Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN REPUBLIKE SRPSKE

Schmidt upozorava: Obilježavanje 9. siječnja nespojivo je s europskim vrijednostima i imat će posljedice

Sarajevo: Konferencija za medije Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
09.01.2023.
u 12:32

"Neće nama nikakav sud određivati dan republike", kazao je u nedjelju na akademiji u Banjoj Luci Dodik potvrdivši da ne kani odustati od kršenja presuda Ustavnog suda

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt upozorio je u ponedjeljak dužnosnike bosanskih Srba da će njihovo sudjelovanje u obilježavanju 9. siječnja kao dana Republike Srpske prouzročiti posljedice jer je takvo ponašanje jasno kršenje ustava BiH i odluka Ustavnog suda. 

Uoči središnjeg obilježavanja 9. siječnja koje su vlasti RS ove godine premjestile iz Banje Luke u Istočno Sarajevo gdje je najavljena velika parada uz sudjelovanje stotina naoružanih policajaca, Schmidt se oglasio izjavom kojom je istaknuo da takvi postupci i aktivnosti "mogu imati posljedice" i da je on odlučan raditi na zaštiti Daytonskog sporazuma.

"Sudjelovanje dužnosnika u takvim proslavama predstavlja očevidno nepoštivanje ustava BiH i odluka Ustavnog suda BiH koje su konačne i obvezujuće te ih svi moraju poštovati", stoji u Schmidtovoj izjavi. Obilježavanje datuma poput 9. siječnja nespojivo je s europskim vrijednostima koje uz ostalo znače obvezu izbjegavanja svake vrste diskriminacije, poručio je.

Vlasti RS ovaj datum obilježavaju kao dan entiteta u znak sjećanja na zbivanja iz 1992. godine kada je proglašena "srpska republika BiH" čime je tadašnje vodstvo Srpske demokratske stranke (SDS) predvođeno Radovanom Karadžićem i uz potporu Beograda pokušalo spriječiti osamostaljenje BiH od tada već krnje SFRJ nakon izlaska Slovenije i Hrvatske.

Ustavni sud BiH je presudama iz 2015. i 2019. godine obilježavanje ovog datuma proglasilo neustavnim jer znači diskriminaciju Hrvata i Bošnjaka koji žive u RS-u, a od siječnja 1992. bili su izloženi masovnim progonima. Unatoč toj činjenici vlasti RS predvođene Dodikom uporno inzistiraju na obilježavanju 9. siječnja, a ove godine proslavu neustavnog praznika produljile su na dva dana.

 "Neće nama nikakav sud određivati dan republike", kazao je u nedjelju na akademiji u Banjoj Luci Dodik potvrdivši da ne kani odustati od kršenja presuda Ustavnog suda.

Zbog te činjenice u ponedjeljak su predstavnici nekoliko bošnjačkih nevladinih udruga predali kaznenu prijavu Tužiteljstvu BiH protiv Dodika i drugih visokih dužnosnika iz reda bosanskih Srba jer je neprovođenje presuda Ustavnog suda kazneno djelo za koje se može izreći kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. 

VIDEO Ne mogu se 'isključiti': Ovim horoskopskim znakovima samo je posao na pameti

Komentara 12

Avatar Asterix
Asterix
13:33 09.01.2023.

Trebalo je davno prije na to misliti. Ne znam o čemu su razmišljali Amerikanci kad su etničko čiščenje nagradili Republikom Srpskom.

OK
OKLJEŽ
13:00 09.01.2023.

Jadan je ovaj visoki predstavnik u BiH. Ovo je vritnjak i šamar najprije njemu kao predstavniku europske unije u BiH a onda i svima ostalima u BiH. Srbi ovom proslavom dokazuju da BiH nije država jer da je BiH država, pa naravno da se ovo nebi događalo. Država ima Ustav, ima mehanizme za one koji ne poštuju Ustav, a u BiH je sve više onih koji ne poštuju Ustav i nikome ništa. Visoki predstavnik kaže kako bi to moglo imati poslejdice, umjesto da je opravdao svoju ulogu i prisustvo u BiH i poduzeo ono što je trebao poduzeti, on jadan samo komentira da bi sve moglo imati posljedice, neke posljedice, samo ipak nije rekao koje i tko bi mogao biti obuhvaćen tim posljedicama. U principu visoki predstavnik je dozvolio proslavu 9 siječnja i po tom pitanju ne kani poduzimati ništa. On je ipak samo marioneta EU u BiH. Druga stvar, gdje su sad Bošnjaci, gdje su sad ti njihovi političari Izetbegović i svi ostali, nema ih nigdje, ne poduzimaju ništa, gdje je narod, ostali građani BiH, zašto ne ustanu protiv onoga što je protiv njihove države. Nisu se oni znali boriti za državu a kamoli da su je izborili. Ali kad treba ustati protiv Hrvata koji traže ravnopravnost onda porestiraju ispred OHR-a.

DU
Deleted user
15:37 09.01.2023.

bude to sve leglo na svoje mjesto ... većina i Srba je okrenuta prema zapadu , zato su valjda i gužve na granicama prema EU , . strpljivi moraju biti , a ako nisu strpljivi , manje su gužve premajivi , manje su gužve prema istoku .,.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije