Naslovnica Vijesti Hrvatska

EK objašnjava: Pelješki most nije uvjet za uspostavu Schengena

– Na hrvatskim je vlastima da odluče koji je najbolji način zadovoljenja tih kriterija – kažu u Komisiji. Odnosno, gradnja mosta nije uvje
23. listopada 2010. u 11:30 35 komentara 38 prikaza
\'OLYMPUS DIGITAL CAMERA     \'
Foto: arhivska fotografija
Pogledajte galeriju 1/3

Pelješki most nije uvjet za uspostavu schengenskog režima – pojašnjava Europska komisije na upit Večernjeg lista je li gradnja mosta neophodna s obzirom na to da je nedavno na Vladi RH istaknuto kako bi gradnja mosta olakšala ulazak u EU.

Sukcesivna primjena

– Most bi olakšao, ali nije nužan za pristup EU, jer bez njega ne bi bilo moguće realizirati tzv. schengenske granične obveze, odnosno protok roba i ljudi – izjavio je nedavno na sjednici Vlade Drobnjak.

U Europskoj komisiji pojašnjavaju da će nakon pristupa Hrvatska morati primjenjivati Schengenski granični sporazum, odnosno morat će osigurati slobodan protok prometa za građane Europske unije, ali i za one koji to nisu, ali i da se primjena schengenskog režima može učiniti sukcesivno.

Kažu i da međunarodni granični prijelazi (kao što su oni između Hrvatske i Bosne i Hercegovine) moraju imati najmanje po pet traka prometa za izlaz i ulaz, veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu, kao i carinsku kontrolu.

– Na hrvatskim je vlastima da odluče koji je najbolji način zadovoljenja tih kriterija – kažu u Komisiji. Odnosno, gradnja mosta nije uvjet, ali je očito da je iz nekih drugih razloga most Vladi prioritet.

EU opravdanje

No trenutačno je i upitno kolikom brzinom gradnja može početi, s obzirom na to da Hrvatske ceste razmišljaju o raskidanju ugovora o gradnji mosta s konzorcijem Konstruktor - Hidroelektra - Viadukt.

Izgleda da je EU u posljednje vrijeme postala opravdanje Vladi za mnoge poteze koji su u njezinu interesu, za razliku od nekog prijašnjeg razdoblja kada je bilo jasno rečeno što EU poručuje.

Primjerice, nedavno je Vlada poručila kako EU tvrdi da bi prijevremeni izbori utjecali na dinamiku i završetak pregovora.

Na kraju se ispostavilo da to nikada izričito u Bruxellesu nije rečeno, odnosno EU je bio jasan da se neće miješati u unutarnje političke procese. Da već dulje vrijeme nema transparentnosti Vlade u prenošenju stajališta iz EU primjećuju mnogi stručnjaci, a time se možda i izbjegava suočavanje s pravim problemima na koje EU upozorava.

EIB i fondovi – izvor financiranja

EIB i fondovi – izvor financiranja

Nakon što je Vlada izjavila da je Pelješki most uvjet za EU, bilo je logično da pokuša zatražiti novac od fondova EU ili predstaviti projekt pred Europskom investicijskom bankom. U EIB-u su rekli da razgovora o mostu nije bilo, a niti su angažirani lobisti da pokušaju fondove uključiti u financiranje.

sas
PREVENTIVA
Liječnik savjetuje: U ovim situacijama je potrebno tražiti drugo mišljenje stručnjaka

A1 izdvaja za Vas

 • jankoprekobrda:

  Umijesto mosta racionalnije bi bilo izgraditi tunel, prvo zbog vjetrova most ce biti vise zatvoren do u uporabi. Ali tada dr LOPOVSTINE MULJANJA I PREVARA Jure Radic nebi bio projektant.

 • gOOgLer:

  Pelješki most kao uvijet za Schengen izmislili su HDZ-ovci da bi mogli OPELJEŠITI državni proračun.

 • -obrisani-:

  izgleda da su kukuriknuli oni šta kupiše badava zemlicu.