Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MJERE ZAŠTITE

EU dogovara zajedničku kupovinu plina i vodika prije sljedeće zime

FILE PHOTO: Gas pipes are pictured at Austria's largest natural gas import and distribution station in Baumgarten
Foto: HEINZ-PETER BADER/REUTERS
1/3
22.03.2022.
u 11:26

Rusija inače osigurava 40 posto od sveukupne količine plina potrebne Europskoj uniji

Čelnici zemalja EU-a ovaj će tjedan na samitu dogovoriti zajedničku kupovinu plina, ukapljenog prirodnog plina (LNG) i vodika prije sljedeće zime, doznaje Reuters u utorak iz nacrta završne izjave.

"U iščekivanju sljedeće zime, države članice i Europska komisija će hitno prionuti naporima vezanim uz zajedničku kupovinu plina, LNG-a i vodika", stoji u nacrtu izjave europskih čelnika nakon samita 24. i 25.  ožujka.

Vodik je plin s praktički nultom emisijom CO2 i utjecajem na klimatske promjene.

Zbog invazije Rusije na Ukrajinu, najvećeg dobavljača plina za Europu, cijene energenata su rekordno skočile, a EU je u situaciji da se ove godine ne može osloniti na ruski plin te će se stoga morati okreniti uvozu iz Katara i SAD-a.

Rusija inače osigurava 40 posto od sveukupne količine plina potrebne Europskoj uniji.

Europska komisija će ove godine pomoći članicama da zajednički kupe plin, a ovaj tjedan se očekuje da će predložiti pravila koje će od članica tražiti da prije svake zime napune spremnike plina na 90 posto. 

Uskladištene zalihe plina EU-a su sada na 26 posto kapaciteta.

Čelnici će također na samitu raspravljati o mjerama zaštite potrošača od visokih cijena energenata te kako eventualno "optimizirati" funkcioniranje energetskih tržišta.

Prema nacrtu izjave, od EK-a će tražiti da poduzme "neophodne inicijative" da to učini.

No, pronalaženje zajedničke EU strategije se pokazuje vrlo teškim jer su članice uvelike same odgovorne za svoje nacionalne strategije i ne slaži se oko "ukroćivanja" cijena energenata.

Španjolska, Belgija, Portugal, Italija i Grčka traže intervenciju na europskim energetskim tržištima i odeđivanje gornje granice cijena, čemu se protive Njemačka, Nizozemska i Danska.

>> VIDEO Ovo su nove cijene goriva

Ključne riječi

Komentara 4

RA
radekbrod
13:48 22.03.2022.

Sve ok , koliko će ti energenti koštati , kako će se sve odraziti na industriju , Eu ne uvozi samo plin , ovisna je o raznim sirovinama koje uvozi iz Rusije i neće ih biti lako zamjeniti , a o uticaju na stanivništvo u Eu kroz povećane cijene roba i usluga da ne govorim , mislim da smo naj..li

JO
jorgen
19:24 22.03.2022.

Jedino je pitanje - koliko će sve to koštati. Lako se birokratima razmetati milijardama, ali narod to sve na kraju mora platiti.

Avatar Croatino
Croatino
11:37 22.03.2022.

Najveci dio ruskih plinovoda vodi na zapad, tocnije u EU. Citam danas da EU za najkasnije 5 godina zeli biti potpuno neovisna o ruskim plinom i naftom. Tako ce i biti, u Njemackoj se vec govori kako je cilj vec slijedece zime biti neovisan. Rusi nemaju infrastrukturu da prodaju europski pli Kini, niti Kina treba toliko niti su kinezi zeljni platiti EU cijene. Uz ove vec dogovorene sankcije Rusija nece imati vise kapaciteta ulagati u vojsku, ekonomija ce propasti kompletno. Pitanje je samo hoce li doci do revolucije ili ce se kao junior partner jos vise vezati za Kinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije