Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Merkel i Schulz se složili: Migrantski kaos iz 2015. ne smije se ponoviti

Čak je polovica birača neodlučna za koga će na saveznim izborima glasati
03. rujna 2017. u 23:38 22 komentara 1803 prikaza
Sučeljavanje: Angela Merkel i Martin Schulz
Foto: Reuters/PIXSELL

Oko 20 milijuna TV gledatelja pratilo je večeras jedino sučeljavanje demokršćanske kancelarke Angele Merkel i njezina socijaldemokratskog izazivača Martina Schulza uoči izbora za Bundestag u nedjelju 24. rujna.

Angela Merkel Angela Merkel: 'Krizu sa Sjevernom Korejom treba rješavati diplomatskim putem'

Kao nikad prije u njemačkoj povijesti, čak je polovica birača neodlučna za koga će na saveznim izborima glasati, tako da je Schulz lovio posljednju priliku da zapapri Merkel. Naime, današnje ankete davale su Schulzu 24, a Merkel 38 posto glasova.

Sučeljavanje: Angela Merkel i Martin Schulz
1 / 16
Sučeljavanje: Angela Merkel i Martin Schulz

Angela Merkel i Martin Schulz zastupaju gotovo istu politiku.Terorizam, migranti, Trump, Putin, Erdogan, Sjeverna Koreja, EU, Brexit... O svim ključnim temama Merkel i Schulz misle gotovo isto. Među rijetkim temama u kojima se razlikuju su porezi, mirovinska politika i neka druga ekonomska pitanja – Schulz najavljuje smanjenje poreza, a Merkel ne bi ništa mijenjala jer Njemačkoj ekonomski ide odlično.

- Kad sam postala kancelarka 2005. imali smo pet milijuna nezaposlenih, sada ih imamo dvostruko manje - poentirala je Merkel.

Merkel i Macron svako malo kažu da terorizam neće proći, a terorizam prolazi EU U VIŠE FORMATA U Macron-Merkelinoj Europi Hrvatska je na začelju

Ovo je sučeljavanje u usporedbi s onim Donalda Trumpa i Hillary Clinton izgledalo kao neka ekumenska emisija i festival uljuđenosti. Čak 50 od 97 minuta sučeljavanja potrošeno je na migrante i izbjeglice - i Merkel i Schulz zaključili su da se migrantski kaos iz 2015. ne smije ponoviti te da treba ubrzati protjerivanje 226.000 osoba kojima je odbijen azil pa više nemaju pravo boravka u Njemačkoj. Međutim, nisu ponudili konkretan odgovor kako bi to učinili.

Schulz je priliku tražio u elokvenciji, ležernosti - kategorijama u kojima je ispred Merkel. Kancelarka se pak uzdala u smirenost, predvidljivost svoje politike i iskustvo, s obzirom na to da se bori za četvrti mandat. TV sučeljavanja utječu na izbore u Njemačkoj. Tako je 2005. socijaldemokrat Schröder nakon debate osvojio 2,3 milijuna birača (3,7%), ali ipak je izgubio od Merkel - za samo jedan posto.

Merkel pobjednica TV sučeljavanja sa Schulzom

U prvim rezultatima ispitivanja javnog mnijenja predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) i njemačka kancelarka Angela Merkel izišla je kao uvjerljiva pobjednica TV sučeljavanja sa socijaldemokratskim kancelarskim kandidatom Martinom Schulzom.

"Po aspektima uvjerljivost i simpatija Angela Merkel kod ispitanih prolazi bolje. Martin Schulz je u prednosti jedino po aspektu ratobornosti", proizlazi iz ispitivanja instituta Infratest Dimap za javni servis ARD koje je provedeno odmah nakon TV sučeljavanja u nedjelju navečer, tri tjedna uoči parlamentarnih izbora.

55 posto ispitanih Angelu Merkel smatra uvjerljivijim kandidatom za kancelara nasuprot Martina Schulza kojeg boljim smatra 35 posto.

