Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KULTURA Veliki zagorski izdavački pothvat

Dvojezična knjiga o Humu na Sutli

08.12.2008.
u 14:24

U Humu na Sutli predstavljena je dvojezična monografija Općina Hum na Sutli/The district of Hum na Sutli. Riječ je o djelu skupine autora koji su na 168 stranica, prvi put na jednome mjestu, predstavili općinu Hum na Sutli i sustavno obradili njezinu arheološku baštinu, jezikoslovlje, svjetovne spomenike kulture, župe i sakralne spomenike kulture, školstvo, književnike i ostale znamenite ličnosti, udruge i mogućnosti razvitka turizma te gospodarstvo i malu i srednju privredu.

Novi Matisov uradak
Humska je monografija šesta knjiga u ediciji Zagorsko kulturno nasljeđe ugledne izdavačke kuće Matis, čiji je vlasnik, Boris Krizmanić, ujedno i glavni i odgovorni urednik. Budući da su svi sadržaji, a ne samo sažeci, u knjizi istodobno dani na hrvatskom i engleskom jeziku, riječ je o dosad najobuhvatnijem djelu koje je izašlo iz Matisa, ali i o jednom od najvećih pothvata u zagorskom izdavaštvu dosad.

Poznati Humčani
Uvodnik potpisuje Božidar Brezinščak Bagola, humski načelnik, i iz knjige se može iščitati, hrvatski pjesnik, prozaist, esejist i prevoditelj. Čitatelj tako saznaje da su poznati Humčani i arhitekt Viktor Kovačić i prof. dr. Ljudevit Jurak, začetnik kliničke patologije u Hrvatskoj, koji je ubijen 1945. odmah nakon dolaska komunista na vlast i za njegov se grob ni dan-danas ne zna. Redakcija je u monografiju uvrstila i jednog od sedam sekretara SKOJ-a, Josipa Debeljaka, rođenog u Orešju, uz navođenje dosad gotovo nepoznate činjenice da je “osobito burno reagirao na ubojstvo Stjepana Radića i hrvatskih poslanika u beogradskoj skupštini”.

Uz Bagolu i Krizmanića, na predstavljanju govorio je i prof. dr. Krešimir Regan iz Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža te predsjednik uprave Vetropack Straže Dragutin Špiljak, jedan od pokretača izdavanja te monografije. Knjigu, koja je tiskana na luksuznom papiru, s više od 200 fotografija, financirali su humski gospodarstvenici i poduzetnici, Općina Hum na Sutli i Krapinsko-zagorska županija, a u prigodnom programu na predstavljanju sudjelovali su Fijolice, učenici OŠ Viktora Kovačića, Dječji vrtić Balončica, Kristina Lupinski, Valentina Krklec i Matija Krizmanić.


Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije