Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istrage zbog poslovnih navika

Ekonomski rat Europe protiv Silicijske doline

Amazon logistics center on Prime Day
Foto: Hasan Bratic/DPA/PIXSELL
1/3
13.11.2020.
u 07:12

Europska komisija optužila je Amazon da narušava pravila ravnopravnog natjecanja na tržištu internetske maloprodaje i otvorila istragu sumnjajući da zloupotrebljava podatke

Europska unija pokrenula je proces protiv Amazona zbog narušavanja tržišne utakmice u internetskoj maloprodaji, a otvorila je i još jednu istragu njihovih poslovnih navika. Još jednom se to, ističe Reuters, odvija preko ureda Margrethe Vestager, povjerenice EU za zaštitu tržišnog natjecanja.

Otvoreno niz fronti

Ovo svakako nije prvi put da se Vestager obračunava s divovima iz Silicijske doline po nizu tema, do sada je već izrekla nekoliko rekordnih kazni. Agencija Reuters nabrojala je glavne sporne točke na temelju kojih Vestager nastoji uobličiti internetsko poslovanje u Europi, odnosno regulirati ponašanje Googlea, Facebooka, Applea i drugih globalnih megakompanija koje posluju i u zemljama EU.

Svakako je u fokusu ponajprije Google protiv kojega je prva istraga EU pokrenuta još 2010. godine. Internetskoj su tražilici u tri odvojena slučaja u posljednje tri godine prijetile kazne u ukupnom iznosu većem od 8,2 milijarde eura. Europska komisija odredila je 2017. kaznu u iznosu od 2,4 milijarde eura zbog davanja prednosti vlastitoj usluzi za uspoređivanje cijena na štetu manjih europskih konkurenata. Zatim je Googleu 2018. izrečena rekordna kazna od 4,34 milijarda eura zbog korištenja vlastitog operativnog sustava Android za mobilne uređaje kako bi blokirao konkurente. A 2019. godine europski su regulatori odredili kaznu od 1,49 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne uloge u internetskom oglašavanju.

Apple je pod istragom zbog usluge App Store i sustava mobilnog plaćanja Apple Pay. Istraga je uslijedila nakon prošlogodišnje tužbe švedske aplikacije i pripadajuće usluge za streaming glazbe Spotify, koji tvrdi da Apple nepravedno ograničava konkurenciju vlastitom glazbenom streaming uslugom Apple Music. U ožujku ove godine jedna je manja tvrtka podnijela sličnu pritužbu u vezi s e-knjigama i audioknjigama.

Apple u središte europskih nastojanja da američki tehnološki divovi plate veće poreze. U rujnu se žalila na presudu Suda EU-a kojom je poništena njezina odluka da Apple mora Irskoj platiti 13 milijardi eura poreznog duga, u povijesnom slučaju u sklopu borbe Europske komisije protiv izbjegavanja poreza.

U prosincu prošle godine Europska je komisija objavila kako istražuje prikupljanje i monetiziranje podataka koje poduzima Facebook te je tako otvorila još jednu frontu prema najvećoj društvenoj mreži nakon što se počelo istraživati i njegovu online trgovinu Marketplace.

U središtu interesa Europske komisije nisu samo online giganti već su to i proizvođači komponenti, konkretno čipova. Američki proizvođač čipova Broadcom pristao je u listopadu razvrgnuti ekskluzivne ugovore s proizvođačima televizora i internetskih modema nagodivši se s Komisijom, čime je završena 12-mjesečna istraga i zaključeno je da nisu utvrđene nikakve povrede propisa.

Tržište za 5G modeme

Qualcomm je u veljači objavio da EU istražuje krši li on pravila tržišnog natjecanja koristeći dominantnu poziciju na tržištu čipova za 5G modeme. Komisija je u srpnju prošle godine izrekla Qualcommu kaznu od 242 milijuna eura zbog blokiranja jednog konkurenta na tržištu prije deset godina. Europska unija 2018. godine toj je tvrtki odrezala kaznu od 997 milijuna eura zato što je proizvođaču iPhonea Appleu platila da koristi samo njezine čipove.

Komentara 3

HA
Hanok
14:25 13.11.2020.

gluposti, pa Europa uopće nema konkurenciju za Google(Android), Apple, Amazon, Microsoft, itd...svi gradani europe koriste te proizvode jer što će u suprotnom? koristiti Nokiju? europa je izgubila tu utrku još u 80-tih i prednost se povećava svake godine.

NE
Neo001
17:01 13.11.2020.

Zašto ne angažiraju dvuga mavasa on je stručnjak za sicilijanske doline.

SI
sisavac
07:27 13.11.2020.

kakav rat? tko će se iz europe nadmetati sa jednim amazonom, googleom, microsoftom, appleom, ciscom, ibm-om...? čak jedna rusija ima jače it korporacije nego eu! jedan kaspersky je po pitanju cyber sigurnosti pojam u svijetu, načeo i prestiž američkim kompanija, plus da njegovi alati pronalaženja skrivenog softvera su otkrili i američke nepodopštine koje ubacuju sve posvuda, pa su zato ih ameri blokirali. ako ne možeš ubaciti svoj crvić jer to netko pronalazi, blokiraj to njuškalo, klasična priča. samo 'mi' smijemo druge pratiti. europa u cjelini mora shvatiti da nema saveznika, prijatelja, već su svi međusobno konkurencija. nema suradnje sa amerima, već je to tržišno nadmetanje. 50 godina eu sluša ameriku, povinuje se njihovim zahtjevima i interesima. posljednih 10 godina eu je kupila tolko američke vojne tehnike da je to čudo. a kad bi europa bila sigurnosno ujedinjena, bez vanjskih igrača, jačala bi europska vojna industrija, pa mi recimo ne bi sad razmatrali od koga ćemo kupiti američke avione, već bi kupovali europske. putin je prije skoro 15 godina govorio o tim problemima, potrebi da se europa osamostali i vodi svoju politiku, a ne da bude nečiji potrčko. europa mora imati dobre odnose sa svojim susjedima, sve što je dalje od nje je manje bitno, tko god bio. istjerati sve strane vojske iz europe. europa first! kakvo transatlantsko savezništvo, što je vama, kolko su ameri kupili eu vojne tehnike, a kolko europa njihove? kad to raščistite, bit će vam lakše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije