Naslovnica Vijesti Večernji TV

VIDEO Zašto je važno educirati ljude o energetskoj učinkovitosti

Cilj programa je suradnja i povezivanje akademske zajednice i realnog sektora koji će studentima dati dodanu vrijednost obrazovanju
06. prosinca 2018. u 17:36 10 komentara 475 prikaza
Intervju s glasnogovornicom REGEA-e Ivanom Belić
Foto: Screenshot
Pogledajte galeriju 1/2

Proizvodnja energije na mjestu gdje se ona troši donijet će brojne prednosti – manju cijenu energije, nova radna mjesta, nove izvore prihoda za proizvođače opreme, bolju mogućnost kontrole cijena za građane, nove prihode za gradove i općine. Zato je energetska tranzicija ne samo energetsko nego i prvorazredno socijalno i političko pitanje, a za njenu punu provedbu i građani i lokalne vlasti moraju imati veću moć odlučivanja.

Francis Fannon LNG TERMINAL Hrvatska može postati regionalni energetski lider

Za energetsku tranziciju, do koje nam je još dug put, bit će potrebno mijenjati i način razmišljanja. No,zastupljenost tema energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u medijskom prostoru u Hrvatskoj je nedostatna. Kako bi se informirala šira javnost potrebno je prije svega educirati one koji ih informiraju i koji kreiraju mišljenje šire javnosti, a to su upravo novinari/mediji.

Pogledajte intervju s glasnogovornicom REGEA-e Ivanom Belić:

 

Stoga je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), pokrenut je obrazovni program "Energetska učinkovitost - novinarstvo za budućnost". Cilj programa je suradnja i povezivanje akademske zajednice i realnog sektora koji će studentima dati dodanu vrijednost obrazovanju, te ih potencijalno zainteresirati i bolje upoznati s temama iz područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Dalibor Pudić Udruga za plin Pudić pohvalio energetsku strategiju, LNG terminal i Petrokemiju

Projekt vode prof. Marina Mučalo i Ivana Belić, glasnogovornica REGEA-e. Kroz ovaj program, FPZG i REGEA će educirati mlade i buduće novinare, studente završnih godina koji u budućnosti preferiraju raditi kao novinari bilo u tiskanim medijima, online-u, televiziji ili na radiju.

O detaljima ovog programa i njegovoj važnosti, razgovarali smo s Ivanom Belić, glasnogovornicom REGEA-e i jednom od voditeljica
projekta, a intervju pogledajte u videu.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • Vito:

    Neinformirana javnost je katasrofa za Hrvatsku već punih 28 godina. __ Tu energetska učinkovitost nije "na prvom mjestu", već dolazi do izražaja NEUKOST I NEOBRAZOVANOST sadašnjih "novinara" __ Samo se sjetite ministrice prostornog uređenja, graditeljstva i stanovanja martine matulović dropulić ... prikaži još! -- ZABRANILA gradnju vjetroelektrana i ugradnju fotonaponskih panela uz Jadransku obalu, naravno i po krovovima kuća u Zagrebu, iako je Zagreb četiri (4X) puta sunčaniji od Austrije -- od 27. siječnja 1995.g. u Hrvatskoj je "na snazi" zabrana ozbiljnog provođenja korištenja stvarno energetski učinkovitih materijala - iako je baš Hrvatska prednjačila u izradi fotonaposnkih panela, termopanela i mineralne vune, zakonima su uspješno zaustavili razvoj tog "programa" samo kako bi pljačkaška organizacija pokrenula uvoz tog "programa" čime je, ako ne uništila, onda "dobrano" unazadila hrvatsko gospodarstvo i osiromašila energetsku neovisnost stanovništva Hrvatske za najmanje (2018-1995) dvadesettri (23) godine

  • Vito:

    Točno tako - mediji su ključni u širenju informacija __ Zbog toga i imamo hdz na vlasti punih 20 godine, od mogućih 28. __ No, sad ste pokrenuli pitanje: tko novinarima piše tekstove da pljačkaška organizacija pred sudom osuđena za ... prikaži još! pljačku Hrvatske uspješno nakon presude uspije doći na vlast??? __ Jer, da su novinari stvarno educirani, obrazovani i neovisni danas bi Hrvatska bila bogatija od Singapura, a ne skoro pa siromašnija od Grčke.

  • Vito:

    Najgore se dogodilo - vraćena je na vlast pljačkaška organizacija, jer su "novinari" namjerno dezinformirali javnost