Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razmjena informacija

EU i San Marino potpisali sporazum protiv porezne utaje

europska unija, zastava
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
08.12.2015.
u 21:26

San Marino, mala neovisna republika u gorju središnje Italije, isprva se odupirala zahtjevima za razmjenu podataka o bankovnim računima, ali ih je prihvatila pod pritiscima globalne borbe protiv porezne utaje.

Europska unija i San Marino potpisali su sporazum o razmjeni informacija kojom će ta minidržava okončati tradiciju čuvanja bankovne tajne, a u sklopu napora za suzbijanje utaje poreza.

San Marino, mala neovisna republika u gorju središnje Italije, isprva se odupirala zahtjevima za razmjenu podataka o bankovnim računima, ali ih je prihvatila pod pritiscima globalne borbe protiv porezne utaje. 

Švicarska i Liechtenstein ove su godine potpisali slične sporazume s Europskom unijom.

Prema sporazumu San Marino će od 2017. godine nadalje automatski razmjenjivati imena, adrese, identifikacijske porezne brojeve i datume rođenja stanovnika EU koji posjeduju račune u toj državici te druge financijske informacije. 

EU će San Marinu zauzvrat pružati informacije o vlasnicima računa, državljana San Marina. "EU i San Marino pokazali su da je moguće poduzeti konkretnu akciju u borbi protiv porezne utaje", rekao je povjerenik Europske komisije za ekonomiju Pierre Moscovici priopćenjem kojim je proglašeno "ukidanje bankovne tajne između San Marina i EU".

Sporazum je sukladan međunarodnim standardima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) koji uređuju godišnju razmjenu informacija između vlada o računima pojedinaca i entiteta. 

Slične sporazume 28-člani blok upravo dovršava s još dvije europske minidržave, Andorom i Monakom.

>> Kraj bankarske tajne - Sporazum potpisala 51 država

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije