Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Epidemija nam je potvrdila pogrešnu politiku prema poljoprivredi

Kriza je razobličila sve loše politike vođene prema selu i seljaku, uvozimo preko tri milijarde eura poljoprivrednih proizvoda, kazao je Miro Bulj (Most), uvjeravajući kako samo Dalmacija može hraniti 11 milijuna stanovnika.
06. travnja 2020. u 16:38 3 komentara 920 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Saborski zastupnici pozdravili su u ponedjeljak Vladine mjere pomoći poljoprivredi, ocijenivši kako nam je kriza izazvana koronavirusom potvrdila da smo prema toj grani posljednjih desetljeća vodili pogrešnu politiku, preferirajući uvoz.

Poljoprivreda NEISKORIŠTENA ZEMLJIŠTA Pokrenuta inicijativa „Zaorimo hrvatska polja!“

Kriza je razobličila sve loše politike vođene prema selu i seljaku, uvozimo preko tri milijarde eura poljoprivrednih proizvoda, kazao je Miro Bulj (Most), uvjeravajući kako samo Dalmacija može hraniti 11 milijuna stanovnika.  

"Vrijeme je da se zaore i zasadi do zadnjeg kvadrata", poručio je zastupnik u raspravi o dopunama Zakona o poljoprivredi kojima bi se poljoprivrednicima pogođenima epidemijom omogućila odgoda plaćanja po zahtjevima za povrat, dugoročnija otplata po utvrđenim rokovima - umjesto do godinu dana na tri godine itd. 

Zastupnici su suglasni da imamo previše neobrađene zemlje, privatne i državne, predlažu i sasvim konkretne mjere pomoći. Treba smanjiti PDV na reprodukcijski materijal, ako tržnice zbog zdravstvene sigurnosti ne mogu raditi, treba uspostaviti kratke lance opskrbe, kaže SDP-ov Alen Prelec. Treba zajamčiti otkup svega, no za to nam trebaju skladišta, sušare i hladnjače, u njih treba ulagati, treba dati povoljne uvjete za sjetvu, dodaje Ivan Lovrinović (PH).

Trgovački lanci su zbog utakmice skratili svoje radno vrijeme POMOĆ PROIZVOĐAČIMA Spar proširio ponudu s cvijećem malih poljoprivrednika

Uvesti karantenu za uvozne proizvode

HDZ-ov Josip Križanić primjećuje kako je na policama trgovačkih centara strana roba, dok je naša ostala u plastenicima ili stajama. Predlaže da se za uvozne proizvode uvede karantena od 14 dana. Nakon toga, svježe uvozno meso više neće biti svježe, kupovat ćemo domaće, kaže zastupnik.

Ante Pranić (NLM) priznaje da su digitalne tržnice dobre, no smatra kako bi bilo dobro da Hrvatska pošta kreira posebne pakete za distribuciju poljoprivrednih proizvoda te da se OPG-ove oslobodi plaćanja cestarine u toj distribuciji.

Zastupnici poručuju i kako čim prije treba donijeti poljoprivrednu, odnosno strategiju ruralnog razvoja. Koronavirus nas je naučio da trebamo imati drugačiju strategiju, podsjetio da imamo poljoprivredu i da ona može biti pokretač puno toga, kaže Anka Mrak Taritaš (Glas).  U tom bi dokumentu trebalo urediti i bilance nekih proizvoda, pametne zemlje vode brigu o samodostatnosti osnovnih proizvoda, dodaje Križanić.

Čakovec: Otvorene trgovine na gradskoj tržnici uz mali broj kupaca HPK: Isplatite sve potpore poljoprivrednicima i otvorite tržnice

Briga o malim proizvođačima

"Sve je dobro dok Hrvatska ne bude gladna, a tada se vrijeme neće moći vratiti natrag", upozorava Pranić pozivajući da se povede briga o malim poljoprivrednim proizvođačima.

HSS predbacuje Vladi da je za proizvođače cvijeća predviđeno samo milijun kuna pomoći. To nije dovoljno ni za šest plastenika, kaže Davor Vlaović (HSS).

Program pomoći malim i mikro proizvođačima povećan je na 53 milijuna kuna, vodilo se računa baš o sektoru cvjećarstva koji je jako pogođen, rekla je ministrica Marija Vučković, navodeći da je pod cvijećem 63 hektara.

Zastupnici poručuju i da u javnim nabavama prednost treba dati domaćoj proizvodnji, odnosno da veliki sustavi poput policije, vojske i zdravstva robu trebaju naručivati od hrvatskih proizvođača.

VIDEO SDP predstavio treći paket mjera za pomoć građanima i gospodarstvu

Na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu pojačan promet vozila na ulasku u RH
PAO NA GRANICI
Naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Pronašli mu kalašnjikov, pištolj, bombe...
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • Kokoiduhovi:

    Pa to je fenomenalno! Prosvijetljeni ste? Nakon što već desetljećima uništavate domaće proizvođače, uvozite smeće, luk, mrkvu, češnjak iz Indije, Kine, povrće i voće iz Italije, Španjolske, Austrije, Slovenije. Pa bravo, slijepi progledaše.

  • protuudar:

    Ovdje je obrisan komentar koji je glasio "Naslov govori dovoljno sam za sebe!". A na najavi nekih novosti na HRTu je obrisan komentar: "Ne kužimo kako je nestao komentar da smo se ponadali da je pretplata spuštena na realnih 10kn, ... prikaži još! ili ukinuta onima koji hrt gledaju preko drugih davatelja tv usluga!? Šta je tu uvredljivo ili se više ne smije misliti!? To bi bilo normalno a normalno je zabranjeno iznostiti u komentarima!?" Šta je tu zabranjeno i uvredljivo!? Jedino je pristojno izražavanje mišljenja uvredljivo. Sramota za portal, za Večernji list!

  • Snowman:

    Malo kasno, ali sve ovisi o sljedecim potezima politike