Naslovnica Vijesti Svijet

Erdogan prijeti da će slomiti 'terorističku vojsku' na sjeveru Sirije

- Što može biti meta te terorističke vojske nego Turska?
15. siječnja 2018. u 15:53 11 komentara 1896 prikaza
Tayyip Erdogan
Foto: Reuters/PIXSELL

Turski predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak da Sjedinjene Države pokušavaju uspostaviti "terorističku vojsku" na južnoj granici s Turskom, obučavajući sirijske granične snage koje uključuju kurdsku miliciju, i obećao je da će ju slomiti prije nego bude formirana.

Islamska država U VOJNOJ BAZI Rusi optužili Amerikance: Uvježbavate borce IS-a kako bi destabilizirali Siriju

"Zemlja koju zovemo saveznicom ustraje na formiranju terorističke vojske na našim granicama", rekao je Erdogan u Ankari. "Što može biti meta te terorističke vojske nego Turska?", upitao je.

"Naša je misija da je ugušimo prije nego što se rodi", istaknuo je.

Koalicija na čelu sa Sjedinjenim Državama priopćila je u nedjelju da radi sa savezom milicija u sjevernoj i istočnoj Siriji - Sirijskim demokratskim snagama (SDF) kojima dominira kurdski YPG, na uspostavi graničnih snaga koje će imati 30.000 pripadnika.

Taj je plan razbjesnio Tursku, koja smatra YPG produženom rukom zabranjene Radničke stranke Kurdistana (PKK) koja se bori protiv turskih vlasti na jugoistoku zemlje i koju Turska, SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom.

"Želimo poručiti svim našim saveznicima: nemojte stajati između nas i terorističkih organizacija jer u protivnom nećemo biti odgovorni za neželjene posljedice", kazao je Erdogan.

"Naše će se operacije nastaviti sve dok ne bude nijednog terorista uzduž naših granica, a kamoli 30.000 njih".

Erdogan je također izjavio da su turske oružane snage završile pripreme za operaciju u gradu Manbiju i regiji Afrin pod kurdskom kontrolom u sjeverozapadnoj Siriji.

Na meti i civili Sirijske trupe napadima iz zraka ubile najmanje 22 ljudi suradnja Moskva i Ankara potpisale sporazum o prodaji raketnih sustava S-400 Vladimir Putin Bliski susret VIDEO Putin je mirno sjedio u zrakoplovu, a onda ih je ugledao na prozoru...
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar mileudarcina 1
  mileudarcina 1:

  Jadni Kurdi, nakon svega opet po lampi, ni krivi ni dužni, ajmo malo o zapovjednoj odgovornosti, mislim ono o ratnom pravu i te skojevske fore, nedo vas bog nikome.

 • kordunmoj75:

  najveci okuparor nemoze prozvakati nikako da je izgzbijo 50 tisuca terorista,i nekoliko milijardi eura vrjednih ratni naoruzanja,pa sada zele oformirati teroristicku vojsku za "obranu Sirije",nebu islo,sljede posledice,jer vise se niko nikog ne boji.

 • pointmaker:

  prvo ga pro američki oficiri pokušaju srušiti onda sad ovo....naljutiti će ga. pokušavaju iz turske napraviti siriju.