U istom ispitivanju je međutim jedna trećina ispitanih izjavila kako još nisu sigurni za koga će glasovati 24. rujna.

Prema prvim ocjenama analitičara Angela Merkel je iskoristila svoj "kancelarski bonus" te djelovala suverenije u objašnjavanju složenih političkih procesa. Bivši predsjednik Europskog parlamenta i predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Martin Schulz je djelovao emotivnije ali to nije bilo dovoljno za stjecanje više simpatija od kancelarke Merkel.

Mnogi su TV duel ocijenili preblagim i bez pravih elementa sukoba što se pripisuje činjenici da Merkeličina Unija CDU/CSU i Schulzov SPD posljednje četiri godine tvore veliku koaliciju te su zajednički odgovorni za većinu političkih projekata posljednje vlade.

"Ovaj TV duel je djelovao poput reklame za nove četiri godine demokršćansko-socijaldemokratske koalicije a ne kao sukob dvoje političara koji se bore jedan protiv drugog", rekla je za javni servis ARD novinarka tjednika Der Spiegel Christiane Hoffmann koja za ovaj tjednik prati dvoje glavnih kandidata tijekom predizborne kampanje.

Od tema tijekom sučeljavanja prevladavala je izbjeglička politika, odnos prema Turskoj te budućnost socijalnog sustava u Njemačkoj.

Merkel je još jednom obranila svoju izbjegličku politiku i objasnila kako u tom trenutku krajem ljeta 2015. "nije mogla drugačije postupiti" ali je istodobno ponovila kako Njemačka i Europska unija moraju poduzeti sve kako se takva situacije više ne bi ponovila.

Schulz se založio za jedinstvenu useljeničku politiku na razini Europske unije kako bi "isto kao i u useljeničkim silama SAD-u, Kanadi i Australiji k nama došli oni koje sami odaberemo".

Oboje kandidata su se založili za još stroži odnos prema Turskoj a Angela Merkel se prvi put otvoreno zauzela za potpuni prekid pregovora te zemlje o članstvu u Europskoj uniji.

U ispitivanjima javnog mnijenja Unija CDU/CSU uvjerljivo s 13 do 15 posto prednost vodi ispred SPD-a. Analitičari se slažu da će se zanimljivija borba voditi za poziciju treće po redu najsnažnije stranke u zemlji.

Trenutno ispitivanja desno populističku Alternativu za Njemačku (AfD) vide ispred stranaka Ljevice, Zelenih i Liberalno-demokratske stranke (FDP).

Angela Merkel Ulaze u Bundestag? AfD želi izvesti Angelu Merkel pred sud: 'Prekršila je zakone!' SPAJANJE OBITELJI Njemačka pred novim izbjegličkim valom Kritike Schröder je postao ‘Putinov plaćenik’
Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
  • domxerex:

    Kada ih je već toliko željela trebala ih je natovariti u avion o svom trošku i prevesti si ih kući, a ne ovako na našu grbu i još praviti nama frku. Tko želi migrante neka si ih uzme na stan ... prikaži još! i hranu i sam snosi odgovornost za njih i njihove postupke. Kada migrant na stanu kod tebe napravi sranje ideš u zatvor skupa s njim na jednako dugu robiju i poslije letiš iz države skupa s niime neka te on primi k sebi na stan.

  • ObrenM:

    Kako se luda baba ne srami izaci u javnost sa bilo kakovim prijedlogom, kada je radi njene maloumnosti do ovoga i doslo.

  • BANZO:

    ''ubrzati protjerivanje 226.000 osoba kojima je odbijen azil pa više nemaju pravo boravka u Njemačkoj. Međutim, nisu ponudili konkretan odgovor kako bi to učinili''.Slobodno ih dovedite nama ''tolerantnima'' jer imamo turističke kapacitete dok ostatak mogu smjestiti SDP-ovci sa koalicionim partnerima ... prikaži još!a da ih smjeste u svoje domove i apartmane za koje ne žele plaćati porez.Lp.