Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO TO ZNAČI ZA HRVATSKU?

EU parlament prihvatio Matićevu rezoluciju koja je podijelila kontinent: 'Neka pati koga smeta'

Predrag Fred Matić
Foto: Europski parlament
24.06.2021.
u 19:24

Žao mi je što kolegice i kolege iz HDZ-a nisu ovo podržali, nego su, dapače, jučer podržali profašistički prijedlog Europskih konzervativaca i reformista. Ali oni trenutno nisu bitni. Bitne su žene Europe. Značaj ove rezolucije tek će potvrditi buduće vrijeme - kaže Predrag Matić

- Ova odluka označava početak novog razdoblja u Europskoj uniji i prvi istinski otpor nazadnoj agendi koja godinama gazi ženska prava u Europi - poručio je Predrag Matić Fred nakon što je Europski parlament večeras usvojio njegovo Izvješće o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravu žena. Ishod glasanja bio je 378 glasova za, 255 protiv i 42 suzdržana. 

Kritičari su u Matićevom izvješću vidjeli pokušaj promoviranja pobačaja, zabrane prigovora savjesti liječnika, i kao pokušaj miješanja Bruxellesa, odnosno Europskog parlamenta kao institucije Unije, u područje u kojemu EU nema nikakve ovlasti jer su ovlasti na nacionalnoj razini. Matić je u raspravi otkrio kako je od nekih od tih kritičara dobivao i degutantne poruke, poput usporedbe s Hitlerom, ali je i dodao: - Dragi moji, niste me zastrašili, naprotiv…

- Zar ćete zanemariti toliko dobrih stvari koje ova rezolucija nudi građanima Europe i dohvatiti se isključivo pitanja pobačaja, uz nevjerojatnu količinu laži i manipulacija - dodao je Matić.

Progresivniji, lijeviji i liberalniji dio EP-a pljeskao mu je na njegov govor. Zahvaljivali su mu na odvažnosti, nazvali ga i “angažiranim feministom”.

A onaj konzeravativniji dio pljeskao je na govore onih koji su upozoravali da, kao što nije dobar nacionalistički ekstremizam, ni liberalni ekstremizan nije dobar. Matićevo izvješće neki su nazvali upravo takvim. 

HDZ-ovi europarlamentarci slali su oštra priopćenja, poput onog Tomislava Sokola, koji je jučer poručio da su “Matiću sadržaj izvješća o reproduktivnim pravima vjerojatno diktirali strani lobiji koji promoviraju pobačaj”. Ali i čitava grupacija Europske pučke stranke, kojoj pripada HDZ, bila je protiv Matićeva izvješća, pa je predložila svoju verziju rezolucije, nadajući se da nitko od pučana neće podržati Matićevo izvješće. Prema rezultatima glasanja, čini se da su neki pučani iz nekih država članica ipak podržali izvješće Freda Matića. 

- Žao mi je što kolegice i kolege iz HDZ-a nisu ovo podržali, nego su, dapače, jučer podržali profašistički prijedlog Europskih konzervativaca i reformista. Ali oni trenutno nisu bitni. Bitne su žene Europe. Značaj ove rezolucije tek će potvrditi buduće vrijeme. Mi sad u ovom trenutku nismo ni svjesni toga. Ovo je vrhunac moga mandata. Prošle su tek 2 godine, ali ja ne mogu zamisliti da do kraja mandata mogu sudjelovati u nečem većem, jačem i značajnijem od ovoga. Europa je dugo čekala na ovakvu odluku. A onima koji su se našli poraženi mogu samo prepjevati stihove one pjesme “Neka pati koga smeta…” - rekao je Fred Matić u izjavi za Večernji list nakon prebrojavanja glasova.

Europski parlament je usvajanjem Matićeva izvješća proglasio nasilje protiv ženskih seksualnih i reproduktivnih zdravstvenih prava oblikom nasilja protiv žena i djevojčica te preprekom napretku prema rodnoj ravnopravnosti. Parlament je stoga pozvao države članice da ženama zajamče pristup visokokvalitetnim, sveobuhvatnim i pristupačnim seksualnim i reproduktivnim zdravstvenim pravima te da uklone sve prepreke koje im onemogućuju korištenje tih usluga. Poljska je država članica koja je posljednjih godina otklizala u zabranu pobačaja, a Malta je država u kojoj je pobačaj potpuno protuzakonit, čak i kad je trudnoća nastala silovanjem ili incestom. Matićevim izvješćem Europski parlament poziva sve, pa i te dvije države, da omoguće pristup sigurnom i legalnom pobačaju. Da osiguraju da pobačaj na zahtjev bude legalan u ranoj trudnoći, ali i kasnije, ukoliko trudnoća ugrožava zdravlje žene. 

Za mnoge je zastupnike posebno bio kontroverzan dio teksta rezolucije u kojem Europski parlament “žali što ponekad uobičajena praksa u državama članicama dopušta liječnicima, a ponekad i cijelim zdravstvenim ustanovama, da odbiju pružati zdravstvene usluge na temelju takozvanog prigovora savjesti, što dovodi do uskraćivanja skrbi u vezi s pobačajem na temelju vjere ili savjesti te ugrožava život i prava žena”.

Usvojena rezolucija također poziva države članice da uvedu sveobuhvatni seksualni odgoj za osnovnoškolce i srednjoškolce s obzirom da obrazovanje i informacije o seksualnom i reproduktivnom zdravlju mogu značajno doprinijeti smanjenju seksualnog nasilja i uznemiravanja. Rezolucija apelira i na to da se higijenski proizvodi za menstruaciju svuda u EU oslobode plaćanja PDV-a. 

Komentarom se javio i IDS-ov europarlamentarac Valter Flego, koji je podržao Matićevo izvješće:

- Danas smo obranili pravo žena na izbor. To ne smije biti ideološko pitanje, već civilizacijski doseg svake demokratske države. Dovođenje u pitanje tog prava ekstremizam je i primitivizam koji ne smije naići na plodno tlo. Zakonskim ograničavanjem pobačaja ne smanjuje se njihov broj, već se prisiljava žene da riskiraju život i zdravlje u potrazi za nesigurnim pobačajem. Svi koji smo danas glasovali "za", stali smo na stranu žena, ovi ostali žive u nekoj drugoj, zaostaloj, mračnoj Europi - poručio je Flego.

Dodao je kako je ova rezolucija putokaz i Hrvatskoj što treba učiniti jer su prošle četiri godine otkad je Ustavni sud naložio Hrvatskom saboru da donese novi zakon o pobačaju. 

Komentara 232

MO
Moskovija
20:08 24.06.2021.

"bravo" matiću...a tko štiti nerođenu djecu koja se pobačajem ubijaju? i onda to ubijanje nerođenih slaviš kao pobjedu demo(n)kracije i ženskih prava?

OK
okvals54
19:43 24.06.2021.

Vukovarski "heroj" iz podruma.

DU
Deleted user
19:49 24.06.2021.

"Neka pati koga smeta"...vrlo ružan način za reći puno o sebi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije