Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Studentski život

Džoint jednom mjesečno zapali 77% studenata, 74% posto ima spolne odnose

studenti
Foto: ilustracija
09.12.2014.
u 17:48

Aktivno je 74 posto studenata, a za zaštitu najviše upotrebljavaju prezervative

Po cijele su dane na fakultetu, rijetko izlaze, gotovo pa i ne vježbaju, a čak polovica stalno je iscrpljena. Gruba je to skica života hrvatskih studenata kakvom ju je pokazalo istraživanje o kvaliteti njihova života koje je, uz podršku Ureda za suzbijanje zlouporaba droga, nad 1880 redovitih studenata proveo Odjel za kriminologiju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu. Voditeljica projekta bila je prof. dr. Irma Kovčo Vukadin koja kaže: – Upada u oči taj nagomilani umor i trebao bi biti upozorenje visokoškolskim ustanovama da trebaju promijeniti organizaciju nastave.

A da su istraživači na dobrom tragu, potvrdili su i zagrebački studenti imenom i prezimenom.

Teške prve godine

– Prve godine posebno su natrpane kolegijima pa se na fakultetu ostaje po cijeli dan, a i poslije nas čekaju različite zadaće i ono što moramo napraviti kod kuće – rekao nam je Petar Labrović, student prve godine diplomskog studija Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. S njim se slaže i Luka Galešić, student prve godine diplomskog studija novinarstva te treće godine preddiplomskog studija dramaturgije. Uz dva fakulteta, Galešić sudjeluje na snimanjima filmova, a bavi se i pisanjem scenarija. – To je ono što sam htio i zato nikad nisam požalio odabir fakulteta – kaže Galešić.

U provedenom istraživanju 82 je posto studenata kazalo i da, unatoč svemu, ne bi mijenjalo fakultet. Sa studijem novinarstva zadovoljna je i Nikolina Rendić, studentica druge godine diplomskog studija. Obveza na fakultetu manje je što je viša godina studija, kaže ona, pa je i više slobodnog vremena koje ona uglavnom provodi čitajući knjige, radeći na radiju i u društvu prijatelja.

Istraživanje je pokazalo da je čak 97 posto ispitanika konzumiralo alkohol, barem jednom u životu, tri četvrtine probalo je duhan, a gotovo polovica i hašiš ili marihuanu. Nešto više od pola studenata alkohol pije nekoliko puta mjesečno, odnosno tjedno, a marihuanu, odnosno hašiš 77 posto puši jednom mjesečno ili rjeđe. No, više od pet posto to ih prakticira četiri ili više puta tjedno. Većina ispitanika rekla je da im je motiv za uzimanje droga bila znatiželja, a gotovo 55 posto navelo je dokazivanje. Oko trideset posto studenata puši svaki dan. Zanimljivo je da 36 posto studenata manje od jednom mjesečno popije šest ili više pića zaredom, a gotovo 19 posto to napravi jednom mjesečno.

Najviše partnera – 34

Prosječna starost ispitanika je 22 godine i 74 posto ih ima spolne odnose. Od sredstava zaštite najčešće upotrebljavaju prezervative – njih više od 63 posto. I za kraj, u godinu dana ispitanici su imali najmanje jednog spolnog partnera, a najviše čak 34.

– Mlada dob je za eksperimentiranje, a visoka za kajanje – komentirala je taj rezultat prof. Kovčo Vukadin.

Komentara 27

TH
than
18:15 09.12.2014.

34 partnera u jednoj godini ?!?!? Izgleda da je pojam 'partner' kod nekih izgubio prvotni smisao.

JM
Jean-Michel_Nicolier
18:49 09.12.2014.

Najbolja fora je da su studenti jako umorni, ali to nikako nema veze s time što su napušeni nego jer je nastava loše organizirana. :D

JM
Jean-Michel_Nicolier
18:47 09.12.2014.

Hahahaha. Gotovo polovica ih je probala hašiš ili marihuanu, ali ih svejedno čak 77% puši barem jednom mjesečno. Ima li ijedna novina danas da je vjerodostojna? Ne mogu vam opisati koliko mi je drago da vas čitam sve manje i besplatno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije