Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka za glasove

Esih i Glasnović odbili dati podršku Plenkoviću

Bruna Esih i Željko Glasnović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
03.05.2017.
u 07:16

Nismo željeli biti beskorisne budale – kazao nam je Glasnović pa dodao da se na izglasavanju povjerenja ministru Mariću najvjerojatnije neće ni pojaviti.

HDZ-ov pokušaj okupljanja nove parlamentarne većine pretrpio je jučer u večernjim satima težak udarac. 

Premijer Andrej Plenković razgovarao je s nezavisnim zastupnicima Brunom Esih i Željkom Glasnovićem, no dvojac je odbio dati svoj potpis za imenovanje Gordana Jandrokovića novim predsjednikom Sabora jer im Plenković nije htio zajamčiti da će se buduća vlada sastaviti bez SDSS-a, HNS-a i IDS-a.

A Bruna Esih zatim je to objavila na svom Facebook profilu. Uz preslik službenog dopisa koji su ona i Glasnović poslali Plenkoviću, napisala je kako je s Glasnovićem u HDZ-ov klub došla u namjeri da potpišu za Jandrokovića.

Jesmo za stabilnost države i Vlade, ali ne pod svaku cijenu
      
Međutim, zbog nejasnih razloga izazivanja čitave krizne situacije i uzimanja u obzir realne mogućnosti i kalkulacije da će novu vladu među ostalima činiti HNS, IDS i SDSS, od predsjedništva stranke i predsjednika osobno zatražili smo pisano jamstvo da se to neće dogoditi. To traženo jamstvo nismo dobili – kaže Esih.

Tvrdi i kako im je tijekom sastanka više puta bilo rečeno da se novi izbori u stvari priželjkuju. – Stoga smatram kako je ovo prikupljanje potpisa bila samo farsa u kojoj se teret odgovornosti za izazivanje krize i novih izbora htjelo s glavnih krivaca prebaciti na one koji s time nisu imali apsolutno nikakve veze, a što je također vrlo jasno dano do znanja – tvrdi Esih. Da neće sudjelovati u formiranju nove većine, potvrdio nam je i Glasnović.

– Mi jesmo za stabilnost države i Vlade, ali ne pod svaku cijenu. S obzirom na to da premijer nije želio prihvatiti takve uvjete, našu potporu neće imati. Nismo željeli biti beskorisne budale – kazao nam je Glasnović pa dodao da se na izglasavanju povjerenja ministru Mariću najvjerojatnije neće ni pojaviti jer ne želi sudjelovati u "mimikriji pluralne demokracije".

Esih je i ranije najavljivala da neće podržati formiranje "oktroirane vlade", no budući da je članica Kluba HDZ-a, u toj su stranci još jučer bili uvjereni kako će se na kraju svrstati uz njih, a dodatni argument je bio da se Esih neće staviti na stranu SDP-a u zahtjevu za smjenom ministra financija Zdravka Marića.

U pokušaju da sastave barem privremenu većinu, koja bi im omogućila da prije lokalnih izbora obrane svog ministra, smijene Mostova Božu Petrova i na poziciju predsjednika Sabora instaliraju Jandrokovića HDZ se, uz vlastite zastupnike, oslanjao na HDSSB, HSLS, HDS, SMSH, Reformiste i zastupnike nacionalnih manjina. Budući da im spomenuti klubovi još uvijek ne osiguravaju potrebnih 76 ruku, preostali su se glasovi tražili među nezavisnim zastupnicima i onima iz stranke Promijenimo Hrvatsku.

Lovrinović podupro HDZ-ov prijedlog

Kao pozitivan signal protumačena je jučerašnja izjava njihova Ivana Lovrinovića, koji je u sabornici snažno podupro HDZ-ov zahtjev da se Petrov makne s čela Sabora prije nego što se krene na raspravu o povjerenju Mariću.

Sam Lovrinović nije htio potvrditi, ali ni demantirati nagađanja da bi HDZ-u mogao pomoći sačuvati ministra financija, bilo kroz glasovanje protiv prijedloga opoziva, bilo kroz suzdržanost, a tajnoviti su ostali i njegovi kolege Ivica Mišić i Marin Škibola, koji je poslijepodne također bio na sastanku s Plenkovićem. Iako se u HDZ-ovim kuloarima moglo čuti kako sa sigurnošću mogu računati na jednog zastupnika iz tog kluba, teško da će to netko od njih potvrditi nakon "iskakanja" Brune Esih i Glasnovića.

 

 

 

 

Komentara 62

PI
Pingiri
08:30 03.05.2017.

Željko Glasnović je na izborima 2015. godine otpuhao konkurenciju na HDZ-ovoj listi za XI. IJ, a tako je bilo i kada je izašao kao samostalni i ovo je prvi put da se pobjedila HDZ-ova mašinerija za XI. IJ. Tako su na svojim listama uradili i Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović. Vjerujem da kada bi Esih, Glasnović i Hasanbegović bili na istoj izbornoj listi, da bi pobjedili. HDZ će biti u žestokom opadanju za iduće izbore, dok SDP s Bernardićem neće puno uspjeti. Ipak je politički još zelen!

DU
Deleted user
08:43 03.05.2017.

Nije Esih dobila glasove zbog HDZa, nego HDZ zbog Esih. Politicke stranke su stranke ljudi, sto inace stranka znaci? To sto masa tu glasa za stranku bez obzira tko je u njoj, to je drugi problem. Pola bi ih tu glasalo za HDZ i da je u njemu crni vrag samo zato jer je to HDZ i Tudjman itd.

NI
nikolaanic
07:52 03.05.2017.

Bruna Esih počni onda volontirat u saboru a ne primat plaću jer bez HDZ tamo nikad nebi ni došla, izgubit češ bitku i za gradonačelnicu a sad se slobodno možeš i SDPu prodat sad

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije