Naslovnica Vijesti Svijet

Džihadisti srušili zrakoplov sirijskog režima, pilot zarobljen

Posljednjih dana snage režima napreduju na terenu i potiskuju džihadiste i pobunjenike
14. kolovoza 2019. u 19:59 14 komentara 619 prikaza
Sirija
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Džihadisti su srušili zrakoplov sirijskog režima i zarobili pilota, što je prvi takav slučaj nakon vojne eskalacije posljednjih mjeseci na sjeverozapadu Sirije, javio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Volonteri 
iz Al-rake 'Strani volonteri u paklu Al-Rake' Žestoka ratna priča o kojoj ništa nismo znali: Ulazili smo noću u grad popločen minama

Lovac Suhoj je nadlijetao područje istočno od Khan Sheikhouna, ključnog grada na juhu Idliba, rekao je direktor NGO Rami Abdel Rahmane.

Sirija | Autor : Reuters/Pixsell Foto: Reuters/Pixsell

Pilota su zarobili džihadisti Hayat Tahrir al-Cham, bivši sirijski ogranak al Qaede, koji dominiraju regijom, rekao je Rahmane.

Dodao je da je to prvi srušeni sirijski zrakoplov nakon što su režim i ruski saveznik počeli krajem travnja gotovo svakodnevno bombardirati pokrajinu Idlib i dijelove susjednih pokrajina Alepa, Hame i Latakije.

Oko 820 civila je stradalo u bombardiranjima, navodi SOHR. Više od 400.000 osoba je raseljeno u toj regiji u kojoj živi 3 milijuna ljudi, prema podacima UN-a.

Osim HTS-a u toj regiji se nalazi i nekoliko drugih skupina pobunjenika i oni i dalje izmiču kontroli predsjednika Bashara al-Assada, više od 8 godina od početka sirijskog sukoba. 

Humanitarna akcija Sirijska djeca na hrvatskom moru: 'Teroristi su pobili sve muškarce, a nas odveli u logore'

Posljednjih dana snage režima napreduju na terenu i potiskuju džihadiste i pobunjenike. Režim je u srijedu napredovao u smjeru Khan Sheikhouna i sada se nalazi 4 kilometra zapadno od grada nakon što su zauzeli 5 okolnih sela, rekao je Rahmane.

U ratu u Siriji koji je počeo 2011. poginulo je više od 370.000 ljudi i više milijuna je raseljeno. 

Ugostitelji
DRAMATIČNE BROJKE
Anketa: Čak 80,5 posto radnika u ugostiteljstvu smatra da je za njih bolja opcija selidba u inozemstvo

A1 izdvaja za Vas

  • stomugromova:

    Znači srušili su zrakoplov sirijskog režima. A otkud im oružje ? Da im nije prosljeđeno od washingtonskog režima.

  • jureh77:

    pilot nije zarobljen, za avion nije neka šteta

  • Toni66:

    Normalno i jasno nema terorista sad su "đihadisti" ne teroristi koji u stranoj državi obaraju zrakoplove i sada u Siriji posjeduju pravo naoružanje za skidanje zrakoplova . Protiv Sirije i Rusa se bore ""snage otpora opzicija i đihadisti "(dok protiv ... prikaži još!dok protiv nas = Amerika & NATO + prijatelja Izraelca uvijek isti samo teritorijalisti ! ) Da to nisu Izraelci pripomogli kod ciljanja ?) . Putine nikako da se opametiš i demokratski ponašaš. U Afganistanu su ti rušili letilice i smijali prije koliko ono 40 godina masovno a sada če i tu a ti se mutaviš umjesto malo slučajnih nesretnih eksplozija malih reaktora i van Rusije . Pa je to samo nova municija malo aktivnija .... Zapravo imo bi to pravo ti imaš daleko više neprijatelja na sve strane nego neki drugi koji ratuju i planiraju na istome terenu pobijediti ne đihadiste ..Sutra če ti đihadisti ispustiti negdje i malo plina i opet češ postati ti krivac i svjetska psina ........