Naslovnica Vijesti Svijet

Novi program za obrazovanje Erasmus + donosi 14,7 milijardi €

Europarlament danas odobrio novi program za obrazovanje, kojim će se kroz sedam godina osigurati novac za 4 milijuna ljudi, studente i učenike, te ustanove i tvrtke
19. studenoga 2013. u 16:40 0 komentara 1006 prikaza
Eu parlament
Foto: Reuters (Ilustracija)

S novim programom Europske unije, Erasmus +, više od 4 miliijuna ljudi u EU dobit će stipendije za razvoj vještina i zapošljivosti. To je dobra vijest koju je danas omogućio Europski parlament, odobrivši program Erasmus + za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport, a koji bi se trebao početi provoditi u siječnju.

Program će trajati sedam godina i osigurat će oko 14,7 milijardi eura, 40  posto više u odnosu na dosadašnje slične programe.

Europski parlament 'Daleko od savršenog' Sedmogodišnji proračun EU 'težak' 960 milijardi eura

U krug potencijalnih primatelja novca ulazi  2 milijuna studenata u visokoškolskim ustanovama, 650 000 učenika u programu strukovnog osposobljavanja i naučnika te više od 500 000 sudionika razmjena mladih i programa volontiranja u inozemstvu. Cilj im je dati šansu za učenje u inozemstvu, a obrazovnim ustanovama, tvrtkama, udrugama...dati potreban novac za modernizaciju obrazovanja.

-Drago mi je da je Europski parlament prihvatio program Erasmus+ i ponosna sam što smo mogli osigurati 40 % veći proračun u odnosu na proračun naših sadašnjih programa. To pokazuje predanost EU-a obrazovanju i osposobljavanju. Programom Erasmus+ pridonijet će se borbi protiv nezaposlenosti pružajući mladima priliku da povećaju svoje znanje i unaprijede svoje vještine iskustvom u inozemstvu. - kazala je, među ostalim, Androulla Vassiliou, povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade.

Novi program Erasmus+ sastoji se od svih sadašnjih programa EU-a namijenjenih za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport, uključujući Program za cjeloživotno učenje (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), program Mladi na djelu te pet programa međunarodne suradnje (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink i program suradnje s industrijaliziranim zemljama). Na ovaj način će se kandidatima olakšati razumijevanje mogućnosti koje se nude, dok će se ostalim pojednostavljenjima olakšati pristup.

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.