Naslovnica Vijesti Svijet

Komisija predlaže lakši ulaz za turiste, lakše vraćanje nezakonitih migranata

Prijedlog Komisije između ostaloga predviđa skraćivanje roka za odlučivanje o zahtjevima za izdavanje vize s 15 na 10 dana, dulji rok valjanosti za vize za višekratni ulazak, olakšano izdavanje kratkotrajnih viza za turistički boravak izravno na vanjskim granicama EU-a, povećanje vizne pristojbe sa 60 na 80 eura
14. ožujka 2018. u 15:05 0 komentara 716 prikaza
Europska komisija traži rješenje za turiste
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija

Europska komisija je u srijedu predložila nekoliko promjena Zakonika o vizama, kojima se želi olakšati i ubrzati izdavanje viza za zakonite putnike te olakšati vraćanje onih koji krše vizne propise.

Broj zaposlenih u EU najveći je od početka mjerenja Eurostat: Broj zaposlenih u EU i eurozoni u četvrtom kvartalu najviši od početka mjerenja

Prijedlog Komisije između ostaloga predviđa skraćivanje roka  za odlučivanje o zahtjevima za izdavanje vize s 15 na 10 dana, dulji rok valjanosti za vize za višekratni ulazak, olakšano izdavanje kratkotrajnih viza za turistički boravak izravno na vanjskim granicama EU-a, povećanje vizne pristojbe sa 60 na 80 eura. Turistički sektor čini 10 posto BDP-a EU-a i ima ključnu ulogu u europskom gospodarstvu. Iako su države članice EU-a među vodećim svjetskim turističkim destinacijama, dugotrajni i složeni postupci mogu odvratiti turiste od putovanja u Europu, što ulaganja i potrošnju preusmjerava na druge zemlje i negativno utječe na gospodarstvo EU-a, navodi Komisija.

"Svake godine milijuni putnika posjećuju EU i unapređuju naš turistički sektor. Reformama koje danas predlažemo zakoniti putnici moći će lakše i brže dobiti vizu, a pojačanim sigurnosnim standardima učinkovitije će se otkriti i zaustaviti oni koji to nisu. Zahvaljujući novim pravilima naša će zajednička vizna politika moći pridonijeti boljoj suradnji sa zemljama izvan EU-a u pogledu vraćanja nezakonitih migranata", rekao je povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos. Prema novom prijedlogu putnici će moći podnijeti zahtjev do šest mjeseci prije planiranog putovanja, umjesto sadašnja tri mjeseca te će ih ispuniti i potpisati u elektroničkom obliku.

Vize za višekratni ulazak izdavat će se provjerenim i redovitim putnicima s kojima postoji pozitivno prethodno iskustvo u pogledu izdavanja viza u razdoblju koje će se postupno povećavati od jedne do pet godina. Temeljito će se i redovito provjeravati ispunjavaju li putnici uvjete ulaska. Kratkotrajne vize koje će se izdavati izravno na vanjskim granicama vrijedit će najviše sedam dana i to isključivo u zemlji koja je izdala vizu.

Komisija predlaže novi mehanizam za primjenu strožih uvjeta pri obradi zahtjeva za vizu ako partnerska zemlja ne surađuje dovoljno na ponovnom prihvatu nezakonitih migranata, uključujući putnike koji su zakonito ušli s važećom vizom, ali su prekoračili njezin rok valjanosti. Na temelju novih pravila Komisija će redovito ocjenjivati suradnju zemalja izvan EU-a u pogledu vraćanja. Ako to bude bilo potrebno, Komisija se može s državama članicama odlučiti na restriktivniju provedbu određenih odredbi Zakonika o vizama, među ostalim u pogledu najdužeg roka za obradu zahtjeva, razdoblja valjanosti izdanih viza, visine vizne pristojbe i oslobođenja od plaćanja te pristojbe za određene putnike kao što su diplomati.

Komisija je najavila da će ubrzo izići s prijedlogom za reviziju Viznog informacijskog sustava (VIS), baze podataka u koju se unose zahtjevi za izdavanje vize i osobni podaci podnositelja zahtjeva. Reformom se službenicima za vize i službenicima graničnog nadzora želi olakšati obavljanje brzih i učinkovitih provjera podnositelja zahtjeva za vizu.

Dragan Mektić tvrdi kako je situacija u BIH pod kontrolom BIH Sve više ilegalnih migranata stiže, Mektić tvrdi da je sve pod nadzorom Andrej Plenković i Marko Pavić Marko Pavić 'Cjelovita mirovinska reforma bit će provedena do kraja godine' Lajčak smatra de se EU mora snažnije angažirati oko zapadnog Balkana Lajčak: EU se mora snažnije angažirati na zapadnom Balkanu
adidas Xmas
PROMO
Ove blagdane kreirajte idealne sportske poklone

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.