Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Ozbiljan udarac Trumpu: WTO presudio da su američke carine Kini bile nezakonite

Reagirajući na odluku WTO-ova tijela za rješavanja sporova, Trumpova administracija je ocijenila da je organizacija "potpuno neprikladna" da se obračuna s kineskim trgovinskim praksama koje smatra nepoštenim. Zbog njih je Washington uveo Pekingu dodatne carine
16. rujna 2020. u 06:49 5 komentara 774 prikaza
FILE PHOTO: FILE PHOTO: Trump meets Xi at the G20 leaders summit in Osaka, Japan
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Svjetska trgovinska organizacija zadala je u utorak ozbiljan udarac Trumpovoj administraciji presudivši da je uvođenje američkih carina Kini na početku trgovinskog rata dviju velesila bilo nezakonito. Ovaj slučaj koji je Peking 2018. prijavio WTO-u odnosi se na prvu seriju carina koje su Sjedinjene Države uvele na kinesku robu vrijednu oko 250 milijarda dolara.

Josep Borrell SILVIJE TOMAŠEVIĆ Iz kineskoga trgovinskog zagrljaja probudio se i EU

Reagirajući na odluku WTO-ova tijela za rješavanja sporova, Trumpova administracija je ocijenila da je organizacija "potpuno neprikladna" da se obračuna s kineskim trgovinskim praksama koje smatra nepoštenim. Zbog njih je Washington uveo Pekingu dodatne carine.

"Premda posebna skupina (WTO-ovih stručnjaka) nije osporila brojne dokaze koje je SAD podnio u vezi s kineskom krađom intelektualnog vlasništva, njezina odluka pokazuje da WTO ne nudi nikakvu pomoć za takvu pogrješku", požalio se američki predstavnik za trgovinu Robert Lighthizer u priopćenju. Peking je pak pohvalio "pravednu i nepristranu" presudu WTO-a.

"Kina se nada da će SAD u cijelosti poštovati odluku posebne skupine WTO-a i multilateralni trgovinski sustav utemeljen na propisima", reagirao je u priopćenju glasnogovornik kineskog ministarstva trgovine.

Kaznene carine su označile početak trgovinskog rata dviju gospodarskih velesila i obilježile mandat Donalda Trumpa koji je optužio Kinu za nepoštenu trgovinsku praksu, krađu intelektualnog vlasništva i prijenos tehnologije.

Washington i Peking su zatim potpisali trgovinski ugovor koji je uglavnom na mrtvoj točki.

Gastro Zagreb Jesen na našem stolu Gastro sezona: Što nas dolaskom jeseni čeka na našim stolovima

U odluci objavljenoj u utorak u ovom predmetu, WTO-ovo tijelo za rješavanje sporova zaključilo je da su "sporne mjere nespojive" s odredbama GATT-a (organizacije iz koje je nastao WTO) i "preporučuje da SAD uskladi mjere sa svojim obvezama". Dvije strane se mogu žaliti na presudu WTO-a, ali njegovo žalbeno tijelo nije operativno od 11. prosinca zbog nedostatka sudaca.

Washington, koji drži da svjetski trgovinski policajac "nepravedno" postupa s njim i prijeti izlaskom iz organizacije tražeći njezinu reformu, od prosinca blokira žalbeni sud protiveći se imenovanju sudaca.

U međuvremenu, Kina i neke druge zemlje, među njima zemlje Europske unije, uspostavile su privremeni žalbeni sud za rješavanje svojih trgovinskih sporova, ali SAD ne želi u njemu sudjelovati smatrajući da žalbeno tijelo mora proraditi. Stručna skupina WTO-a u svom izvješću poziva SAD i Kinu da "nastave ulagati napore kako bi pronašli rješenje prihvatljivo za obje strane".

Ta skupina ujedno ističe da se nije očitovala o protumjerama koje je Peking uveo kao odgovor na američke kaznene carine jer "američke vlasti nisu pokrenule postupak" u WTO-u u vezi s tim.

Kaleigh Hendershot
sve se promijenilo
Gdje je danas Amerikanka koja se udala i preselila u Hrvatsku, o čemu je snimala brojne videe?
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • Cupcake:

    Vrijeme je da se počne suditi Kini i za njihovu pljačku. Osobito za Covid. Kina je najveća opasnost svjetskoj sigurnosti.

  • sisavac:

    amerika ima pravo veta na svaku odluku wto-a, kao i u mmf-u, wb-u... jedina zemlja koja ima pravo veta. super je ta demokracija, tržišno gospodarstvo, globalizacija, ukidanje barijera u trgovini... samo što jedna strana ima nadzor nad svime. kao i ... prikaži još! kod interneta. baš smo svi jednaki... odluka wto-a ništa ne znači. 2 godine za odluku?!