Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPILOG AFERE

Epilog afere: Policiji nadzor za izlistavanje telefonskih razgovora

hrvatski watergate
Foto: VL
1/3
13.02.2013.
u 19:26

Policija mora biti brza i efikasna, ali i ljudska prava moraju biti zaštićena

Afera s izlistima telefona koju je lani razotkrio Večernji list, a prema kojoj je policija bez ikakva nadzora izlistavala telefone šefova SOA-e, a za vrijeme bivše vlasti i telefone novinara, kako je najavljivano, dobit će zakonodavni epilog. Kako nam je neslužbeno potvrđeno, radna skupina Ministarstva unutarnjih poslova načinila je prijedlog izmjena vezan uz zakonske odredbe koje su davale sporne ovlasti policiji, a na koje je ukazivano u spomenutoj aferi.

Sigurnosna provjera

Najvažnija je promjena da se za izliste telefona uvodi nadzor Vijeća za građanski nadzor, na čemu su nakon izbijanja afere inzistirale nevladine organizacije, pravni i telekomunikacijski stručnjaci. Naravno, u tom će vijeću morati sjediti sigurnosno provjerene osobe, koje će morati čuvati tajnost podataka s kojima će se susretati jer će im biti omogućen i ulaz u podatke pohranjene u Operativno-tehničkom centru za nadzor telekomunikacija. Članovi vijeća tako će dobivene podatke moći uspoređivati s podacima koje dobiju od policije. Već i svijest o civilnom nadzoru policajce bi trebala odagnati od zloporaba i zadiranja u tuđu privatnost, kako se pokazalo, ponekad i da bi se otkrilo s kime komunicira nečija supruga. S druge strane, policija neće biti onemogućena kad je zaista nužno brzo djelovati u dobivanju podataka koji u hitnim situacijama, recimo, pri potrazi za nestalom osobom ili pri otmici djeteta, nekomu mogu spasiti život.

Institut izlista telefona, doznajemo, bit će drukčije reguliran. Tako da će se potreba za brzim i efikasnim postupanjem policije uravnotežiti s potrebom zaštite privatnosti i temeljnih ljudskih prava. Bit će precizno definirano u kojim situacijama će policija moći od Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija tražiti ispise kontakata određenih telekomunikacijskih adresa. Ta će mogućnost biti ograničena na iznimne slučajeve, kad policija nema alternativne mogućnosti na raspolaganju radi otklanjanja neposredne opasnosti i žurnog traganja koje iziskuje hitno postupanje, s time da će u roku od 24 sata takvu policijsku akciju morati potvrditi načelnik policijske uprave ili osoba koja ga zamjenjuje.

Na sličan bi način bio izmijenjen i institut tzv. prikrivenih radnji – motrenje, pratnja, klopka – koje su također regulirane Zakonom o policijskim poslovima i ovlastima. O tim bi radnjama u roku od 48 sati trebali biti obaviješteni ravnatelj policije i glavni državni odvjetnik.

Mišljenje ministarstava

Prijedlog nove regulacije poslan je svim ministarstvima i Državnom odvjetništvu na mišljenje, a potom će se provesti, doznajemo u MUP-u, savjetovanje sa zainteresiranom javnošću kako bi se takvom raspravom postiglo optimalno rješenje. Unatoč različitom tumačenju, politiziranju i iskrivljavanju sa svih strana, ono s čime su se svi upućeni u aferu složili bilo je upravo to da se spomenute policijske ovlasti moraju svesti u demokratske okvire, što je i smisao izmjena koje se predlažu.

>> Afere koje su potresale Hrvatsku!

Komentara 7

OB
-obrisani-
19:37 13.02.2013.

Zanimljivo kako se niko ko je iole pošten ne boji izlistavanja telefonskih brojeva....zna narod ko se boji ....

Avatar mjurisi2
mjurisi2
20:20 13.02.2013.

Ako se bude radilo po zakonu u saboru neće ostati niti čistačica

GO
google385
07:20 14.02.2013.

ovo je samo dio koji javnost zna a sto se tice izlistavanja telefonskih razgovora javnost zna samo jedan dio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije