Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAČANJE MULTILATERALNOG PORETKA

EU podržava Nigerijku Ngozi Okonjo-Iwealu za glavnu direktoricu WTO-a

SWITZERLAND-GENEVA-WTO CHIEF-CANDIDATES-SELECTION PROCESS
Foto: /XINHUA/PIXSELL
1/3
27.10.2020.
u 13:42

Europska unija podržava bivšu nigerijski ministricu financija Ngozi Okonjo-Iwealu za novu glavnu direktoricu Svjetske trgovinske organizacije (WTO), što se smatra znakom povjerenja u Afriku, rekao je u ponedjeljak europski dužnosnik.

Europska unija podržava bivšu nigerijski ministricu financija Ngozi Okonjo-Iwealu za novu glavnu direktoricu Svjetske trgovinske organizacije (WTO), što se smatra znakom povjerenja u Afriku, rekao je u ponedjeljak europski dužnosnik.

Okonjo-Iweala i južnokorejska ministrica trgovine Yoo Myung-hee natječu se za dužnost prve glavne direktorice WTO-a u 25-godišnjoj povijesti organizacije, umjesto Brazilca Roberta Azeveda, koji je potkraj kolovoza podnio ostavku, godinu dana prije očekivanog.

Potpora EU-a Okonjo-Iweali smatra se snažnim signalom u prilog jačanju multilateralnog poretka i znakom uzajamnog povjerenja između Unije i Afrike, rekao je europski dužnosnik.

WTO je suočen s dva velika izazova: kritikama američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je zamrznuo njegovo žalbeno tijelo blokiravši imenovanje sudaca, te sve gorim trgovinskom odnosima između SAD-a i Kine.

Okonjo-Iweala (66), koja je u svojoj karijeri bila i nigerijska ministrica vanjskih poslova, ekonomist je i stručnjak za međunarodni razvoj. Predsjednica je odbora globalnog saveza za cjepivo protiv covida-19 Gavi Svjetske zdravstvene organizacije. Želi da WTO pomogne siromašnim zemljama da dobiju lijekove i cjepiva za covid-19.

Ključne riječi

Komentara 2

XA
xaron
19:30 27.10.2020.

Izmedju Koreanke i Nigerijke, EU bira Nigerijku jer Nigerijska ekonomija nije opasnost za EU ( nafta i banane ), dok Koreanska ekonomija se sudara sa EU u mnogo oblasti. Pozicija direktora WTO nije operativna, a značajni su sudije koje presudjuju u sporovima. Tu kjlučn o mjesto drže US koje več dugo blokiraju imenovanje II stepenih sudija i onemogučavaju donošenje pravnovaljanih presuda.

ZA
Zapadnjak
17:10 27.10.2020.

Europa je jedini entitet kojem vjerujem kad kazu da guraju nekog eto zato jer je to "znak povjerenja u Afriku", i to nije komploment jer u međuvremenu Kinda, Rusija, pa i SAD, a i ostali gdje god stignu guraju svoje ljude ili svoje poslusnike iz drugih zemalja kad su u pitanju medunarodne organizacije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije