Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE UTVRĐEN IZVOR ZARAZE

Karlovačka županija: Epidemiolozi upozoravaju na lokalnu transmisiju bolesti!

U Općoj bolnici Karlovac otvoreno  "drive in" testiranje na koronavirus
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/7
10.04.2020.
u 11:33

U Karlovačkoj županiji nema novooboljelih, no za zadnja se dva slučaja ne može ustvrditi od koga su, kada i gdje zaraženi

Nažalost, moram javnosti Karlovačke županije prenijeti lošu vijest. Naime, obzirom da za zadnja dva slučaja oboljelih od koronavirusom ne možemo točno utvrditi njihove kontakte, dakle ne možemo utvrditi izvoz zaraze, od koga su, kada i gdje zaraženi, moram reći da je došlo do lokalne transmisije bolesti. Što to znači? To znači da smo do sada mogli pratiti kretanje virusa, da su zaraženi bili kontakti već oboljelih osoba, a sada taj trag nemamo. To znači da sada više nego prije moramo poštivati dvije mjere: smanjenje socijalnog kontakta, dakle što manje kontakata s osobama iz okoline i strogo moramo poštovati pravila osobne higijene. U protivnom, virus će nam se početi nekontrolirano širiti među populacijom, što bi moglo biti katastrofalno, posebno zato što će tako lako ući u zdravstveni sustav, ali i u privatne i županijske domove za stare i nemoćne - poručila je dr. Biserka Hranilović, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije na tiskovnoj Stožera civilne zaštite Karlovačke županije.

Dr. Ervin Jančić, ravnatelj karlovačke Opće bolnice kazao je da zadnjih dana nema novooboljelih pacijenta u županiji, te da je trenutno 25 osoba koje se liječe od koronavirusa, a testirano je 500-tinjak osoba. Nalazi od jučer se čekaju.

No, dva zadnja pacijenta daju epidemiolozima za pravo da smatraju da je došlo do lokalne transmisije bolesti. Naime, unatoč silnim naporima, nisu uspjeli locirati kontakte višečlane obitelji koja je nedavno iz Zagreba stigla na područje Plaškog, u okolici Ogulina i gdje je 1,5 godišnje dijete oboljelo od koronavirusa. Nisu uspjeli pronaći niti kontakte Karlovčanina koji je prije nekoliko dana operiran u karlovačkoj Općoj bolnici, a naknadno je utvrđeno da ima virus COVID-19. Oba pacijenta su an liječenju u zagrebačkoj klinici F. Mihaljević.

- Karlovčanina smo, odmah po dolasku u bolnici, tretirati kao da ima virus COVID-19, tako da je su liječnici, čitava ekipa koja je radila operaciju, imali svu zaštitnu opremu, od zaprimanja pacijenta, tijekom operacije. Tek kasnije smo i dobili potvrdi da je pacijent zaražen. Zato liječničko osoblje ne mora biti u samoizolaciji, jer su poštivani svi propisi - dodao je dr. Jančić.

Lokalna transmisija bolesti, dodala je dr. B. Hranilović, sada baca sumnju na svaku osobu koja ima ikakve respiratorne probleme ili povišenu temperaturu.

- Svaku osobu koja se sada javi s febrilnim stanjem; povišenom temperaturom, problemima s disanje, kašljanjem, sada tretiramo kao osobu sa sumnjom na zarazu koronavirusom. Za sada nemamo pozitivan nalaz za niti jednog korisnika u bilo kojem domu za starije osobe, niti za osoblje domova, ali sada moramo biti svi još puno opreznije - dodala je dr. Hranilović.

Darko Bratić, načelnik PU karlovačke kazao je da se, nažalost, nakon nekog vremena 'zatišja', stvari ponovno vraćaju u 'normalu'.

- Imamo porast broja kršenja javnog reda i mira, te obiteljskog nasilja, i to nije dobro. U sustavu MUP-a postoji platforma na kojoj su registrirane sve osobe koje dolaze iz nekih drugih zemalja u Hrvatsku ovih dana, ali i inače. U sustavu su registrirani, dana im je mjera da 14 dana moraju biti u samoizolaciji na adresi koju su prijavili da će na njoj boraviti dok su u Hrvatskoj. Dakle, s te adrese ne mogu šetati gradovima, već mogu otići u zemlje od kuda su došli. Svako kršenje te samoizolacije je kažnjivo i takve slučajeve, ukoliko ih primijetite, prijavite policiji - kazao je načelnik Bratić.

VIDEO Na drive-in testiranje na koronavirus možete doći automobilom, taksijem, pa čak i pješke

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije