Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUSRET SA ZELENSKIM

Erdoğan se vidi kao spasitelj od gladi i vjesnik mira u Ukrajini

Recep Tayyip Erdoğan
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
19.08.2022.
u 08:16

Turski predsjednik i čelnik UN-a Guterres posjetili su Zelenskog u Lavovu zbog izvoza ukrajinskog žita i pokušaja da se zaustavi rat

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan na poziv ukrajinskoga kolege Volodimira Zelenskog doputovao je jučer u posjet Lavovu. Prije Erdoğana u Lavov je stigao i glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres. Trojica čelnika razgovarala su o nedavnom dogovoru o izvozu ukrajinskih žitarica, ali i o "potrebi političkog rješenja sukoba" između Rusije i Ukrajine.

Carev uvjet sultanu

UN-ovi podaci pokazuju da je od 1. do 15. kolovoza 21 brod sa žitaricama iz ukrajinskih crnomorskih luka dobio odobrenje za isplovljavanje. Prevozili su ukupno 563.317 tona poljoprivrednih proizvoda, među kojom 451.481 tonu kukuruza. No prvi humanitarni brod s 23.000 tona pšenice koji je unajmio UN tek je u utorak zaplovio iz Ukrajine u Etiopiju u okviru dogovora postignutog u srpnju pod UN-ovim pokroviteljstvom i zahvaljujući turskom posredovanju.

Ukrajina i Rusija među najvećim su svjetskim izvoznicima žitarica, kojima je cijena naglo skočila nakon ruske invazije 24. veljače. Turski predsjednik Erdoğan danas se ponaša kao spasitelj svijeta od gladi jer je upravo on bio posredovatelj s UN-om između Ukrajine i Rusije, koje su 22. srpnja u Istanbulu potpisale sporazum o obnovi ukrajinskih isporuka žitarica iz triju crnomorskih luka preko Istanbula. Prema dogovoru, uspostavljen je koordinacijski centar za provođenje zajedničkih inspekcija na ulazima i izlazima iz luka, osiguravajući sigurnost ruta, odnosno Erdoğanovih koridora. Prvi brod isplovio je 1. kolovoza. Erdoğan bi trebao – kako neslužbeno doznaje Večernji list od turskih novinara koji prate turskog predsjednika na njegovim putovanjima – posjetiti Hrvatsku i sudjelovati na svečanom otvorenju džamije Islamskog centra 8. rujna s obzirom na to da je veći dio donacije za gradnju džamije u Sisku dala upravo TİKA, Turska agencija za suradnju i koordinaciju, odjel turske vlade podređen ministarstvu kulture i turizma.

Erdoğan je u Ukrajinu stigao i s namjerom da posreduje u zaustavljanju rata i uspostavi mira između Moskve i Kijeva. I dok Erdoğan pokušava dogovoriti sastanak između ruskog i ukrajinskog predsjednika Putina i Zelenskog kako bi se okončao rat u Ukrajini, turska vojska žestoko bombardira položaje Kurda na sjeveru Sirije, suprotno obećanju koje je na samitu u Teheranu Erdoğan dao Putinu i Iranu.

Tijekom posljednjeg posjeta Erdoğana Moskvi i sastanka s Putinom, kako doznaje Večernji list iz izvora ministarstva vanjskih poslova Sirije, kada je turski predsjednik ruskom kolegi predložio sastanak s ukrajinskim liderom u Istanbulu, Putin mu je odgovorio kako će to učiniti kada Erdoğan pristane na sastanak sa sirijskim predsjednikom Basharom Al-Assadom u Moskvi. Na to je Erdoğan samo odmahnuo glavom komentirajući da još nije došlo vrijeme za normalizaciju odnosa sa sirijskim predsjednikom.

Granatiranje Sirije

I dok se Erdoğan nameće kao vjesnik mira u Ukrajini, napetosti na sjeveru Sirije svakodnevno rastu. U turskim zračnim udarima na položaj sirijskog režima na sjeveru Sirije poginulo je 17 ljudi, nakon sukoba turskih snaga i kurdskih boraca. Među poginulima su i tri pripadnika sirijske vojske, a šest ih je ranjeno. Analitičari strahuju kako bi učestali napadi turskih snaga na sirijsku vojsku mogli dovesti do frontalnog sukoba između turske i sirijske vojske, što bi značio otvoreni sukob između dvije zemlje, Sirije i Turske. Žestoki su sukobi izbili u noći na utorak između sirijskih demokratskih snaga, koje vode kurdske snage, i turske vojske, koja je pojačala bombardiranje nakon napada na njen položaj na turskoj strani granice. 

Komentara 6

DU
Deleted user
09:12 19.08.2022.

Mislio sam da će Ukrajina biti uzrog svjetskog rata, a izgleda da će to biti Sirija i Turska s obizirom da je ona članica NATO.

SM
Sivi_medvjed
08:49 19.08.2022.

Erdogan je vjesnik mira a napao tri drzave Siriju Irak, Libiju.. Pa kako nitmmo ne osudi Tursku tri zemlje okupirala svi sute strava...Jos nam on treba doc na otvaranje islamskog centra strava dokle smo dosli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije