Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOGOM PAPIRU?

E-čitači treće generacije hit na CES-u

čitač
Foto: Skiff
1/4
10.01.2010.
u 15:37

Na Consumer Electronics Showu u Las Vegasu predstavljena su tri nova e-čitača koji će uskoro u dućane kao konkurencija Amazoneovom Kindleu, kao i jedan revolucionarni software

Na lasvegaskom sajmu elektronike najviše pažnje privlači treća generacija elektronskih čitača koji se bore za dio tržišnog kolača Amazonovog Kindlea Nakon što je nekoliko pokušaja pravljenja ekrana za čitanje propalo, jeff Bezos je s Kindleom uspio 2007. i od njega napravio pravi tržišni hit. Pojavila se i konkurencija, u obliku Sony Readera i Barnes and Nobleovog Nooka, ali ono što bi moglo zbilja ugroziti Kindle predstavljeno je na ovogodišnjem vegaskom sajmu i uskoro će se naći i na tržištu.

Pored novih čitača, software pod imenom Blio predstavlja novost koja bi zbilja mogla značiti "smrt papira". Na Microsoftovoj platformi pronalazač Ray Kurzwell izradio je aplikaciju koja svaki laptop, netbook ili smartphone pretvara u e-reader koji čita originalne PDF formate izdavača, čuvajući izgled i slike; Blio će biti dostupan za besplatni download u veljači.

Od čitača, uskoro stiže Que, proizvočaka Plastic Logic. Namijenje poslovnim profesionalcima, Que je veličine i debljine lista papira, težak je manje od pola kile zahvaljujući plastičnom touchscreenu otpornom na lomljenje, a dogovor o partnerstvu postignut je s USA Today, Wall Street Journalom, Forbesom... Na tržište ide u travnju, a cijena će biti 649 dolara (model od 4 GB, 35.000 dokumenata) i 799 dolara (verzija od 8 GB, 75.000 dokumenata; obje verzije opremljene su Wi-Fi-jem).

Novost iz tvrtke EnTourage iz Virginije zove se eDGe, otvara se i na lijevoj strani je e-čitač, na desnoj netbook; nepoznatu riječ možete obilježiti na e-čitaču lijevo i potražiti je na Googleu desno. Težak je oko 1.3 kg, proizvodi se u pet boja i košta 499 dolara. Od tržišta najviše računaju na studente – potrudit će se da imaju širok izbor udžbenika za download.

Najimpozantniji je ipak bio Skiff Reader, za koji čovjek zadužen za marketing, Kialaen Van Rensselaer, kaže:

- Nismo ga dizajnirali da bismo spasili novinsku industriju, ali mislim da bi se s njime to moglo dogoditi.

Po veličini i težini Skiff je sličan Que-u, ali je prvi čitač zasnovan na tankoj, savitljivoj ploči od nehrđajućeg čelika prekrivenog plastikom; ponose se da je najtanji i najčvršči, a s ekranom dijagonale 29.2 cm i debljinom od 6 mm svakako nije najmanji ni najdeblji.

S partnerima koji bi pružali sadržaj još se pregovara, ali svi novinski članci an Skiffu će s epojaviti u originalnom obliku, kao na tiskanoj stranici (ali zasad samo crno-bijelo, kolor-tehnologija još ima nekih problema). Zasad nije definirano ni pojavljivanje na tržištu (samo je rečeno "tijekom 2010."), kao ni maloprodajna cijena.

Ključne riječi

Komentara 3

UK
Ugo Kajvez
23:58 10.01.2010.

Dolazi kraj papirnim novinama ...

OB
-obrisani-
16:00 10.01.2010.

Pored novih čitača, software pod imenom Blio predstavlja novost koja bi zbilja mogla značiti \"smrt papira\". Pitanje je u kaj si budu Englezi zamotavali \"fisch&chips\".? Kao što je poznato,oni svoju tradicionalnu klopu poslužuju na novinskom papiru.

OB
-obrisani-
00:01 11.01.2010.

Pitanje je u kaj si budu Englezi zamotavali \"fisch&chips\".? oni buju došli k tebi u Štutofgart

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije