Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
katastrofa u sar-u

EU šalje vojnike u Afriku, Hrvatima važniji Afganistan

nasilje,rat,Afrika
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
20.01.2014.
u 22:07

Koncentrirali smo se na misije u kojima imamo jako prisustvo ili u područjima koja vidimo kao šire susjedstvo, kaže Vesna Pusić

Ministri vanjskih poslova EU danas su na sastanku u Bruxellesu odobrili slanje vojne misije EU u Srednjoafričku Republiku (SAR), a ministrica Vesna Pusić izjavila je da hrvatski vojnici zasad neće u njoj sudjelovati.

– Ne planiramo zasad slati vojnike, osim ako ne dođe do neke izvanredne situacije. Imamo naše vojnike na nekoliko točaka i koncentrirali smo se na vojne misije u kojima imamo jako prisustvo, kao što je Afganistan, ili u područjima koja vidimo kao svoje šire susjedstvo. To je u prvom redu južni Mediteran – rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u pauzi sastanka Vijeća EU.

Prva veća operacija

Nije donesena odluka o točnom broju vojnika i točnom popisu zemalja koje će ih poslati, no ova odluka predstavlja prvu veću vojnu operaciju EU odobrenu u posljednjih šest godina. Neslužbeno, misija će brojiti između 500 i 1000 vojnika, a osim Hrvatske, vojnike ne namjeravaju slati ni neke velike zemlje EU poput Njemačke, Italije i Velike Britanije. Prema izjavama diplomata EU, Estonija je obećala poslati svoje vojnike, a, iako o tome još razmišljaju, isto su voljne učiniti i Belgija, Poljska, Švedska, Finska, Litva i Slovenija.

Francuska je u prosincu poslala 1600 vojnika kao pomoć vojnoj misiji Afričke unije koja u Srednjoafričkoj Republici broji 4000 vojnika. Njihov je zadatak održavati sigurnost u zemlji sa 4,6 milijuna stanovnika koja je utonula u kaos i nasilje nakon što su, po svrgavanju predsjednika Françoisa Bozizéa, izbili krvavi sukobi između etničkih i vjerskih zajednica.

Predsjednika Bozizéa svrgnula je u ožujku koalicija u kojoj su prevladavali pripadnici pobunjeničke islamističke grupe Seleka. Izabran je prvi muslimanski predsjednik Michel Djotodia, no on je početkom siječnja bio prisiljen na ostavku jer nije uspio zaustaviti oružane sukobe između pripadnika grupe Seleka i kršćanskih oružanih skupina, koje su se odlučile braniti oružjem od ubilačkih i pljačkaških nasrtaja islamista iz Seleke. UN procjenjuje da je oko milijun stanovnika raseljeno. SAR ima oko 4,5 milijuna stanovnika. Oružane borbe vode se i u glavnom gradu Banguiju, gdje je oko 100 tisuća stanovnika pobjeglo iz svojih domova i sigurnost potražilo u izbjegličkom kampu pokraj zračne luke.

Podrška Francuskoj

– Na sastanku ministara vanjskih poslova EU svi smo dali podršku i pohvale Francuskoj koja je intervenirala u vrlo teškoj humanitarnoj situaciji. Priprema se i donatorska konferencija 1. veljače u Addis Abebi i svi prepoznaju potrebu da se intervenira. Međutim, u ovom trenutku vrlo je malo informacija o tome kako na najbolji način pristupiti toj situaciji – rekla je ministrica Pusić. Europska povjerenica za humanitarne poslove Kristalina Georgijeva objavila je jučer da EU daje 678 milijuna eura u humanitarnoj pomoći.

Komentara 3

DU
Deleted user
08:14 21.01.2014.

VL, kakva vam je to odvratna politika i nedostatak ukusa osječaja za pristojnost uredništva da objavljujete slike kao što je ova iz SAR-a gdje ovog, nadajmo se ubijenog, nesretnika vuku ovi crnci, divljaci po cesti.

Avatar neodgovorni
neodgovorni
11:02 21.01.2014.

mozda smo mala zemlja i imamo politicare takve kakve imamo ali s obzirom kakvi samo i kakvih ima u mirovnim misijama vidi se da hrvati se odlicno zalazu za mir u svijetu i nesumljam da bi i u africi radili jednako odlican posao kao i u afganistanu

HR
hrxxx111
17:48 21.01.2014.

kud ameri okom tu nasi skokom a amerima nije vazna afrika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije