Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dvije godine od izbjegličke krize: Građani u blizini granica i dalje žive u strahu...

Moglo ih se pronaći po kanalima, u napuštenim dvorištima, razrušenim objektima… Za sada osim sitnije materijalne štete nije bilo nikakvih problema ali se dio građana plaši...
04. rujna 2017. u 15:13 2 komentara 1182 prikaza
migranti, policija
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Početkom rujna navršavaju se dvije godine od izbjegličke krize koja je 2015. godine pogodila i Hrvatsku, a kada je preko naše državne granice prešlo preko pola milijuna migranata iz Sirije, Iraka i drugih država. Od tada pa do danas hrvatska policija provodi pojačani nadzor granice kako s ljudstvom tako i tehnikom. Na istoku Hrvatske već mjesecima uobičajene su policijske patrole, kontrola vozila ali i preleti helikoptera oko ponoći.

migranti 'NIJE RIJETKA POJAVA' Osječki vatrogasci iz bunara izvukli ilegalnog imigranta

Unatoč svemu tome migranti i dalje pronalaze načine kako da ilegalno prijeđu državnu granicu i tako se pokušaju dokopati toliko željenih država zapadne Europe. Potvrđuju to i brojni građani koji su migrante viđali kod Vukovara, Vinkovaca, uz ceste… Moglo ih se vidjeti u Iloku, Boboti, Mohovu, kod Vrbanje, Strošincima…

Iz jednoga od sela županjske Cvelferije iz dvorišta obiteljske kuće ukrali su i osobni automobil te se vozili s njim dok je imao benzina. Potom su ga ostavili na auto cesti. U zadnje vrijeme najviše se spominje Cerić i Nuštar odakle dolaze i neslužbene informacije kako su građani viđali i skupine od po 30-40 migranata oko sela ali i u samome selu.  

Mještani Mohova i danas se prisjećaju događaja kada im je tijekom noći u selo upala interventna policija i nadlijetao helikopter. Rezultat te akcije bilo je pronađenih 20-ak migranata skrivenih u selu. Slične akcije događale su se i u drugim selima pri čemu su migranti koristili najrazličitija mjesta da se skriju.

Moglo ih se pronaći po kanalima, u napuštenim dvorištima, razrušenim objektima… Za sada osim sitnije materijalne štete nije bilo nikakvih problema ali se dio građana plaši. Strah ih je i radi šutnje iz policije odakle ne dobivaju nikakve informacije ali primijete pojačane aktivnosti policije.

Sučeljavanje: Angela Merkel i Martin Schulz Sučeljavanje Merkel i Schulz se složili: Migrantski kaos iz 2015. ne smije se ponoviti

- Zaista se čini maksimalno na terenu kako bi zaštitili granicu ali nemoguće je hermetički zatvoriti granicu. Vjerujemo kako imaju i pomoć preko granice od strane ljudi koji ih navode, rekao nam je jedan policajac koji je duže vrijeme angažiran na zaštiti granice.

Iz MUP-a RH navode kako je stanje uz državnu granicu Republike Hrvatske stabilno i pod punim nadzorom nadležnih službi te da u ovome trenutku nema govora o novom migracijskom valu.

- Sukladno informacijama prisutan je trend pada broja ilegalnih migranata na tzv. balkanskoj ruti, posebice u Srbiji. RH, u interesu svojih građana i svih građana EU, na poslovima nadzora državne granice poduzima sve raspoložive mjere i radnje kako bi omogućila sigurnost i mir, stoji u odgovoru MUP-a RH odakle nismo dobili konkretne brojke o broju migranata koji su ilegalno prešli državnu granicu.

Napomenuli su i kako se službeni helikopter za nadzor državne granice koristi u svrhu nadzora, a da EU kroz svoje nadzore prati način i svrhu korištenja cjelokupne opreme koju je financirala.

Viktor Orban ‘Zaustavio sam teroriste’ Orban Bruxellesu: Za našu ogradu platite i vi 400 milijuna eura! migranti italija POMORSKI AKTIVISTIČKI RAT ‘Obranite Europu’ presreće brodove s izbjeglicama i vraća ih na afričku obalu migranti italija LIBIJSKA RUTA Broj migranata u Italiji srezan 86 % u kolovozu migranti SPAJANJE OBITELJI Njemačka pred novim izbjegličkim valom
Vrtovi Hrvatske
Mala škola imuniteta:
Koji vitamini i minerali brane naše tijelo?
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
  • kajinx:

    Koliko ih je konačno u Hrvatskoj? Plenkoviću, zašto se taji istina?

  • Avatar Agramer77
    Agramer77:

    Koliko djece i žena ima na slici broj 5???