taj proces dobro završiti – kazala je Sturgeon. Lider oporbe i predsjednik Laburističke stranke Jeremy Corbyn kazao je kako ne podržava drugi škotski referendum o nezavisnosti, ali naglasio je i da britanski parlament ne bi trebao odbiti zahtjev koji mu uputi škotski parlament.

Belfast prema Dublinu

No Škotska nije jedini problem. Vlada Sjeverne Irske jučer je zaključila da se taj dio Ujedinjenog Kraljevstva, nakon provedenog Brexita, može pridružiti Europskoj uniji kao dio Republike Irske koja je punopravna članica EU. Jedini uvjet za to je da se Sjeverna Irska izjasni za ujedinjenje s Republikom Irskom. To se isto dogodilo kada su se dvije njemačke ujedinile 1990. godine. Istočna Njemačka automatski je postala članicom EU i nije morala prolaziti nikakvu proceduru za pristupanje Uniji. Prema Sporazumu Velikog petka britanska vlada ima obavezu raspisati referendum o ujedinjenju Irske ako postane jasno da većina stanovništva želi upravo to. Kako se na referendumu o Brexitu 56% stanovnika Sj. Irske izjasnilo za ostanak u EU, rezultat referenduma mogao bi ići u prilog ujedinjenju s Republikom Irskom, što bi automatski značilo i ostanak u EU. U tom pogledu Sjeverna Irska u puno je boljoj poziciji od Škotske.

>> Angela Merkel ne očekuje da će nakon Brexita biti još izlazaka iz EU-a

>> Lordovi spašavaju Europljane u Velikoj Britaniji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije