Naslovnica Vijesti Svijet

EK snizio procjenu rasta EU-a i eurozone u 2018.

U trgovinskim ratovima nema pobjednika, već samo žrtava, upozorio je Moscovici
12. srpnja 2018. u 12:34 2 komentara 235 prikaza
Europska komisija
Foto: Youtube Screenshot

Europska komisija blago je snizila procjenu gospodarskog rasta Europske unije i eurozone u ovoj godini, upozoravajući na trgovinske napetosti u odnosima sa SAD-om čija potencijalna eskalacija predstavlja značajan rizik za gospodarske aktivnosti na oba područja.

Gospodarske aktivnosti u Europskoj uniji i eurozoni porast će ove godine 2,1 posto, pokazuju u četvrtak objavljene ljetne međuprocjene Europske komisije, koja je time snizila procjene iz svibnja za po 0,2 postotna boda.

Europska komisija podupire razvoj europskog prostora obrazovanja Različite projekcije Europska komisija ipak procjenjuje manji rast BDP-a od očekivanog

Procjene za iduću godinu potvrđene su i u Komisiji procjenjuju da će gospodarstvo EU i eurozone porasti za po dva posto.

"Snižena procjena rasta BDP-a iz svibnja pokazuje da nepovoljno vanjsko okruženja, poput rastućih trgovinskih napetosti u odnosima sa SAD-om, može oslabiti povjerenje i uzeti danak u gospodarskom rastu", kazao je Valdis Dombrovskis, potpredsjednik EK za euro i socijalni dijalog, u čijoj su nadležnosti i financijska stabilnost, financijske usluge i unija tržišta kapitala.

Pierre Moscovici, povjerenik za gospodarsku i financijsku politiku, poreze i carine, također upozorava na štetan utjecaj trgovinskih napetosti na povjerenje, a ističe i više cijene nafte.

Marin Škibola, nezavisni zastupnik Negativno mišljenje Europska komisija ruši 'Škibolin' zakon o RBA zadrugama

"Blaga revizija naniže u odnosu na prognoze iz svibnja odražava utjecaj trgovinskih napetosti i političke neizvjesnosti na povjerenje, kao i rastuće cijene energije."

U trgovinskim ratovima nema pobjednika, već samo žrtava, upozorio je Moscovici. 

U Bruxellesu napominju da se njihove prognoze temelje na pretpostavci da trgovinske napetosti neće dalje eskalirati. Ako se to ipak dogodi, prognoze bi mogle biti značajno snižene, upozoravaju.

Marijana Petir Nove direktive Kreće obračun EU s nepoštenim trgovačkim praksama u lancu opskrbe hranom

"Budu li se napetosti povećale, to će negativno utjecati na trgovinu i ulaganja i smanjit će standard u svim zahvaćenim zemljama", ističe se u izvješću.

Među ostalim rizicima izdvajaju još potencijalna previranja na financijskim tržištima, povezana, između ostalog, s geopolitičkim rizicima.

Zbog viših cijena energije u Komisiji ujedno procjenjuju da će inflacija biti nešto viša no što su pokazivale dosadašnje prognoze.

Borisov i Li CEEC Borisov i Li: Cilj inicijative 16+1 je jačanje Europe, a ne njezina podjela

"Zbog rasta cijena nafte od proljeća, stopa inflacije ove godine u prosjeku bi trebala iznositi 1,9 posto u EU i 1,7 posto u eurozoni. To predstavlja povećanje za po 0,2 postotna boda u odnosu na svibanj za oba područja", tumači EK u najnovijim projekcijama.

Za 2019, godinu procjena inflacije za eurozonu podignuta je za 0,1 postotni bod, na 1,7 posto, dok je za EU u cjelini potvrđena na 1,8 posto.

>> Europska komisija otvorila istragu protiv IKEA-e

Europska komisija
1 / 5
Ikea
Jaja Spar
Prirodna namirnica
Dočekajte Uskrs sa zdravim domaćim jajima

A1 izdvaja za Vas

  • KaraMarko:

    EU nema vise ni viziju ni resurse a ni prijatelje u svijetu da bih napravila rast. Ali Zato ima Njemacku diktaturu i bracu mudzahedine...

  • viki.liks:

    Pa tako je to kada Trump uvodi protekcionizam što je naravno dobro za njega ali mi nismo SAD nego EU i za nas to nije baš dobro ali i protekcionizam ima svoje granice. Trump nezna da ovisimo jedan o drugom.Što ... prikaži još! mene boli kako je SADu, mene zanima kako će bit nama.