Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAKON UNIJE

EK optužila Sky i Hollywood jer želi rušiti granice za gledanje filmova

daljinski, televizor
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
25.07.2015.
u 09:39

Za EK je sporna praksa po kojoj filmovi koje kupi Sky UK mogu biti gledani samo na po dručju Velike Britanije jer filmski studiji prodaju prava sukladno nacionalnim granicama

Europska komisija optužila je šest najvećih hollywoodskih filmskih studija i britansku televiziju Sky UK za kršenje zakona Unije o tržišnom natjecanju. Za EK je sporna praksa po kojoj filmovi koje kupi Sky UK mogu biti gledani samo na području Velike Britanije jer filmski studiji prodaju prava sukladno nacionalnim granicama.

A EK ne želi granice na jedinstvenom digitalnom tržištu EU. Dokažu li se optužbe u procesu koji bi mogao trajati mjesecima, ako ne i godinama, to bi moglo srušiti nacionalne granice na tržištu plaćenog TV sadržaja i omogućiti građanima EU da plate za TV sadržaj neovisno o tome gdje žive.

Komentara 4

IV
ivanjoksimovic
10:30 25.07.2015.

Budalastina. SKY UK je privredni subjekat registrovan u UK. Iako je deo velike globalne mreze SKY, podruznica posluje samo na teritoriji UK. Tuzba bi imala logike samo u slucaju da su filmski studiji prodali licencu za globalno emitovanje a da isto blokiraju. To je isto kao da RTL Hrvatska kupi pravo za prenos svetskog prvenstva u fudbalu, a da EK tuzi i Fifu i RTL Hrvatska zasto se svetsko prvenstvo ne emituje i u drugim drzavama u kojima globalna mreza RTL posluje. Da se ponovim sa pocetka komentara, budalastina!

GF
gfrancic
17:59 25.07.2015.

Ovi ocito nisu culi za teritorijalno pravo, znaci samo na pidrucju zemlje u kojoj je tv je dozvoljeno prikazovanje za sto je tv platila pravo prikazivanja samo u svojoj zemlji ali ne i u ostalim

Avatar jovicevicster
jovicevicster
14:04 31.07.2015.

Ne radi se samo o filmovima, već i o pravima na prenos sportskih ali i događaja poput prenosa opere iz recimo Njujorškog Metropolitena - čak kada plaćate posebnu uslugu za određeni sadržaj kod kablovskog operatera (dodatni novac recimo HBO, ili paket sportskih kanala) ukoliko je recimo nacionalni operater kupio ta prava (u sportu koj na sreću mnogo ne gledam Formula 1 npr.ali i Liga šampiona) ekran se "zacrni" i kod svih drugih, regionalnih, inostranih kanala. Maksimalizacija profita, oličena u iscepkanoj prodaji sa ekskluzivnim ali i ograničenim emitovanje signala, donela je novac distributerima, možda i producentima i vlasnicima franšiza ali za sve ostale je noćna mora. Pre par godina, iziritiran takvim stvarima, prešao sam da gledam F1 na 2otvorenom" besplatnom RTL koji je prenosio trke (nemački RTL) no i tome je došao kraj, jednostavno to sam mogao dok je moj "provajder" kablovskog signala bio mali, lokalni distributer - no čim je on "pojeden" od veće ribe . Slično je i sa distributerima Cineplex - Cinemania, bilo da je reč o bioskopu ili kablovskom programu. Moraju se, osim profitabilne prodaje (i bez prava na reprizu) bez obzira na to što prostor BiH, CG, i ostalih do Makedonije važi za tradicionalno crno tržište i dupliciranje zaštićenih filmova, serija (to sam zaboravio a najbolji je primer, serijal iz Turske o sultanu Sulejmanu Veličanstvenom išla je na svim balkanskim TV mrežama, zemaljskim i kablovskim, ali niko nije mogao da gleda komšijske epizode, strogsamo "nacionalne"), uvažavati i interesi i prava gledatelja. možda makr u slučajevima kada se zna da će biti ograničenja, ostaviti prostor za saradnju tako što bi oni koji to žele mogli za neku simboličnu cenu, ipak gledati "uživo" ono što žele i na mreži na kojoj to žele. sećam se da sam još dok je HR 1 Tv prenosila trke F1 želeo samo njih da gledam, zbog komentatora ali tada je to još bilo izvodljivo (zemaljski signal) a danas to izgleda kao fantastika. Narvno da ima i primera poput nat Geo koji bi zaista morali svoje programe nuditi koordinirano a ne samo 2nacionalno" posebno u slučaju malih tržišta. A pored svega ako plaćamo nekog distributera za određene sadržaje i određene mreže moramo bitiu stanju da sve vidimo - bez "crnih ekrana" dok traje nešto što je plaćeno samo za deo dela teritorije koju signal pokriva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije