Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTIČE IZOLACIJU

EU osudio Dodikovu dodjelu odličja Putinu: 'Odluka je žalosna i pogrešna'

Banja Luka: Svečana akademija povodom Dana Republike Srpske i 31 godine njenog postojanja
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
1/3
09.01.2023.
u 14:02

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u svom je govoru, održanom u nedjelju na akademiji u Banjoj Luci u povodu 9. siječnja, nastavio sa svojom neprihvatljivom retorikom, kazavši da je došlo vrijeme da se “objedini srpski narod” kako bi živio u jednoj državi.

Europska unija snažno je osudila odluku bosansko-hercegovačkog entiteta Republike Srpske o dodjeli odličja ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Komisije Peter Stano.

“Cijeli svijet zna tko je Vladimir Putin i Europska unija osuđuje odluku RS-a da mu se dodijeli odličje. Putin je izravno odgovoran za naredbe po kojima se ubijaju ukrajinski civili i razara ukrajinska civilna infrastruktura”, rekao je Stano na konferenciji za novinare.

“Stati na Putinovu stranu u takvim okolnostima znači izolirati RS i i njezine vođe na međunarodnom planu. U Europskoj uniji nema mjesta za dodjelu odličja političarima koji naređuju razaranje susjedne zemlje i ubijanje njezinih građana i to mora biti jasno svima. Ova odluka žalosna je i pogrešna”, dodao je Stano.

Odgovarajući na pitanje o proslavi dana RS-a 9. siječnja, s čime vlasti toga entiteta nastavljaju unatoč tome što je Ustavni sud BiH prije osam godina to proglasio neustavnim, Stano je rekao da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati.

Ustavni sud BiH prije osam godina ocijenio je kako je proslava dana RS 9. siječnja neustavna te da podsjećanje na taj datum iz 1992. godine diskriminira Hrvate i Bošnjake jer je tada počeo njihov masovni progon s teritorija koji je Daytonskim sporazumom pripao RS-u.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u svom je govoru, održanom u nedjelju na akademiji u Banjoj Luci u povodu 9. siječnja, nastavio sa svojom neprihvatljivom retorikom, kazavši da je došlo vrijeme da se “objedini srpski narod” kako bi živio u jednoj državi.

 U tom je govoru Dodik nazvao Hrvate i Bošnjake “pokatoličenim” i “islamiziranim” Srbima.

“Dodik vrlo dobro zna da EU i njezine članice odbacuju retoriku koja dijeli i korake koji podrivaju jedinstvo, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine”, rekao je Stano.

VIDEO: Nevjerojatan prizor na cesti u Dalmatinskoj zagori: Mnogi se čude kamo ona vodi

 

Komentara 40

Avatar @proma-trač
@proma-trač
14:27 09.01.2023.

Zna se dobro da je Dodik (Dodig) posrbljeni Hrvat, inače su porijeklom iz okolice Ljubuškog.

CR
Croatiadobola
17:01 09.01.2023.

Vrijeme je da EU izolira Dodika i RS, uvesti im sankcije, prekinuti financiranje i uvesti vize za ulazak u EU.

PA
Pahor
14:22 09.01.2023.

Srbi ko srbi, i onda se cude sto cekaju za prelazak sengenske granice. Turci, afganistanci, srbi... sve to treba drzati van granica EU jer jednostavno ne pripadaju u red civiliziranih zemalja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije