Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKVA JE SITUACIJA?

Gotovo iskorijenjena zaraza opet aktivna u susjedstvu, poziva se na mjere. HZJZ: Rizik kod nas postoji

Ospice - visoko kontagiozna virusna infekcija koja se najčešće pojavljuje u dječjoj dobi
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
30.01.2024.
u 13:44

U Hrvatskoj zasad nema razloga za brigu, mišljenja je HZJZ iz kojeg su nam objasnili kakva je situacija kod nas. Ipak, zbog toga što je u Hrvatskoj procijepljenost ispod nužnih 95 posto, očekuju se povremeni importirani slučajevi

Jedan uvezeni slučaj ospica zabilježen je u prvih mjesec dana 2024. godine, potvrdio je to Hrvatski zavod za javno zdravstvo, nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prošlog tjedna upozorila na širenje zaraze diljem Europe te pozvala na hitne mjere. U Hrvatskoj zasad nema razloga za brigu, mišljenja je HZJZ iz kojeg su nam objasnili kakva je situacija na našem teritoriju. Prema WHO-u, prošle je godine u Europi zabilježeno 30 puta više slučajeva ospica nego godinu prije – više od 30.000, u usporedbi s 941 tijekom cijele 2022. Vjeruje se kako je glavni razlog za to upravo smanjena procijepljenost država, posebice tijekom pandemije COVID-19. 

– U regiji smo vidjeli ne samo trideseterostruki porast slučajeva ospica, nego i gotovo 21.000 hospitalizacija i pet smrtnih slučajeva povezanih s ospicama. Ovo je zabrinjavajuće – upozorio je regionalni direktor WHO-a Hans Kluge te pozvao na uvođenje mjera.  Epidemije kod nas nema, u Hrvatskoj su zabilježena tek tri slučaja ospica, nasuprot nijednom slučaju godinu prije. Pritom su sva tri slučaja bila importirana, odnosno stigla su iz inozemstva. Iako razloga za zabrinutost trenutačno nema, rizik ipak postoji, objasnili su nam iz HZJZ-a. 

– Teško je predviđati kako će se u pojedinoj zemlji odvijati kretanje epidemije, budući da to ovisi o različitim čimbenicima, posebice o osjetljivosti populacije na ospice, što se odnosi na postojanje imuniteta bilo preboljenjem ili cijepljenjem, epidemiološkim mjerama i slično. U Hrvatskoj trenutačno nema epidemijskog širenja bolesti, no s obzirom na epidemiju ospica u susjednim zemljama za očekivati je povremene importe i u našu populaciju. Ako se unos bolesti dogodi u visoko procijepljenu populaciju, do širenja i većeg broja slučajeva vjerojatno neće doći, no ako dođe do unosa u osjetljivu populaciju, može doći do širenja bolesti. S obzirom na visoku zaraznost ospica i mogućnost unosa, rizik postoji – upozorili su iz HZJZ-a. 

Inače, zadnja epidemija ospica u Hrvatskoj je zabilježena 2019. godine kada su 52 osobe oboljele od ospica, kao i 2015. kada se razboljelo 206 osoba u cijeloj Hrvatskoj. I prije četiri godine do zaraza je došlo upravo tijekom prve polovice godine, a najviše osoba tada se zarazilo u Hrvatskoj u kontaktu s oboljelima, dok je devet slučajeva bilo uvezeno. Posebnu važnost tu se pridodaje cijepljenju, koje je nužno da do nove epidemije ne bi došlo. 

POVEZANI ČLANCI:

– Obuhvat u primarnom MPR cijepljenju u 2022. godini za Republiku Hrvatsku iznosi 89,9%, što je blagi porast u odnosu na 2021. godinu (89,3%) te približno obuhvatu iz 2020. godine (91,2%), no i dalje je niže nego u godini prije pandemije (2019: 93%). Docjepljivanjem protiv ospica, zaušnjaka i rubele u prvom razredu osnovne škole u 2022. godini postignut je obuhvat 90,4%, što je približno jednako prošlogodišnjem obuhvatu (90,3%). S obzirom na to da su obuhvati ispod 95%, postoji mogućnost unosa i širenja bolesti u većini županija RH – objašnjavaju iz HZJZ-a. 

Inače, ospice su vrlo zarazna virusna bolest, a glavni simptomi su osip, kao što i samo ime kaže, kašalj, curenje iz nosa, iritacija očiju i visoka tjelesna temperatura. Uzročnik za ovu bolest je virus morbila, a prosječno vrijeme inkubacije, odnosno pojave simptoma, jest 10 do 12 dana. 

>> VIDEO Ogorčeni francuski farmeri blokiraju autoceste: 'Pozivamo Macrona da uvede realističnije norme'

Ključne riječi

Komentara 6

ZP
Zabranjen pristup
14:53 30.01.2024.

Zanimljivo je da uvjek kad se spominje cijepivo i bolesti boje se samo cijepljeni

OT
otrovnijezik
14:08 30.01.2024.

Ako je procijepljenost 95% znači da samo 5% može oboljeti.

Avatar Jopa
Jopa
15:43 30.01.2024.

Dajte nam stara old school cjepiva pa se možda ljudi budu cjepili, a ne ove bućkuriše 6 u 1, 9 u 1, a netko mi rekao da ih ima i više, čak 12 u 1 ili čak i više... nije čudo da ima toliko autistične djece.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije