Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prodaja nekretnina

Energetski certifikat ide na Ustavni sud?

energetski razredi
Foto: Thinkstock
03.01.2014.
u 08:24

Agencije za nekretnine najavile ustavnu tužbu zbog obveze isticanja energetskih razreda u oglašavanju za prodaju kuća i stanova, što je, kažu, protivno EU direktivi

Energetski certifikat, potreban za svaku nekretninu koja se želi prodati, tek što je s Novom godinom stupio na snagu, ide na Ustavni sud. Kako piše Novi list, agencije za nekretnine protive se tome da se u oglašavanju prodaje stana ili kuće ističe njihov energetski razred, pa su spremne podići i ustavnu tužbu kojom bi srušile takav "diktat" koji propisuje Ministarstvo graditeljstva.

Zbog obveze navođenja energetskih razreda već je prvih dana iz oglasnika "nestalo" na tisuće stanova, jer oglašivači, bilo agencije ili pojedinci, nemaju za njih sređen energetski certifikat, čime krše zakon i prijete im novčane kazne.

Inicijator ustavne tužbe je Ivan Bižanović iz jedne ličke agencije za posredovanje u prometu nekretnina, član Vijeća udruženja poslovanja nekretninama u HGK, a koji napominje da "ima osnove za ustavnu tužbu i povlačenje spornih odredbi zakona. Kroz tjedan dana će na Vijeću biti odluka hoće li s tužbom ići agencije zasebno ili udruženje posrednika s jedinstvenom tužbom."

Agencije se ne protive certificiranju već obavezi isticanja energetskog razreda u oglasima. Prema EU direktivi certifikat je obavezan u kupoprodaji, ali ne i u oglašavanju, a "nigdje u Europi nema kazni za oglašavanje nekretnina bez navođenja energetskog razreda", kažu u agencijama za nekretnine i dodaju da je "certificiranje već lakrdija jer mnogi certifikatori više ne izlaze iz ureda na teren nego samo nakon uplate upišu certifikat."

– I njima prijete novčane kazne zbog toga. A ako nema prodaje nekretnina i oglašavanja, nema ni certificiranja, mnoge agencije za nekretnine mogle bi se zatvoriti, problema će u nedostatku oglasa imati i oglašivači, na ulici bi se moglo naći još nekoliko tisuća ljudi – naslućuju crne prognoze u agencijama.

Zbog certifikata prodaja stanova i kuća mimo oglasa

Komentara 23

EU
eurobanana
10:31 03.01.2014.

Znaci ako smo u EU.. mogu to napraviti u Njemackoj online za 25-50 € i vrijedi mi za objekat u Hrvatskoj.. a ne placka od 1700 -5600 kn za kucu

CR
crocro
13:21 03.01.2014.

Svatko bi trebao imati pravo kupiti ili prodati bilo kakav objekat pokretni ili nepokretni po načelu "viđeno-kupljeno" i stranke se dogavaraju za cijenu po zatečenom stanju i svatko je svjestan što prodaje i svaki je kupac svjestan što kupuje. U takav dogovor nitko se ne bi trebao petljati sa strane i nije korektno da se nalažu nekakvi certifikati koje nitko u međusobnom dogovoru ne traži. Samo ako se stranke dogovore za potrebu takvog certifikata on se on može ishoditi. Ali nikako nije u redu da država nalaže potrebu njegovog ishođenja.

CR
crocro
13:05 03.01.2014.

Kako će biti riješeno pitanje nedoveršenih objekata? Čovjek napravi kuću, ali ne stigne napraviti završnu obradu tj. fasadu ili sl. Vlasnik želi prodati nedovršenu kluću, a kupac želi takvu kuću kupiti i sam će kupac dovršiti kuću do kraja tj. staviti fasadu. Za pretpostaviti je da će se nedovršene kuće moći prodavati bez energetskog certifikata, jer se ne može smatrati dovršenom. Pa ako za sve objkekte treba energetski certifikat, kako će se tretirati nedovršene? Dakle, po logici stvari nebi trebali nikakvi energetski certifikati za prodaju takvog objekta. Jer prema ugovoru između dvije strane kupac je svjestan da kupuje nedovršen odjekat, i što tu onda treba odlučivati država ako dvije stranke znaju pod kojim uvjetima imaju poslovni odnos?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije