Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPOR U BRUXELLESU

EK želi da ‘made in Germany’ bude ‘made in China’

merkel
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
25.01.2014.
u 08:12

Nova odredba Zemlja podrijetla 
jest ona u kojoj je proizvod dovršen.

Njemačka i Velika Britanija usprotivile su se prijedlogu nove europske uredbe o sigurnosti proizvoda u kojem Europska komisija predlaže obvezno označavanje zemlje podrijetla na svim neprehrambenim proizvodima, što bi za neke proizvode koji sada nose oznaku “made in Germany” ili “made in UK” moglo značiti da će postati – “made in China”. Oznaka “proizvedeno u Kini” mogla bi se pojaviti na njemačkim proizvodima jer u prijedlogu uredbe, kako neslužbeno doznajemo od visokog izvora upućenog u proces, nije toliko sporna obveza označavanja koliko metode kojom se dolazi do oznake zemlje podrijetla.

Posljednja promjena

Svjetski je standard, koji bi primijenio i ovaj Komisijin prijedlog uredbe, da se kao zemlja označava ona u kojoj je obavljena “posljednja značajna promjena” na proizvodu. Mnogi njemački ili britanski proizvodi koji su dizajnirani i dijelom izrađeni u Europi završavaju na finalnoj doradi u Kini i stoga bi, kad bi ova uredba bila prihvaćena, morali biti označeni kao da su sasvim proizvedeni u Kini.

Primjerice, stroj čije su komponente sve proizvedene u Njemačkoj, a zatim samo sastavljene u Kini, ne bi imao pravo nositi oznaku Njemačke kao zemlje podrijetla. EK prihvatio je prijedlog te uredbe u veljači prošle godine, no nakon sastanka stalnih predstavnika svih 28 zemalja EU u Vijeću proteklog ponedjeljka postalo je jasno da je konačno prihvaćanje uredbe blokirano.

Njemačka i Velika Britanija žele izbaciti članak koji govori o obveznom označavanju, a neke druge zemlje, koje se slažu s prijedlogom Komisije, ne žele pristati na izbacivanje tog članka. Među zemljama koje podržavaju Komisijin prijedlog je, kako neslužbeno doznajemo, i Italija. Talijanska modna industrija, primjerice, navodno ne bi bila ugrožena jer je proces proizvodnje drukčiji: haljine i odijela vrhunskih dizajnera dolaze na završnu doradu u Italiju, pa bi i po novoj uredbi ti proizvodi mogli nositi oznaku “made in Italy”.

Grci za kompromis

Hrvatska je, kako neslužbeno doznajemo, među zemljama koje podržavaju prijedlog Komisije. Nije poznato jesmo li takav stav zauzeli naprosto zato što Hrvatska jedva da nešto proizvodi i izvozi ili su razlozi bili drukčije prirode.

Grci, koji trenutačno predsjedaju Unijom, sada pokušavaju postići kompromis tako što sužavaju broj proizvoda ili industrijskih sektora na koje bi se obveza označavanja odnosila, otkriva jedan visoki dužnosnik EU koji je želio ostati anoniman.

Komentara 21

CR
Croasan
08:35 25.01.2014.

Hvale vrijedan prijedlog EK kojeg bi trebalo prihvatiti. I još bi trebalo zabraniti uvoz svake robe koja nema jasno istaknutu deklaraciju,zemlju porijekla i pogotovo naziv proizvođača .

IM
Immanuell
10:49 25.01.2014.

Pa, dogradite kapacitete za finalizaciju roba u Zapadnoj Europi, pa ćete imati sve tu. Zapad je prije 20 godina sve svoje ključne industrije preselio na Daleki Istok, što je (odmah je bilo jasno) vrlo kratkovidno. Na taj način Kina je došla do enormne količine poslova, uredila gigantske kapacitete za apsolutno sve moguće vidove proizvodnje i krenula, vidimo gdje je to sve otišlo danas. Čak se dio knjiga i priručnika naših izdavača tiska u Kini. Katastrofa za domaće ekonomije EU - a, radnici ovdje ostaju bez posla, a Kinezi rade dan - noć.

PO
podravec
10:47 25.01.2014.

Meni bi bilo važnije da na prehrambenim proizvodima piše "Proizvedeno U....." a ne Proizvedeno ZA......." kao što je sada uobičajeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije