Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog Europske komisije

EU će nabavljati plin zajednički, kao u zajedničkoj nabavi cjepiva protiv COVID-19

Dok cijena ruskog plina divlja, sve oči uprte su u LNG terminal
Nel Pavletic/PIXSELL
23.03.2022.
u 12:29

Cilj je nabaviti što više plina, ukapljenog (LNG) ili prirodnog plina iz alternativnih plinovodnih opcija, a ne iz Rusije, uoči sljedeće sezone grijanja. I to po što povoljnijoj cijeni, zbog čega se predlaže zajednička nabava

Europska komisija predložila je danas da EU ide u zajedničku nabavu plina po uzoru na zajedničku nabavu cjepiva protiv COVID-19. Cilj je nabaviti što više plina, ukapljenog (LNG) ili prirodnog plina iz alternativnih plinovodnih opcija, a ne iz Rusije, uoči sljedeće sezone grijanja. I to po što povoljnijoj cijeni, zbog čega se predlaže zajednička nabava. Sve kako bi se postupno smanjila ovisnost Europe o plinu iz Rusije. 

“Europska unija snažnija je kad djeluje zajednički. EU treba zajednički djelovati kako bi iskoristio tržišnu snagu kroz ispregovarana partnerstva s dobavljačima.

Komisija je spremna stvoriti Task Force (posebnu radnu skupinu) za zajedničku nabavu plina na razini EU. Udruživanjem potražnje Task Force će olakšati i ojačati međunarodni doseg Europske unije prema dobavljačima LNG-a i plina, s ciljem osiguranja povoljnih cijena za uvoz LNG-a i plina uoči sljedeće zime. Stoga će Task Force pripremiti teren za energetska partnerstva s ključnim dobavljačima LNG-a, plina i vodika na Sredozemlju, s našim partnerima u Africi, ali također i na Bliskom istoku i u SAD-u”, kaže se u upravo objavljenoj komunikaciji Europske komisije

Šefovi država i vlada 27 članica Europske unije o tome će raspravljati i, očekuje se, podržati Komisijin pristup na sastanku Europskog vijeća, koji počinje sutra u Bruxellesu. Na tom će summitu EU kao poseban gost sudjelovati i američki predsjednik Joe Biden, koji stiže danas u Bruxelles, gdje sutra prijepodne sudjeluje i na summitu šefova država i vlada NATO-a. 

Hrvatsku na summitu NATO-a predstavlja predsjednik Republike Zoran Milanović, a na Europskom vijeću premijer Andrej Plenković. 

Europska komisija danas je raspravljala i o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe hranom u Europi. 

Ključne riječi

Komentara 19

Avatar Brnjo
Brnjo
12:44 23.03.2022.

Zajednička nabava cjepiva bila je odlična ideja. Drago mi je da se to danas koristi kao argument za nešto.

ED
edgar2
13:51 23.03.2022.

Putin je najavio danas da će plin prodavati "neprijateljskim zemljama" za rublje???

ZM
zmaček
13:25 23.03.2022.

Odlična ideja. Možemo tako i trajekte nabaviti, zajednički. Istina neki nemaju more,ali nema veze - zajednička nabava - to je bit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije